Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Σταθμός για την Ελλάδα και την Ε.Ε. ο ΤΑΡ

Η Αθήνα εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης, η Ευρώπη επιτυγχάνει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Για πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς.

της Δώρας Αντωνίου

Η επίσημη ανακοίνωση χθες το πρωί στο Μπακού της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την έναρξη υλοποίησης του περίφημου Νοτίου Διαδρόμου, ενός σχεδίου που η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητά για περισσότερα από 10 χρόνια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το σχέδιο κατασκευής δικτύου αγωγών, που θα διέρχεται μέσω της Νότιας Ευρώπης και θα διαφοροποιήσει τις οδούς μεταφοράς ενέργειας. Παράλληλα, η Ε.Ε. δεν έχει κρύψει την επιθυμία της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η οποία θα αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων. Τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν θεωρούνται μία καλή εναλλακτική. Και μπορεί οι ποσότητες που θα διακινηθούν μέσω του ΤΑΡ και προέρχονται από τα κοιτάσματα Σαχ Ντενίζ ΙΙ να είναι μικρές σε σύγκριση με αυτές που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά από τη Ρωσία, ωστόσο, όλοι επενδύουν στην προοπτική ανοίγματος και άλλων κοιτασμάτων από τους Αζέρους.
Δεδομένων όλων αυτών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιλογής του ΤΑΡ, μίλησε για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια και για το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα αυτήν τη στιγμή μία επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τόνισε τη γεωπολιτική σημασία του έργου, «που βάζει την Ελλάδα σταθερά στον χάρτη των αγωγών» και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πολυσήμαντη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στις προοπτικές της. Επισήμανε, επίσης, ότι έπειτα από αυτήν την εξέλιξη τα «σενάρια καταστροφής» της χώρας μας και εξόδου της από το ευρώ σταματάνε οριστικά.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή του αγωγού χαρακτηρίζοντάς την: «Η πιο σημαντική θετική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια» και πρόσθεσε ότι σταδιακά η Ελλάδα, που διαθέτει τους δικούς της φυσικούς πόρους, θα γίνει και χώρα που παράγει και εξάγει ενέργεια. Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα έχει μπει στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες.
Εκδηλη ήταν χθες και η ικανοποίηση της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η απόφαση για τον ΤΑΡ «αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε.».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία την απόφαση για τον ΤΑΡ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η Ελλάδα καθίσταται κύριος παίκτης στην ενεργειακή πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης» και αναφέρθηκε σε δικαίωση των συστηματικών προσπαθειών που έγιναν από το υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο, κατόπιν εντολής του κ. Σαμαρά, από τον Ιούνιο του 2012 και μετά.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου