Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εκλεισε η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ

Τυπικά μόνο θέματα απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar, η οποία προσέφερε χθες βελτιωμένο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής προσφοράς 305 εκατ. 

 

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Αζέρων έπαιξε το τηλεφώνημα του Αζέρου προέδρου Αλίγιεφ στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

 

Αίσιο τέλος είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.

Το τελικό τίμημα που προσφέρουν οι Αζέροι για το 66% του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται κατά τις ίδιες πληροφορίες στα 400 εκατ. ευρώ και υπερβαίνει κατά 70 εκατ. ευρώ την αποτίμηση από τον ανεξάρτητο εκτιμητή για το αντίστοιχο ποσοστό. Η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της αζερικής Socar έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ και αφού προηγουμένως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.
Τις πρώτες επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της Socar έκανε ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου προχθές. Στις συζητήσεις ο υφυπουργός έθεσε και το θέμα του αγωγού Tap και τις συνέργειες που δημιουργεί η είσοδος της Socar στον ΔΕΣΦΑ, υπό την οπτική της επέκτασης του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτή τη φάση των συζητήσεων οι Αζέροι προχώρησαν στην πρώτη βελτίωση του αρχικού τιμήματος που περιοριζόταν στα 305 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, όπου επαναξιολογήθηκαν οι παραδοχές που είχε θέσει στην προσφορά της η Socar.
Kαθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Αζέρων να βελτιώσουν το τίμημα κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική τους προσφορά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έπαιξε το τηλεφώνημα του Αζέρου προέδρου Αλίγεφ νωρίς το απόγευμα χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Υστερα από αυτό η Socar ενημέρωσε με επίσημο e-mail για τη βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και ότι αύριο θα στείλει και την επίσημη προσφορά της. Μεταξύ των δύο πλευρών απομένουν για το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας λεπτομέρειες σε δευτερεύοντα θέματα.
Οι οριστικές αποφάσεις για την κατακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στην αυριανή του συνεδρίαση και αφού προηγουμένως την ίδια ημέρα συνεδριάσει επ’ αυτού και το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ που έχει διαθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση το 35% των μετοχών που ελέγχει στον ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια η συμφωνία θα προωθηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαδικασία καθαρά τυπική, αφού, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν συντρέχουν λόγοι απόρριψης.
Οι Αζέροι πείστηκαν ότι οι παραδοχές που έθεταν στην αρχική τους προσφορά σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας είχαν αξιολογηθεί χαμηλά, μεταφέρουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ερμηνεύοντας την απόφαση της Socar να ανεβάσει το τίμημα κατά 95 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη βελτιώνει σημαντικά την εικόνα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μετά την ατυχή έκβαση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και τα προσκόμματα στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΠΑΠ. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν μάλιστα μια πιο ευέλικτη στάση της τρόικας στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώντας ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα αξιολογηθεί θετικά.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις αποφάσεις της κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη. Η κινητικότητα ενόψει των τελικών αποφάσεων στις 28 Ιουνίου έχει ανέβει, με τις χώρες που διέρχεται ο αντίπαλος αγωγός του Tap, Nabucco West (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία) να έχουν θορυβηθεί από την έναρξη ακόμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τη Socar για τον ΔΕΣΦΑ. H ανησυχία τους συνδέεται με την εύλογη σύνδεση της μετατόπισης του βάρους της Socar που συμμετέχει στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, προς τον αγωγό Tap στην περίπτωση που εισέλθει στον ΔΕΣΦΑ.
Τις τελευταίες ημέρες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη των παραπάνω χωρών μετακινήθηκαν προς το Mπακού αλλά και προς τις Βρυξέλλες, αφού η στήριξη της Ε.Ε. προς τον έναν ή τον άλλον αγωγό θεωρείται κομβικής σημασίας για τις αποφάσεις της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. Αντίστοιχες επαφές ξεκίνησαν και Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία για τη στήριξη του αγωγού Tap. H κινητικότητα για το γεωπολιτικής σημασίας αυτό θέμα αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του προέδρου Αλίγεφ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή όπου θα έχει συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Καθοριστικό λόγο στις αποφάσεις του Μπακού θα έχει και ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε έντονη δραστηριότητα και γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου