Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αποκωδικοποίηση της απόφασης από το ίδιο το ΣΤΕ

Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναστολών για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την υπόθεση της ΕΡΤ.


Της Ιωάννας Μάνδρου


Επανεξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση της ΕΡΤ, μετά το αλαλούμ που έχει προκληθεί από τις πολλαπλές ερμηνείες της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Κων. Μενουδάκος για προσωρινή επαναλειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης υπό όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Μενουδάκος σήμερα θα συγκαλέσει την Επιτροπή Αναστολών του Δικαστηρίου -συγκροτείται από πέντε ανώτατους δικαστές-προκειμένου να αποφανθεί επί θεμάτων που σχετίζονται με την υπόθεση του κλεισίματος της ΕΡΤ και να αποκωδικοποιήσει σημεία που προκάλεσαν αντιφατικές ερμηνείες από το περιεχόμενο της προσωρινής του διαταγής. Η συνεδρίαση της Επιτροπής ορίστηκε για τις 4 αύριο το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση της Επιτροπής, η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η μόνη που θα προσδώσει δικαστική -αυθεντική- ερμηνεία της αποφάσεως Μενουδάκου, δεν πρόκειται να εκδοθεί αυθημερόν αλλά ενδεχομένως το πρωί της Παρασκευής.
Σε κάθε περίπτωση οι ανώτατοι δικαστές θα επιληφθούν όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το κλείσιμο της ΕΡΤ και θα έχουν τη δυνατότητα πληρέστερης εξέτασής τους, κάτι που δεν είναι εφικτό -όπως δήλωνε αρμόδια δικαστική πηγή- να γίνει στο πλαίσιο της περιορισμένης από το νόμο ευχέρειας που υπάρχει, όταν εκδίδεται μια προσωρινή διαταγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως προκύπτει από τη μακρά δικαστική πρακτική που ακολουθείται στο ανώτατο δικαστήριο, η Επιτροπή Αναστολών σπανιότατα ανατρέπει το βασικό περιεχόμενο των προσωρινών διαταγών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η εξειδίκευση θεμάτων που δεν έχουν περιληφθεί στην προσωρινή διαταγή.
Κι ενώ οι ερμηνείες της απόφασης Μενουδάκου, που διατάσσει το προσωρινό άνοιγμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης υπό όρους που η κυβέρνηση θα αποφασίσει, συνεχίζουν να διχάζουν πολιτικούς και νομικούς, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ διέψευσε «διευκρινίσεις» που αποδόθηκαν τόσο στον ίδιο όσο και σε μέλη του ΣτΕ.
Μήνυση κατά των Στουρνάρα, Κεδίκογλου
Παράλληλα, τρεις ενώσεις από το χώρο του Τύπου, η ΕΣΗΕΑ, η Ενωση Περιοδικού Τύπου και η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, προχώρησαν σε μήνυση κατά των υπουργών Γ. Στουρνάρα και Σίμου Κεδίκογλου, με το σκεπτικό ότι δεν εφάρμοσαν την απόφαση Μενουδάκου. Η μήνυση δεν μπορεί να απασχολήσει τις δικαστικές Αρχές και θα αποσταλεί στη Βουλή με βάση τον ισχύοντα νόμο για τις τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου