Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο της Γης

Διασύνδεση Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την άμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου παγκοσμίως σηματοδοτεί η επισημοποίηση της ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ. Τη συμφωνία για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των τριών κρατών γνωστοποίησε στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, ΔΕΗ Quantum, στη μετοχική σύνθεση της οποίας συμπεριλαμβάνονται η Quantum Energy και η Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς», στο έργο με την ονομασία «EuroAsia Inter connector» θα συμμετάσχει και η Ισραηλινή Εταιρεία Ηλεκτροδότησης, ενώ η ισχύς της διασύνδεσης θα είναι 2.000 μεγαβάτ.
Οσον αφορά το συνολικό μήκος του υποθαλάσσιου καλωδίου, αυτό θα φτάνει τα 540 ναυτικά μίλια (1.000 χλμ.), την ώρα που το βάθος διέλευσης θα αγγίζει μέχρι και τα 2.000 μέτρα. Το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών ετών, ενώ το συνολικό του κόστος εκτέλεσης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, δε, ότι τα έσοδα που θα αποφέρει σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσουν τα 17 δισ. Το καλώδιο, το οποίο θα ξεκινάει από την Πελοπόννησο, θα περνάει από την Κρήτη και θα συνεχίζει μέχρι την Κύπρο πριν καταλήξει στις ισραηλινές ακτές, θα είναι συνδεδεμένο με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο, γεγονός που ενδεχομένως να συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τις τρεις χώρες, δεδομένου του επερχόμενου ενεργειακού ελλείμματος στα κράτη της δυτικής, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης λόγω της απόφασης της Γερμανίας να διακόψει τη λειτουργία όλων των πυρηνικών της εργοστασίων στον απόηχο του περυσινού ατυχήματος στη Φουκουσίμα.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή του τροφοδοσία κυρίως λόγω της επανάστασης στην Αίγυπτο, από την οποία προμηθευόταν φυσικό αέριο σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Την περασμένη, μόλις, εβδομάδα, ο αιγυπτιακός παροχέας φυσικού αερίου, EGAS, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία με το Ισραήλ, επικαλούμενος αθέτηση κάποιον όρων της εικοσαετούς σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, πάντως, η αρμόδια υπουργός για ζητήματα Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Φάιζα Αμπούλ Ναγκά, είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι το Κάιρο δεν έχει αντίρρηση να υπογράψει μια νέα σύμβαση με το Ισραήλ με νέα, όμως, τιμή και διαφορετικούς όρους. Η Αίγυπτος παρείχε το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ. Το 40% της ενέργειας στο Ισραήλ παράγεται από φυσικό αέριο.
Ενδεικτικές των γεωπολιτικών προεκτάσεων του έργου είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων στις αρχές του περασμένου μήνα με αφορμή τη συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του υποθαλάσσιου καλωδίου Κύπρου - Ισραήλ. «Αυτή η υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση θα μας αποφέρει περισσότερη σταθερότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και Υδρευσης του Ισραήλ, Ουζί Λαντάου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ισραηλινής Εταιρείας Ηλεκτροδότησης, Γιφτάχ Ρον Ταλ, σημείωσε ότι «όταν ολοκληρωθεί το έργο, το Ισραήλ δεν θα είναι πια μια απομονωμένη ενεργειακά νήσος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου