Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ισπανία: «Κρίση τεραστίων διαστάσεων» με ανεργία στο 24,4%

Η ήδη τρικλίζουσα οικονομία της Ισπανίας αντιμετωπίζει «κρίση τεραστίων διαστάσεων», μετά την υποβάθμισή της κατά δύο βαθμίδες από τη Standard and Poor's, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαρκάγιο, με δεδομένη και τη διαρκώς διογκούμενη ανεργία.
Το ποσοστό της ανεργίας - που δεν εμφανίζει ούτε καν ένα σημάδι σταθεροποίησης - είναι το υψηλότερο από τις αρχές της δεκαετίας του 90, και από τα χειρότερα στον κόσμο, έχοντας «σκαρφαλώσει» στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 24,4% στα τέλη Μαρτίου, ενώ ο αριθμός των ανέργων έχει εκτιναχθεί στα 5,6 εκ. Παράπλευρη απώλεια οι λιανικές πωλήσεις, που συνεχίζουν καθοδικά για 25ο διαδοχικό μήνα.
«Τα στοιχεία αυτά είναι θλιβερά για όλους, και για την κυβέρνηση…η Ισπανία βρίσκεται σε κρίση τεραστίων διαστάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Η ισπανική οικονομία μπήκε ήδη στη δεύτερη ύφεσή της σε τρία χρόνια, εξέλιξη που την τοποθετεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Έτσι, με την οικονομία της να συρρικνώνεται, η χώρα έχει ισχνές ελπίδες να καταφέρει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ακόμη και με τις σκληρές περικοπές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση.
Εκτιμήσεις για έξοδο από την ύφεση το 2013
Η ισπανική κυβέρνηση, στη σκιά της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τον οίκο Standard & Poor’s, ανακοίνωσε σήμερα τις προβλέψεις της για τα επόμενα έτη, εκτιμώντας μια ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το 2013 και ισοσκέλιση του προϋπολογισμού το 2016.
«Για το 2013 προβλέπουμε ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ» κατά 0,2%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος, εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται σε υφεσιακή πορεία το τρέχον τρίμηνο και αναμένεται να καταγράψει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012.
Μετά την κρίσιμη τούτη καμπή, η κυβέρνηση προβλέπει πως η χώρα θα ξεπεράσει τον δύσκολο κάβο και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2014, και κατά 1,8% το 2015, τόνισε ο ντε Γκίνδος.
Παράλληλα η χώρα, που έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,51% το 2011 σε 5,3% το 2012 και 3% το 2013, αισιοδοξεί στις προβλέψεις της πως το έλλειμμα θα φθάνει το 2,2% του ΑΕΠ το 2014 και 1,1% το 2015, για να ισοσκελισθεί πλήρως ο προϋπολογισμός της το 2016.
Όσον αφορά την υποβάθμιση, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία παραδέχθηκε σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο, πως η χώρα «βιώνει ίσως μια από τις πιο σκληρές στιγμές για την οικονομία της».
«Έχουμε συναίσθηση πως η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά εάν όλοι μας προσπαθήσουμε από κοινού, θα βγούμε από την κρίση», τόνισε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου