Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πλέονασμα στο ισοζύγιο για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους


Πλεόνασμα 1,2 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ κατέγραψε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του 2013, έναντι ελλείμματος 4,6 δις ευρώ το 2012 και ελλείμματος 20,6 δις ευρώ το 2011. Η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα για πρώτη φορά στην ιστορία της, επιτυγχνάνοντας δε μία εντυπωσιακή προσαρμογή, καθώς εξαλείφει το ένα απο τα δύο ελλείμματα που την οδήγησαν στο Μνημόνιο. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και πριν το 1948, όταν άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, η χώρα αντιμετώπιζε μόνον ελλείμματα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η επίτευξη του πλεονάσματος αυτού προήλθε απο τη νέα συρρίκνωση του εμπορικού ισοσυζυγίου στα 17,3 δις απο 19,6 δις το 2012, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης σημαντικής πτώσης των εισαγωγών αλλά και της ελαφριάς αύξησης των εξαγωγών. Επίσης, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε στα 16,8 δις απο 15,1 δις το 2012, λόγω κυρίως του Τουρισμού, απο τον οποίο καταγράφησαν έσοδα 11,9 δις έναντι 10,4 δις ευρώ το 2012.

Πέραν αυτών, θετική ήταν και η εξέλιξη του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων που διαμορφώθηκε στο 4,4 δις το 2013 απο 1,4 δις το 2012. Η αύξηση αυτή προήλθε απο τις ιδιαιτέρως ενισχυμένες μεταβιβάσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, οι οποίες έφτασαν στα 6,4 δις το 2013, απο 4 δις το 2012.

Απο το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνονται τα εξής:

* Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσιάζει πλεόνασμα για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

* Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

* Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε  πλεόνασμα περίπου €1,2 δισ. ή 0,7% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα €4,6 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ).

*Είναι ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η παρατήρηση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος (12%). Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών (11%) αλλά υπήρξε και αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (2%). Επίσης, αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (18%).

 Η Ελλάδα πέτυχε «σπάνιο» δημοσιονομικό πλεόνασμα και ζητά ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε στην Ουάσιγκτον Τάιμς ο Έλληνας πρεσβευτής Χρ. Παναγόπουλος
«Το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα που επιτυγχάνει η Ελλάδα, τα τελευταία δέκα και περισσότερα χρόνια, πρέπει να βοηθήσει αποφασιστικά στο να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της για την χαλάρωση ορισμένων από τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα», ανέφερε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος, σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς.«Για πρώτη φορά, μάθαμε να ζούμε με αυτά που έχουμε», επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δικαιούται την ελάφρυνση του χρέους για τα δάνεια, άνω των 300 δισ. ευρώ, που έχει δεχτεί στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης, από το 2010.Η προσδοκία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στις ΗΠΑ, είναι ότι η τρόικα, που παρείχε τα δάνεια στην Ελλάδα με την υποχρέωση μεγάλων δημοσιονομικών περικοπών και αύξησης της φορολογίας, θα εξετάσει την επιμήκυνση του χρόνου για την αποπληρωμή του χρέους.Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην «ανησυχητική άνοδο ενός νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα» και στις απόψεις της Αθήνας για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου