Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Επικίνδυνο το Bitcoin προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος




Την προσοχή των καταναλωτών που συναλλάσσονται στο διαδίκτυο με εικονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin, εφιστά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με δεδομένο ότι τα εικονικά νομίσματα, όπως είναι το Bitcoin, εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας και με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της απώλειας χρημάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) με τίτλο: «Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τα εικονικά νομίσματα». Στη σύνοψή της αναφέρει:
 «Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) εκδίδει την παρούσα ανακοίνωση για να αναδείξει τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin. Τα εικονικά νομίσματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας και είναι ολοένα και πιο δημοφιλή. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων που σχετίζονται με τα εικονικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου απώλειας των χρημάτων τους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κανονιστικά μέτρα προστασίας για την κάλυψη των ζημιών των καταναλωτών σε περίπτωση που μια πλατφόρμα, η οποία ανταλλάσσει ή κατέχει τα εικονικά νομίσματά τους, καταρρεύσει ή παύσει να λειτουργεί.
 Ενώ η ΕΑΤ αξιολογεί επί του παρόντος όλα τα σχετικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τα εικονικά νομίσματα, ώστε να προσδιορίσει κατά πόσον αυτά μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης και εποπτείας, συνιστά στους καταναλωτές να ενημερωθούν για τους συναφείς κινδύνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου