Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Daily Mail: Αεροπλάνα μετέφεραν μυστικά δις ευρώ στην Ελλάδα

Δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι μυστικές πτήσεις των αεροσκαφών που ήταν γεμάτα με μετρητά και έσωσαν το ευρώ», φιλοξενεί η Daily Mail, όπου κάνει λόγο για μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα με αεροπλάνα το καλοκαίρι του 2011.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα υπήρξε ένα σχέδιο μυστικών αερομεταφορών σε Ελλάδα και Κύπρο έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην ξεμείνουν από χρήματα, κάνοντας λόγο και για στρατιωτικά αεροπλάνα.

«Τον Ιούνιο του 2011 η Ελλάδα είχε μείνει κυριολεκτικά χωρίς μετρητά, καθώς οι Έλληνες είχαν αντιδράσει στην απειλή της τρόικας να παγώσει την πληρωμή της τότε δόσης των 12 δισ. ευρώ, με μαζικές αποσύρσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.




«Πιο συγκεκριμένα η αξία των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία στην Ελλάδα διπλασιάστηκε από 19 δισ. ευρώ το 2009 σε 40 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 το συνολικό ποσό έφτανε τα 48 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ -ίσως και περισσότερα είχαν έρθει μέσω μυστικών αερομεταφορών» υπογραμμίζει η Daily Mail.

«Συνήθως, οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν μετρητά σε αξία κυκλοφορία μεταξύ 4% και 7 % του ΑΕΠ. Το 2009 στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,2 %. Μέχρι το 2012 είχε τριπλασιαστεί σε 24,8%» προσθέτει η εφημερίδα.

«Κρίνοντας από αυτούς τους αριθμούς, στα μέσα του 2012, τα τραπεζογραμμάτια που διέθετε η Ελλάδα είχαν μεγαλύτερη αξία από αυτά που κυκλοφορούσαν στις Κάτω Χώρες, παρόλο που η ολλανδική οικονομία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου