Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Προγραμματιστής αποκαλύπτει τους hi-tech «κοριούς» της NSA

Ο ανεξάρτητος ερευνητής Jacob Appelbaum παρουσίασε τον κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε συνέδριο στο Αμβούργο.


Του Κώστα Δεληγιάννη




Μια ματιά στα «άδυτα» της NSA, και τον εξοπλισμό που είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει ήδη από το 2008 για να κατασκοπεύει κάθε είδους ηλεκτρονικές επικοινωνίες, έδωσε χθες ο Jacob Appelbaum, ανεξάρτητος προγραμματιστής και υποστηρικτής του Edward Snowden. Ο Appelbaum μίλησε στο Chaos Communications Conference, ένα συνέδριο χάκερ στο Αμβούργο, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διαφάνειες με διάφορα υπερσύγχρονα «γκάτζετ» που τελειοποιούσε από τότε η αμερικανική μυστική υπηρεσία.
Ενώπιον εκατοντάδων ειδικών σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, ο ακτιβιστής και υπέρμαχος του ανοικτού ίντερνετ ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας πως οι δυνατότητες της NSA «ξεπερνούν ακόμη και τους χειρότερους εφιάλτες σας». «Αυτά που θα σας δείξω θα σας κάνουν να μελαγχολήσετε», πρόσθεσε.
Μία από τις διαφάνειες έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο η μυστική υπηρεσία μπορεί να «φυτεύει» malware στα iPhone, μέσω του οποίου αποκτά πρόσβαση στα κινητά της Apple, για να διαβάζει τα SMS, τον κατάλογο των επαφών και το ιστορικό του browser, αλλά και για να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής.
Ένα δεύτερο σλάιντ απεικόνιζε το Nightstand, μια συσκευή που μπορεί να παραβιάζει δίκτυα Wi-Fi ακόμη και από απόσταση 13 χιλιομέτρων, με σκοπό να εγκαθιστά λογισμικό παρακολούθησης στα συνδεδεμένα PC.
H NSA ανέπτυσσε όμως από το 2008 και μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή για να κατασκοπεύει υπολογιστές που δεν είναι online, ανιχνεύοντας τα κουμπιά που πατούν οι χρήστες στο πληκτρολόγιο. Τοποθετημένη στο πληκτρολόγιο, για τον σκοπό αυτό η συσκευή εκπέμπει ένα ασθενές σήμα, το οποίο μπορεί να «διαβάσει» ένας κατάλληλος δέκτης σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων.
Παρόλο που οι διαφάνειες χρονολογούνται από το 2008, ο Appelbaum δήλωσε βέβαιος πως πολλά από αυτά τα γκάτζετ αξιοποιούνται ακόμη και σήμερα από την αμερικανική μυστική υπηρεσία – παραθέτοντας μάλιστα αρκετά παραδείγματα παρακολουθήσεων που υποδεικνύουν πως ο εξοπλισμός βρίσκεται σε χρήση.
Εκτός από την ομιλία στο συνέδριο, ο προγραμματιστής έγραψε επίσης ένα άρθρο στην online έκδοση του περιοδικού Spiegel, όπου παραθέτει όλο τον κατάλογο των συσκευών παρακολούθησης. Πάντως, ούτε στην ομιλία ούτε στο άρθρο δεν αναφέρει αν η πηγή προέλευσης των διαφανειών είναι ο Edward Snowden.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου