Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Φινλανδία: «Το bitcoin δεν είναι νόμισμα, αλλά εμπόρευμα»

Φινλανδία: «Το bitcoin δεν είναι νόμισμα, αλλά εμπόρευμα»Στην κατηγορία των εμπορευμάτων κατατάσσει το Bitcoin η Φινλανδία, απορρίπτοντας τον ορισμό του νομίσματος και διευρύνοντας τη λίστα των χωρών που, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, εκφράζουν τις ενστάσεις τους ως προς το εικονικό νόμισμα. Και ενώ η κεντρική τράπεζα της σκανδιναβικής χώρας αρνείται να αναγνωρίσει τη «νομισματική φύση» του Bitcoin, οι συναλλαγές θεωρούνται νόμιμες. Το «ειρωνικό» μάλιστα της υπόθεσης είναι πως η Φινλανδία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξένησε ATM για Bitcoins.

Το εικονικό νόμισμα (ή εμπόρευμα για τη Φινλανδία) έχει βρει ενώπιόν του μία μερίδα αντιπάλων που προβάλλει ως επιχείρημα την επικινδυνότητα που ελλοχεύει στη χρήση των Bitcoins, αφού σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τους κατόχους από ενδεχόμενες ανεπιθύμητες απώλειες. Από μέρους τους και οι φινλανδικές αρχές έχουν ανακοινώσει πως δεν μπορούν, προς το παρόν, να θεσπίσουν κανόνες για τη χρήση των εικονικών νομισμάτων.

Πάντως, η Φινλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που δεν κατατάσσει το Bitcoin στα νομίσματα, αφού και άλλες χώρες της Σκανδιναβίας είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικές. Ανάλογο είναι το σκεπτικό και της Νορβηγίας, ενώ στη Δανία, οι αρμόδιες αρχές ήδη εξετάζουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το Bitcoin και τους ανταγωνιστές του.

Τι λένε οι Φινλανδοί; Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους δέκα Φινλανδούς είναι πρόθυμος να επενδύσει στο Bitcoin που είναι ελκυστικό κυρίως για τον ανδρικό πληθυσμό.

Άλλα στοιχεία που προξενούν την εντύπωση και έρχονται ίσως σε αντιδιαστολή με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της σκανδιναβικής χώρας είναι και τα ακόλουθα:

Σημειώνεται ότι το πρώτο ευρωπαϊκό ATM για την αγορά Bitcoins εγκαταστάθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Ελσίνκι. Οι χρήστες εισάγουν ευρώ και το ψηφιακό τους πορτοφόλι γεμίζει με Bitcoins.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι οι συναλλαγές με Bitcoins είναι νόμιμες στη Φινλανδία και τα κέρδη από τις επενδύσεις φορολογούνται, αν και οι ζημίες από αυτές δεν οδηγούν σε φοροελαφρύνσεις, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά νομίσματα. Ωστόσο, φορολογείται και η κατοχή τους.


Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου