Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Έλλειψη μελισσών «απειλεί τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες»


Ύστερα ήρθαν τα βιοκαύσιμα

Έλλειψη μελισσών «απειλεί τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες»
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα μελίσσια αυξήθηκαν κατά 7% το διάστημα 2005-2010. Η αύξηση, όμως, δεν ήταν αρκετή.   (Φωτογραφία:  Reuters )
 
Λονδίνο
Σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης, οι μέλισσες δεν επαρκούν για την επικονίαση των καλλιεργειών, προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα. Η έλλειψη αποδίδεται στην δραστική επέκταση των καλλιεργειών που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως η ελαιοκράμβη, η σόγια και ο αραβόσιτος.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ανησυχητική συρρίκνωση του πληθυσμού των μελισσών, πρόβλημα που οδήγησε την ΕΕ στην απόφαση να επιβάλει μορατόριουμ στα εντομοκτόνα που βασίζονται στη νικοτίνη.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, το διάστημα 2005-2010 τα μελίσσια αυξήθηκαν κατά 7% στις 41 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν.

Η αύξηση, όμως, δεν αρκεί για να καλύψει τις απαιτήσεις των καλλιεργειών που απαιτούν έντομα για την επικονίασή τους: στο ίδιο διάστημα, η έκταση που καταλαμβάνουν οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%.

Η Βρετανία φαίνεται ότι είναι η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι μέλισσες στη χώρα είναι τέσσερις φορές λιγότερες από όσες εκτιμάται ότι απαιτούνται.

Τεράστια αύξηση στις εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι καλλιέργειες ελαιοκράμβης καταγράφεται και στην Ελλάδα: «Το 2005 καλλιεργούνταν στην Ελλάδα μόνο μερικές εκατοντάδες εκτάρια [ένα εκτάριο είναι δέκα στρέμματα]. Έκτοτε όμως η καλλιέργεια έχει εκτοξευτεί λόγω των επιδοτήσεων στα βιοκαύσιμα» αναφέρει στο BBC ο Τομ Μπιζ του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, επικεφαλής της μελέτης.

Λόγω αυτής της δυσανάλογης αύξησης, η Ελλάδα εξαιρέθηκε από τη στατιστική ανάλυση όσον αφορά το έλλειμμα μελισσών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντισταθμίζεται από άγρια έντομα όπως οι βομβίνοι, οι οποίοι θα πρέπει να προστατευτούν.

Στις 41 χώρες που εξετάστηκαν, το έλλειμμα σε μέλισσες φτάνει τις 13,4 εκατομμύρια αποικίες ή επτά δισεκατομμύρια έντομα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου