Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πρώην στρατιώτης ο δράστης που αιματοκύλισε το ναό των Σιχ στις ΗΠΑ

Προβάλλουν ρατσιστικά κίνητρα

Ολονυχτία στο Ουισκόνσιν για τα θύματα του μακελειού στο ναό των Σιχ Ολονυχτία στο Ουισκόνσιν για τα θύματα του μακελειού στο ναό των Σιχ   (Φωτογραφία:  Reuters

 

Ουισκόνσιν
Σοκαρισμένη είναι η κοινότητα των Σιχ στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν σε ναό του Ουισκόνσιν με απολογισμό επτά νεκρούς, περιλαμβανομένου του δράστη, σε μία επίθεση που χειρίζεται το FBI υπόθεση εσωτερικής τρομοκρατίας. Ο 40χρονος που άνοιξε πυρ αδιακρίτως στο ναό φέρεται να είναι ο πρώην στρατιωτικός Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ και να είχε διασυνδέσεις με ρατσιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Πηγές του στρατού αναφέρουν, παράλληλα, πως ο ύποπτος για το μακελειό είχε αποπεμφθεί από το στράτευμα το 1998 για «ανάρμοστη συμπεριφορά», ήταν μεθυσμένος εν ώρα καθήκοντος.


Επί του παρόντος δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη από τις ομοσπονδιακές Αρχές, ωστόσο αξιωματούχοι της αστυνομίας επιβεβαιώνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας πως είναι ακριβές το όνομα που δόθηκε στη δημοσίοτητα.


Οι έρευνες για την επίθεση που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και τρεις σοβαρά τραυματίες (ο ίδιος ο δράστης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία) έχουν «περάσει» στο FBI, καθώς αντιμετωπίζεται ως υπόθεση εσωτερικής τρομοκρατίας.


Η κοινότητα των Σιχ είναι φοβισμένη. Ορισμένα μέλη της δεν μπορούν να πιστέψουν τα όσα διαδραματίστηκαν στο τέμενος, άλλοι λένε ότι φοβούνταν ανάλογες επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.


Ο 40χρονος που άνοιξε αδιακρίτως πυρ στο ναό τω Σιχ είχε υπηρετήσει για αρκετό καιρό στο στρατόπεδο του Φορτ Μπραγκ στη Βόρειο Καρολίνα, όμως δεν ανήκε πλέον στις τάξεις του στρατού, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.


Αρκετά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι άνδρας είχε ασπαστεί διάφορες ρατσιστικές θεωρίες σχετικά με την ανωτερότητα της λευκής φυλής, γεγονός που επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνουν οι τοπικές αρχές.


«Ερευνούμε με γνώμονα αυτό το στοιχείο. Όπως επίσης ερευνούμε τη σημασία ορισμένων από τα τατουάζ που έφερε. Όλα τούτα είναι στοιχεία ενός γρίφου που ίσως θα μας επιτρέψει να διαλευκάνουμε τα κίνητρα της τόσο απεχθούς αυτής πράξης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Όπλων, Καπνού και Εκρηκτικών Τομ, Αχέρν, στο δίκτυο ABC.


Κύριο γνώρισμα του δράστη ήταν ένα τατουάζ στο μπράτσο που αναφερόταν στην 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ταυτοποιούν τον 40χρονο άνδρα ως τον Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ -το όνομά του επιβεβαίωσε ανωνυμίως αξιωματούχος της αστυνομίας.


Παράλληλα, το δίκτυο CNN μετέδωσε πως ο δράστης κατείχε νόμιμα το όπλο με το οποίο έσπειρε τον τρόμο.


Οι Σιχ -αναπόσπαστο πολιτισμικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι το τουρμπάνι και τα μακριά γένια- αποτελούν συχνό στόχο ρατσιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η κοινότητά τους στη χώρα αριθμεί 500.000 με 700.000 μέλη.


Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, Σιχ και ο ίδιος, δήλωσε «βαθύτατα σοκαρισμένες και θλιμμένος» από την επίθεση. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μία «παράλογη πράξη βίας με στόχο τόπο θρησκευτικής λατρείας» που είναι εξαιρετικά οδυνηρή.


Ολονυχτία πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των θυμάτων στο κοντινό Μιλγουόκι, την ώρα που η αστυνομία ερευνούσε την κατοικία του ύποπτου δράστη. Συνολικά έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ναό και τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Newsroom ΔΟΛ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου