Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Με «συνταξιοδοτική ωρίμανση» η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο

Συμβιβαστική λύση για την εφεδρεία

Αθήνα
Από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΣτη συμβιβαστική λύση της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αντί της εργασιακής εφεδρείας, στην οποία αντιδρά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, ο οποίος παραμένει στο ακέραιο.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος έχει υποδειχθεί από τη Δημοκρατική Αριστερά. «Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν» ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά της συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί.


Μιλώντας νωρίτερα στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης είχε επαναλάβει ότι «η εργασιακή εφεδρεία δεν είναι μέτρο αποδοτικό. Η εφαρμογή της στο παρελθόν δεν επέφερε οικονομικά οφέλη». Πρόσθεσε όμως ότι «η ελάφρυνση του Δημοσίου μπορεί να υπάρξει μέσα από ένα καθεστώς συνταξιοδοτικής ωρίμανσης και ανάλογο σχέδιο επεξεργάζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης».


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η λύση της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» αποτελεί μία παραλλαγή της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας» του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα, η οποία προέβλεπε ότι η υπάλληλοι που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς θα έπρεπε να έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας (δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη) και να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.


Η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του
Βήματος, να αυξήσει τα χρόνια από δύο σε τρία και να δώσει επιπρόσθετα κίνητρα, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων, εάν η τρόικα το επιτρέψει. Κατά τα άλλα, οι υπάλληλοι που τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, θα αμείβονται επί τρία χρόνια με το 60% του μισθού τους ο οποίος θα συμψηφίζεται με την αποζημίωση τους.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015 θα επιταχυνθούν παράλληλα οι διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη και τα πειθαρχικά παραπτώματα, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι οι οποίοι θα αξιολογούνται αρνητικά να τίθενται σε διαθεσιμότητα ή σε εφεδρεία.


«Αγκάθι» παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι κ.κ. Στουρνάρας και Μανιτάκης συμφώνησαν ότι «(α) χρειαζόμαστε ένα ποιοτικότερο, αποτελεσματικότερο και μικρότερο δημόσιο τομέα (β) προχωρούμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καθώς και σε εξορθολογισμό φορέων του δημοσίου για να αξιοποιήσουμε τους άξιους υπαλλήλους (γ) ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαδικασιών θα επιτύχουμε την αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μέσω της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών».


Συμφωνώντας σε αυτό το πλαίσιο αρχών, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει τώρα να πείσουν και τους επικεφαλής της τρόικας, ότι με αυτό το σχέδιο διασφαλίζεται η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015. Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής της οποίας τρόικας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου