Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Την Πέμπτη ξεκινά η δίκη της «γυναίκας αράχνης» της Κίνας

Η Γκου Καϊλάι και ο Βρετανός επιχειρηματίας Νιλ ΧέιγουντΜεταφέρεται η τοποθεσία της δίκης

 

 Η Γκου Καϊλάι και ο Βρετανός επιχειρηματίας Νιλ Χέιγουντ   (Φωτογραφία:  Reuters )

 

 

Πεκίνο, Κίνα
Η δίκη της Γκου Καϊλάι, συζύγου του πρώην μέλους του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Μπο Σιλάι, ξεκινά την Πέμπτη 9 Αυγούστου. Η Γκου Καϊλάι κατηγορείται για τη δολοφονία Βρετανού επιχειρηματία τον Νοέμβριο στην Κίνα.

Η Γκου Καϊλάι θα δικαστεί στην Χεφέι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανχούι στην ανατολική Κίνα, αν και κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ στην Τσονγκτσίνγκ, μια περιοχή στη νοτιοανατολική Κίνα.


Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η μετακίνηση της δίκης γίνεται επειδή ο Μπο Σιλάι εξακολουθεί και απολαμβάνει μεγάλη δύναμη στην Τσονγκτσίνγκ.


Ο Μπο καθαιρέθηκε από το πολιτικό γραφείο και από την θέση του επικεφαλής των αρχών στην Τσονγκτσίνγκ τον Μάρτιο.


Η Γκου Καϊλάι και ο οικιακός βοηθός της, Ζανγκ Σιαοτζούν, κατηγορούνται για προμελετημένη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία, Νιλ Χέιγουντ, ο θάνατος του οποίου, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε αποδοθεί αρχικά σε καρδιακή προσβολή εξαιτίας κατάχρησης οινοπνευματωδών.


Η Γκου και ο γιος της, Μπο Γκουαγκούα, διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Χέιγουντ μέχρις ότου «ήρθαν σε σύγκρουση λόγω οικονομικών διαφορών».


Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Γκου Καϊλάι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον Βρετανό επιχειρηματία.


Η υπόθεση αυτή έβαλε τέλος στην καριέρα του Μπο Σιλάι, του χαρισματικού αλλά αμφιλεγόμενου ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, ο οποίος φιλοδοξούσε να γίνει μέλος του στενού πυρήνα της κινεζικής ηγεσίας το επόμενο φθινόπωρο.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης, προκειμένου να σταματήσουν την πορεία του προς την εξουσία, λίγο καιρό πριν το συνέδριο που θα καθορίσει τη νέα κινεζική ηγεσία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου