Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σωστή διατροφή: Ο τρόπος για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή διατροφή, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Όπως επισημαίνουν, η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας.

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε δύο δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε πέντε μία καρδιακή προσβολή και κάθε έξι δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Ελλάδα, σημειώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους έξι Έλληνες εφήβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών και ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Μόνο οι τρεις στους δέκα ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ οι επτά στους δέκα δεν προβαίνουν σε επαρκή έλεγχο, παρότι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένων λιπών (ζωικά λίπη) προκαλούν την αύξηση των λιπιδίων του αίματος, η οποία οδηγεί εν συνεχεία στη δημιουργία και αύξηση της καρδιοαγγειακής νόσου (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο). Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεδειγμένο ότι η ελάττωση της LDL (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) ελαττώνουν τον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο, τις μη θανατηφόρες επιπλοκές καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου