Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Σε «θηλιά» στο λαιμό της Ισπανίας εξελίσσεται η σωτηρία της τράπεζας Bankia

Στα ύψη το spread

 

Μαδρίτη, Ισπανία
H σωτηρία της τράπεζας Bankia -της τρίτης μεγαλύτερης της χώρας- βυθίζει στην αβεβαιότητα την Ισπανία, όχι μόνο σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα, αλλά -κυρίως- με το κατά πόσο θα καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε τη Δευτέρα σε χαμηλό εννέα ετών. Η μετοχή της Bankia επέστρεψε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου για να χάσει άλλο ένα 13,4% της αξίας της, ενώ το ισπανικό spread (σε σχέση πάντα με το γερμανικό) έφτασε τις 513 μονάδες,


Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστεί κεφάλαια από την Ευρώπη για να σώσει τις τράπεζες.

Παράλληλα όμως κάλεσε την ΕΕ να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του Ευρώ, όπως και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ισπανικού χρέους.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι η «ένεση» των 19 δισ. ευρώ είναι αρκετή για τη σωτηρία της Βankia, διαβεβαιώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα επιστρέψουν στο Δημόσιο και δεν θα επηρεαστεί η πορεία του ελλείμματος.


Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η «ένεση» δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί -όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές.


Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης, το σχέδιο του Ραχόι για την ενίσχυση της Bankia είναι το εξής: προκειμένου να αποφύγει τις «εχθρικές» προς την Ισπανία διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων, θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων του ισπανικού δημοσίου, τα οποία η ίδια η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την απαραίτητη κεφαλαιακή «ένεση».


Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αν επιλεγεί αυτό το σενάριο θα πρόκειται για σχέδιο σωτηρίας της τράπεζας μέσω της ΕΚΤ «από την πίσω πόρτα», χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται το «προβληματικό» χαρτοφυλάκιό της (δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) που φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ.


«Ουσιαστικά θα μετατραπεί σε 'τράπεζα ζόμπι'»  εξηγεί αναλύτρια στο BBC.


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εφημερίδα El Mundo γράφει ότι άλλες τρεις ισπανικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν ενίσχυση με ακόμα 30 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τράπεζες της Καταλονίας, της Γαλικίας και της Βαλένθια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου