Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η αποδόμηση της Χιονάτης στη μεγάλη οθόνη

Το κλασικό παραμύθι της Χιονάτης αποδομεί ο σκηνοθέτης Ρούπερτ Σάντερς στην νέα ταινία Η Χιονάτη και ο Κυνηγός. Σε αυτήν ο εν λόγω κυνηγός (ο Θορ, Κρις Χέμσγουορθ) όχι μόνο αρνείται να εξοντώσει τη Χιονάτη (Κρίστεν Στούαρτ), αλλά αναλαμβάνει ρόλο προστάτη της από την κακιά βασίλισσα (Σαρλίζ Θερόν). Και όλα αυτά σε μία περιπέτεια που μετατρέπει τη Χιονάτη από άβουλη γλυκιά πριγκίπισσα, σε πολεμίστρια.

Η παραγωγή της ταινία ανήκει στον Τζο Ροθ (Alice in Wonderland).

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η εκθαμβωτική Βασίλισσα Ραβένα σκοτώνει το Βασιλιά την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Δέκα χρόνια μετά, χρειάζεται μια αγνή καρδιά για να καταφέρει να διατηρήσει την ομορφιά της, αλλά και τη δύναμή της. Και η μοναδική που υπάρχει, φυλακισμένη στο κάστρο τόσα χρόνια, είναι η καρδιά της κόρης του βασιλιά. Το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να δραπετεύσει και αναζητά καταφύγιο στο Σκοτεινό Δάσος, το οποίο είναι γεμάτο με επικίνδυνα φυτά και δηλητηριώδη ζώα. Τότε η βασίλισσα στέλνει στο κατόπι της τον μοναδικό άνθρωπο που λέγεται ότι μπήκε στο Δάσος και επιβίωσε: ένα θλιμμένο κυνηγό, τον Έρικ, με εντολή να τη βρει και να της τη φέρει. Εκείνος, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για ζωή, δέχεται.

Όταν όμως βρίσκει τη λεία του, διστάζει και αποφασίζει να την εκπαιδεύσει για να γίνει η καλύτερη πολεμίστρια που έχει δει ποτέ το βασίλειο. Και οι νάνοι πώς θα εμπλακούν στην ιστορία;

Ο Τζο Ροθ ενθουσιάστηκε με την πρόταση της ομάδας του να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Ίβαν Ντόχερτι (που συνυπογράφει το τελικό σενάριο με τους Τζον Λι Χάνκοκ –The Blind Side- και Χοσεϊν Αμινί –Drive), που συνιστούσε μια σύγχρονη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού των αδελφών Γκριμ με ηρωίδα τη Χιονάτη, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1812.

Και ο σκηνοθέτης, Ρούπερτ Σάντερς, ενθουσιάστηκε με την προοπτική να «ανακαλύψει εκ νέου» μια γνωστή σε όλους ιστορία και μάλιστα να μετατρέψει τη Χιονάτη σε δυναμική, διεκδικητική ηρωίδα.

Σχολιάζει ο σκηνοθέτης: «Κι εμείς έχουμε τον καθρέφτη, το κόκκινο μήλο και την κακιά Βασίλισσα, αλλά έχουμε και μεγάλες μάχες και μια επανάσταση. Η ιστορία είναι μεγαλύτερη. Πρόκειται για μια μάχη της ζωής ενάντια στο θάνατο… Άλλωστε, τα πάντα στην ιστορία των Γκριμ είναι συμβολικά και αφορούν πολλά βαθύτερα θέματα. Το μήλο δεν είναι άλλο από τη γνώση που υπάρχει στο δέντρο της ζωής. Με την ιστορία της Χιονάτης μπορούμε να καταλάβουμε τη θνησιμότητά μας και μας διδάσκει να μην είμαστε τόσο απορροφημένοι από θυμούς και ζήλιες, καθώς έτσι σταματάμε να ζούμε. Μας διδάσκει πως πρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή και να μην αναζητάμε το αδύνατο… Ήθελα να δημιουργήσω έναν πλούσιο, φανταστικό κόσμο, διακριτό από εκείνον του παραμυθιού. Τα πάντα είναι πιο σκληρά, αλλά συνάμα συγκινητικά, καθώς η ίδια η ιστορία βρίθει συναισθημάτων».

Τον ρόλο της Χιονάτης ανέλαβε η πρωταγωνίστρια της σειράς ταινιών Twilight, Κρίστεν Στούαρτ.

«Η Χιονάτη αρχικά είναι μια μάρτυρας. Αφού δραπετεύει ξαναγίνεται ανθρώπινη και παλεύει, όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά για τα ιδανικά που πιστεύει» αναφέρει η ηθοποιός.

Όσο για τους νάνους, αυτούς Τους νάνους υποδύονται κάποιοι από τους καλύτερους Βρετανούς ηθοποιούς: Μπιθ: Ίαν Μακ Σέιν, Μιούρ: Μπομπ Χόσκινς, Γκορτ: Ρέι Ουίνστοουν, Νίον: Νικ Φροστ, Κολ: Τόμπι Τζόουνς, Ντίερ: Έντι Μάρσαν, Κουέρτ: Τζόνι Χάρις και Γκας: Μπράιαν Γκλίσον.

Η ταινία θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 31 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου