Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο


Έφτασαν του 65 οι νεκροί από τα επεισόδια διαδηλωτών-σωμάτων ασφάλειας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα εκανε λόγο για άλλους 61 «κλινικά νεκρούς» . Πιθανή μεταφορά του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου στην ίδια φυλακή όπου κρατείται ο Χόσνι Μουμπάρακ.Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο της Υγείας, τους 65 έφτασαν οι νεκροί το Σάββατο στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-σωμάτων ασφάλειας, στο Κάιρο, τις οποίες συγκρούσεις οι οπαδοί του ανατραπέντος από τις ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, μέλη της Μουσουλμανικής αδελφότητας χαρακτηρίζουν μιλώντας στα ξένα μμε ως «ανοικτή επίθεση» σε βάρος τους.

Πάντως η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναφέρεται, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα αιματηρά γεγονότα στην πρωτεύουσα, και σε άλλους 61 διαδηλωτές «κλινικά νεκρούς», ενώ εκείνη απαριθμεί στους 66 τους νεκρούς στις τάξεις της Αδελφότητας.
Την Παρασκευή την νύχτα έλαβαν χώρα διαδηλώσεις οπαδών του Μόρσι και στην παραθαλάσσια Αλεξάνδρεια, με πολύνεκρο απολογισμό μετά από την καταστολή τους εκ μέρους των σωμάτων ασφάλειας.
Περίπου 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια βίας στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, ανέφερε εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίστηκαν στα πρωινά βίαια επεισόδια.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται από την μεταβατική κυβέρνηση για φόνους και άλλα εγκλήματα, είναι πιθανό να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο ανατραπείς Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ είπε εξάλλου κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι «Θεού θέλοντος, σύντομα. . . θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα», βάσει εισαγγελικών εντολών, «στο πλαίσιο του νόμου» και με «όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν» αυτό.
Ο Ιμπραχίμ είπε ότι η απόφαση για τα πού θα κρατηθεί ο Μόρσι επαφίεται επίσης στους εισαγγελείς αλλά μετά από πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε, είπε πως «το πιο πιθανό είναι [να μεταχθεί στην] Τορά», τη φυλακή όπου κρατείται και ο Μουμπάρακ.
Τριάντα επτά σοροί βρίσκονταν στοιχισμένες σήμερα το πρωί στο αυτοσχέδιο νεκροτομείο, που είχε στηθεί στο κινητό νοσοκομείο των ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πρόκειται για διαδηλωτές που είχαν βρει τον θάνατο από πραγματικές σφαίρες στη διάρκεια τω συγκρούσεων με την αστυνομία κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, προσέθεσαν ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο, προσδιορίζοντας πως άλλες σοροί έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.
Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, περιλαμβανομένων της δολοφονίας στρατιωτών και της συνωμοσίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι όπως μετάδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου. Η απόφαση του δικαστηρίου του Καΐου εκτιμάται ότι έριξε «λάδι στη φωτιά» για τα μετέπειτα επεισόδια.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύγκρουση μεταξύ στην Αίγυπτο θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει χάος στη χώρα προειδοποίησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου