Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Παρανομίες καθηγητών άνευ τιμωρίας

Ενας έδινε μόρια στον εαυτό του, άλλος μετέτρεψε σχολική αίθουσα σε «γήπεδο».Υπάλληλος μοριοδότησε ο ίδιος τον εαυτό του και πήρε προαγωγή, καθηγητής είχε μετατρέψει την αίθουσα του σχολείου σε... γήπεδο, διευθυντής σε ελληνικό σχολείο του εξωτερικού «φούσκωσε» τους υπεράριθμους μαθητές αφού η χρηματοδότηση των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού γίνεται με βάση τον αριθμό των μαθητών!

Πρόκειται για ιστορίες του ελληνικού Δημοσίου με το σκηνικό να κλείνει χωρίς εκπλήξεις, αφού οι εκπαιδευτικοί αυτοί ουσιαστικά, όταν διαπιστώθηκε η παράβασή τους, έμειναν ατιμώρητοι.
Αποτέλεσμα είναι, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής να καταθέσει ένσταση κατά αποφάσεων Πειθαρχικών Συμβουλίων που έκριναν τα συγκεκριμένα παραπτώματα, καθώς διαπίστωσε ότι οι ποινές είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα αδικήματα. Ειδικότερα, στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης παρουσιάζονται οι εξής ενδεικτικές περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που πήραν ποινές... χάδι:
Δημόσιος υπάλληλος προήχθη από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, σε θέση γενικού διευθυντή βάσει μοριοδότησης που όμως δεν ανταποκρινόταν στα πραγματικά στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου του. Μάλιστα, το υπηρεσιακό σημείωμα με τη μοριοδότηση είχε υπογράψει και διαβιβάσει ο ίδιος ο υπάλληλος στο Συμβούλιο, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της θέσης που κατείχε προηγουμένως (επικεφαλής της Διεύθυνσης Προσωπικού), χωρίς να απέχει από τη συγκεκριμένη ενέργεια, όπως είχε υποχρέωση βάσει της αρχής της αμεροληψίας. Στο υπηρεσιακό σημείωμα ο υπάλληλος βεβαίωνε ότι γνωρίζει Αγγλικά σε επίπεδο «πολύ καλά», προσόν που τον πριμοδότησε με 50 μόρια. Ομως ο «τίτλος σπουδών» από τον οποίο φερόταν να αποδεικνύεται το συγκεκριμένο προσόν δεν ήταν παρά μια βεβαίωση παρακολούθησης κύκλου μαθημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου, η οποία, σύμφωνα με το Συμβούλιο «δεν αποτελεί επ’ ουδενί πιστοποιητικό γλωσσομάθειας». Ο υπάλληλος απαλλάχθηκε κάθε πειθαρχικής ευθύνης από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Σε Λύκειο, κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας καθηγητής δεν δίδασκε το μάθημα και άφηνε τους μαθητές... χαλαρούς. Ετσι εκείνοι σέρφαραν σε όποια σελίδα του Ιnternet ήθελαν, έβγαιναν από την τάξη, αλλά και από τον χώρο του σχολείου, επέστρεφαν με φαγώσιμα και έτρωγαν μέσα στην τάξη. Επίσης, ο καθηγητής επισκεπτόταν το facebook και ομάδες του facebook του τύπου «sex in Athens» κ.ά., καθώς και βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο. Η ποινή που του επεβλήθη ήταν πρόστιμο που αντιστοιχούσε σε εργασία 40 ημερών.
Διευθυντής ελληνικού δημοτικού σχολείου σε ξένη χώρα δήλωσε ότι το σχολείο είχε 146 μαθητές. Κατά τον υπηρεσιακό έλεγχο παρόντες ήταν 107 μαθητές, ενώ είχαν πάρει μετεγγραφή σε άλλα σχολεία 46 μαθητές, χωρίς επίσημη καταχώριση στο Πρωτόκολλο του Σχολείου. Επίσης, πολλοί παλαιοί απόφοιτοι μαθητές του σχολείου είχαν δηλωθεί ως φοιτούντες. Ο λόγος είναι ότι για την επιχορήγηση μετρούσε ο αριθμός των μαθητών. Στον διευθυντή επεβλήθη στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή για τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου