Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πρωτότυπη 3D οθόνη αφής από τη Microsoft

Ο χρήστης μπορεί να «νιώθει» τα αντικείμενα, καθώς τα περιεργάζεται στις τρεις διαστάσεις.

Του Κώστα Δεληγιάννη




Μία πρωτότυπη 3D οθόνη αφής αναπτύσσεται στα ερευνητικά εργαστήρια της Microsoft στο Redmond, κοντά στο Σιάτλ.Φορώντας τα ειδικά γυαλιά, ο χρήστης βλέπει τα αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις. Επίσης, χάρις σε έναν ειδικό μηχανισμό, προσομοιώνεται στα δάκτυλά του η αντίστασή τους, καθώς τα περιεργάζεται. Έτσι, μπορεί να «αισθάνεται» το σχήμα και το βάρος τους.
Όπως αναφέρει το BBC, η οθόνη αποτελείται από ένα πάνελ LCD στο οποίο είναι ενσωματωμένοι αισθητήρες πίεσης, αλλά και ένας ειδικός βραχίονας ο οποίος έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει ή να πλησιάζει ελαφριά το μόνιτορ στον χρήστη.
Επομένως, όταν κανείς αγγίζει ένα αντικείμενο στην οθόνη, τότε οι αισθητήρες μετρούν την πίεση που ασκεί και ο βραχίονας κάνει το μόνιτορ να οπισθοχωρήσει για λίγα χιλιοστά. Αν αυτός συνεχίζει να σπρώχνει το αντικείμενο, τότε η οθόνη απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, παραμένοντας ωστόσο σε επαφή με τα δάκτυλα.
Αν, αντίθετα, ο χρήστης μειώσει την πίεση που ασκεί, τότε το μόνιτορ μετατοπίζεται προς τη μεριά του. Καθ’ όλη τη διάρκεια των κινήσεων της οθόνης, ειδικό λογισμικό προσαρμόζει το μέγεθος του προβαλλόμενου αντικειμένου και την προοπτική.
Με την πίεση που ασκεί να αυξομειώνεται λόγω της μετατόπισης του μόνιτορ, έχει την ψευδαίσθηση κανείς πως «νιώθει» την αντίσταση που προβάλλουν τα αντικείμενα καθώς τα μετακινεί. Αφού η αντίσταση ρυθμίζεται ανάλογα με το υλικό του αντικειμένου, ο χρήστης «αισθάνεται» πως είναι πιο δύσκολο να κινήσει στην οθόνη π.χ. μια πέτρα, απ’ ό,τι ένα σφουγγάρι.
Η ίδια διαδικασία της «απτικής ανάδρασης», σε συνδυασμό με την αλλαγή προοπτικής, δίνει επίσης τη δυνατότητα να «αισθανθεί» το σχήμα ενός αντικειμένου, καθώς «αγγίζει» την εξωτερική του επιφάνεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Microsoft, η οθόνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε βιντεοπαιχνίδια, αλλά και σε ιατρικές εφαρμογές. Στη δεύτερη περίπτωση, θα ήταν χρήσιμη στους γιατρούς που εξετάζουν μαγνητικές τομογραφίες αφού, αυξομειώνοντας την πίεση που ασκούν στην οθόνη, θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν διαφορετικές εγκάρσιες τομές.
Επίσης, θα μπορούν να τοποθετούν «απτικά σημάδια» σε σημεία της τομογραφίας που θέλουν να επανεξετάσουν αργότερα, τα οποία θα εντοπίζουν εύκολα από την απότομη μεταβολή της «αφής».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου