Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Καθήλωσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βολιβίας

ΕΠΕΙΔΗ «ΘΕΩΡΗΣΑΝ» ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ Ο ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ

 

Ενα ενδεχομένως «αθώο» σχόλιο του προέδρου της Βολιβίας, που κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα είπε ότι ευχαρίστως θα «φιλοξενούσε» τον Εντουαρντ Σνόουντεν, πυροδότησε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, με την καθήλωση του αεροπλάνου του Μοράλες στη Βιέννη λόγω υποψιών ότι μπορεί να επέβαινε σε αυτό ο Αμερικανός πληροφοριοδότης, οδηγώντας τη Λα Παζ στο να καταγγέλλει ως «επιθετική ενέργεια» την ευρωπαϊκή παρέμβαση στην πτήση και να προετοιμάζεται για επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ. 
Εξαλλος -και με το δίκιο του- ο Εβο ΜοράλεςΕξαλλος -και με το δίκιο του- ο Εβο Μοράλες 

  Εξοργισμένοι Βολιβιανοί αξιωματούχοι, επιμένοντας ότι ο Σνόουντεν δεν πετούσε μαζί με τον πρόεδρο, με προορισμό τη Λα Παζ, κατηγόρησαν την Τρίτη τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ότι, «υποκύπτοντας» στην αμερικανική πίεση, δεν έδιναν άδεια στο αεροσκάφος του Μοράλες να διέλθει από τον εναέριο χώρο τους.
Προσγείωση
Ο Βολιβιανός πρόεδρος επέστρεφε από τη Μόσχα, όταν το αεροπλάνο του αναγκάστηκε από τις αυστριακές αρχές σε προσγείωση στη Βιέννη. Σύμφωνα με τις αυστριακές υπηρεσίες ασφαλείας, το σκάφος ερευνήθηκε εξονυχιστικά αλλά ο Σνόουντεν... δεν βρέθηκε. Αργότερα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία διέψευσαν ότι προέβησαν σε τέτοια απαγόρευση, ενώ η Πορτογαλία δήλωσε ότι έδωσε άδεια για τον εναέριο χώρο, όχι όμως και για ανεφοδιασμό στη Λισαβόνα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ο Μοράλες επέμενε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει μαζί του στο αεροσκάφος επιβάτη, ο οποίος δεν έχει διαβατήριο, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ακυρώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Σνόουντεν. Σχολίασε επίσης ότι οι αρχηγοί κρατών πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, άνευ περιορισμών. «Δεν πρόκειται για προσβολή ενάντια στο προέδρο της Βολιβίας, πρόκειται για προσβολή ενάντια σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική». Ο Αυστριακός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μοράλες, λίγο πριν από την αναχώρησή του, για να «επιβεβαιώσει ότι ήταν σωστές όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη Βιέννη».
Επειτα από 13 ώρες στο αυστριακό αεροδρόμιο, το σκάφος του Μοράλες απογειώθηκε χθες στις 11.30 (ώρα Αυστρίας) και πραγματοποιώντας, ύστερα από άδεια της Ισπανίας, στάση για ανεφοδιασμό στα Κανάρια Νησιά έφθασε τελικά στη Βολιβία.
«Ομηρος»
Σε παράλληλες εξελίξεις, ο αντιπρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, υποστήριζε ότι ο Εβο Μοράλες έγινε «όμηρος του ιμπεριαλισμού». «Ο πρόεδρος απήχθη από τον ιμπεριαλισμό και κρατείται στην Ευρώπη», είπε ο Λινέρα σε τηλεοπτική του ομιλία, καλώντας την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο να αντισταθεί «στην κίνηση ιμπεριαλιστικής υπεροψίας».
«Δεν έχουμε αμφιβολία πως επρόκειτο για διαταγή από το Λευκό Οίκο. Ενα διπλωματικό αεροπλάνο με τον πρόεδρο δεν μπορεί επ' ουδενί να εκτρέπεται από την πορεία του και να υποχρεώνεται να προσγειωθεί σε μια άλλη χώρα», είπε ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ, Σάσα Γιορέντι, υποστηρίζοντας ότι η Βολιβία θα καταγγείλει την «παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου» στον ΟΗΕ.
(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.cnn.com, www.nytimes.com, www.washingtonpost.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου