Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ρεκόρ τουριστών, φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας στις τουριστικές περιοχές

Πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής με ποσοστό 84,62% είναι η Ρόδος, δηλαδή πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις του νησιού δεν είναι φορολογικά συνεπείς. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε η Ζάκυνθος, με ποσοστό παραβατικότητας της τάξεως του 80%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σαντορίνη με 77,14%.


Του Ν. Χ. Ρουσσανογλου




Μπορεί η Ρόδος να χαρακτηρίζεται «το Νησί των Ιπποτών», αλλά οι τουριστικές της επιχειρήσεις πόρρω απέχουν από το να επιδεικνύουν «ιπποτική» φορολογική συμπεριφορά. Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο σχετικών ελέγχων τουριστικών προορισμών κατά τη θερινή περίοδο (οι έλεγχοι αφορούν το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου), η Ρόδος κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες φορολογικές παραβάσεις.
Ειδικότερα, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν ανά την επικράτεια σε 1.088 επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλάσσιων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες κατοικίες και αδήλωτους εργαζoμένους, προέκυψε ότι στη Ρόδο το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,62%. Εν ολίγοις πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις του νησιού φοροδιαφεύγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ως εκ τούτου επωφελείται σημαντικά από τη φετινή κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε η Ζάκυνθος, με ποσοστό παραβατικότητας της τάξεως του 80%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σαντορίνη με 77,14%. Εκτός από τη Σαντορίνη, υψηλά ποσοστά παραβάσεων καταγράφονται συνολικά στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς στη λίστα του ΣΔΟΕ κατέχουν περίοπτη θέση η Τήνος (72,73%), η Πάρος (68,18%) και η Σύρος (57,9%).
Συνολικά στη χώρα, το ΣΔΟΕ εντόπισε 538 επιχειρήσεις ως παραβατικές, καταλογίζοντας 2.473 παραβάσεις. Κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, το ΣΔΟΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους πολυτελών καταλυμάτων. Τα ευρήματα ήταν λίαν αποκαλυπτικά, καθώς προέκυψε ότι οι δαπάνες ανέγερσης ήταν πολλαπλάσιες εκείνων που τελικά δηλώθηκαν, το τίμημα ενοικίασης πολύ χαμηλότερο του πραγματικού και η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν δηλώνεται καμία τουριστική εκμετάλλευση. Από τους ελέγχους που έχουν γίνει σε πάνω από 50 πολυτελείς κατοικίες, ξεχωρίζει περίπτωση ταξιδιωτικού γραφείου που υπέπεσε σε 17 παραβάσεις, γιατί νοίκιαζε πολυτελείς βίλες μέσω του Διαδικτύου, χωρίς να δηλώνει τις σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.
Πέραν των παραπάνω, κλιμάκια της επιθεώρησης εργασίας ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατέγραψαν 1.680 ανασφάλιστους εργαζόμενους, σε σύνολο 4.818 απασχολούμενων στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησαν τον Ιούνιο σε 1.345 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ταβέρνες - μπαρ - μεζεδοπωλεία - νυκτερινά κέντρα - ξενοδοχεία - θαλάσσια σπορ - τουριστικά γραφεία) σε διάφορα θέρετρα ανά τη χώρα. Με λίγα λόγια, σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους ήταν ανασφάλιστος, τη στιγμή, μάλιστα, που «τρέχει» πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Οπως ανακοινώθηκε, επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξεως των 995.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου