Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΗΠΑ, η καλύτερη χώρα για καριέρα



Ως γη της επαγγελίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Αμερική, ακόμη και σήμερα, όσοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο εξωτερικό. Είναι η χώρα που αναφέρουν ως τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό στις προτίμησής τους οι ενδιαφερόμενοι σε έρευνα την οποία διεξήγαγε η εταιρεία εύρεσης εργασίας Hydrogen σε 99 χώρες και μεταξύ 2.444 καλά αμειβόμενων επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης. Την ακολουθούν κατά πόδας η Βρετανία, που κερδίζει διαρκώς έδαφος και η Αυστραλία.

Οι υπόλοιποι επτά προορισμοί που αναφέρονται ως προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων είναι Ελβετία, Καναδάς, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία και Ισπανία. Με τον τίτλο «Global professionals on the move-2014» (διεθνείς επαγγελματίες που μετακινούνται - 2014), η έρευνα καταδεικνύει πως οι ΗΠΑ παραμένουν επίσης πρώτες στην προτίμηση όσων ήδη εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ η Βρετανία αποτελεί σημαντική εναλλακτική λυση για επαγγελματίες ανάλογων τομέων. Ο λόγος είναι, πάντα σύμφωνα με την έρευνα, πως οι αγορές εργασίας των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί και είναι θετικό το υφιστάμενο οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ. Δεδομένου, πάντως, ότι τρίτη στις προτιμήσεις των επαγγελματιών έρχεται η Αυστραλία, διαφαίνεται προτίμηση των ενδιαφερόμενων για τις αγγλόφωνες χώρες.

Η χρήση της αγγλικής γλώσσας ως κίνητρο για όσους αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό συνάδει, άλλωστε, με άλλους προβληματισμούς που είναι κυρίως ο τρόπος ζωής, η νοοτροπία και παράδοση στην εκάστοτε χώρα και φυσικά οι προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης. Περισσότεροι από δύο στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταβούν σε κάποια από τις αναδυόμενες οικονομίες, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα ή Νότιο Αφρική, διαβλέποντας σε αυτές καλές επαγγελματικές προοπτικές αλλά αναφέρουν ως κύριους αποτρεπτικούς παράγοντες τα προβλήματα ασφάλειας και τις γλώσσες των χωρών αυτών. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό μιας αλλαγής στη νοοτροπία των επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης το ότι το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά πως σήμερα δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για όποιον θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό, ενώ πριν από πέντε χρόνια επικρατούσε ομοφωνία στην άποψη πως υπάρχουν εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου