Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Στα σκαριά δίκτυα 5G και από τη Huawei

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, θα λανσαριστούν το 2020 και θα είναι έως και 100 φορές ταχύτερα από τις συνδέσεις «τέταρτης γενιάς».


Του Κώστα Δεληγιάννη




Παρόλο που σε αρκετές χώρες τα 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μόλις που έχουν αρχίσει να διατίθενται στους καταναλωτές, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν ήδη την επόμενη γενιά δικτύων. Τελευταίο παράδειγμα η Huawei, με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Ken Hu να δηλώνει στο Bloomberg πως ο σχετικός εξοπλισμός θα είναι έτοιμος, ώστε οι πρώτες συνδέσεις 5G να γίνουν πραγματικότητα το 2020.Ο Hu ανέφερε στο πρακτορείο πως κάθε γενιά δικτύων χρειάζεται μια πενταετία για να φτάσει να χρησιμοποιείται μαζικά. Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2018 το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε συνδέσεις 4G, κάτι που σημαίνει πως η αγορά θα είναι πλέον ώριμη για το επόμενο βήμα.
Αυτή η πρόβλεψη είναι η αιτία που, σύμφωνα με τον Hu, η εταιρεία έχει εδώ και καιρό στα πλάνα της τα 5G δίκτυα. Έτσι, πριν καν ενεργοποιηθεί η πρώτη 4G σύνδεση στην Κίνα, η Huawei είχε ήδη δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα με εκατοντάδες εργαζομένους για την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών.
Ο αντιπρόεδρος της Huawei υποστηρίζει πως τα νέα δίκτυα θα έχουν βελτιωμένη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους και θα κάνουν καλύτερη χρήση του φάσματος. Βέβαια, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους θα είναι η ταχύτητα αφού, αν οι κυβερνήσεις απελευθερώσουν και άλλες συχνότητες, οι συνδέσεις 5G θα είναι έως και 100 φορές ταχύτερες.
Στην «κούρσα» για δίκτυα της επόμενης γενιάς παίρνουν μέρος τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Samsung. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, η κορεατική εταιρεία ανακοίνωσε πως ανέπτυξε τεχνολογίες που μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα μεγαλύτερα από 1Gbps σε απόσταση που φτάνει τα 2 χιλιόμετρα. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Huawei, και η Samsung τοποθετεί την εμπορική διάθεσή τους στο 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου