Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΗΕ: Στα σκουπίδια καταλήγει φαγητό αξίας 570 δισ. ευρώ

Tο ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, αφαιρώντας από την παγκόσμια οικονομία 570 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τη σπατάλη του ενός τρίτου των τροφίμων που παράγουμε, λόγω ακατάλληλων πρακτικών, τη στιγμή που 870 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν» δήλωσε ο Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO).


Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ο οργανισμός την Τετάρτη, η σπατάλη σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται στο 1,3 δισ. τόνους το χρόνο, με το κόστος να φτάνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελβετίας.

«Όλοι μας έχουμε κάποιο ρόλο σε αυτό. Αρχίζοντας με το γελοίο φαινόμενο των πλούσιων χωρών που δεν αγοράζουν ποια στραβά λαχανικά», επισήμανε ο Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.

Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες σπαταλώνται λόγω υπερβολών στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.

Το περίεργο είναι πάντως ότι η σπατάλη είναι μεγαλύτερη όχι στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης αλλά σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα. Ενώ στις πλούσιες χώρες η σπατάλη καταγράφεται κυρίως στην φάση της κατανάλωσης, στην Ασία αφορά όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και τελικά την κατανάλωση.


Περισσότερα από 100 κιλά λαχανικών ανά κάτοικο το χρόνο σπαταλώνται στην «Εκβιομηχανισμένη Ασία», μια περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Στην ίδια περιοχή σπαταλώνται κάθε χρόνο 80 κιλά σιτηρών και ρυζιού ανά κάτοικο ανά χρόνο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό, επισημαίνει η έκθεση: το ένα τρίτο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παράγουν τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου