Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Οι καθαρίστριες στους Νew York Times

Απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών μετά την αρνητική απόφαση του Aρείου Πάγου για την επαναπρόσληψή τουςΑπολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών μετά την αρνητική απόφαση του Aρείου Πάγου για την επαναπρόσληψή τους 

 

 

 

 Οι καθαρίστριες, που μετατρέπονται σε σύμβολα αντίστασης κατά των μέτρων λιτότητας, πρωταγωνιστούν στο εκτενέστατο άρθρο, για την Ελλάδα, της διεθνούς έκδοσης των New York Times.

«Είναι μεγαλύτεροι από εμάς, αλλά έχουμε μεγαλύτερο θυμό, δήλωσε η Δέσποινα Κωστόπουλου, που απολύθηκε το περασμένο φθινόπωρο, μετά από 22 χρόνια εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση του Μαΐου, η απόλυση της κυρίας Δέσποινας και των 396 συναδέλφων της κρίθηκε καταχρηστική. Από τότε κοιμάται σε αντίσκηνο, έξω από τα γραφεία του Υπουργείου, απαιτώντας, άμεση επαναπρόσληψη εκείνης και των συναδέλφων της.»
«Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών θα έθετε εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, να περικόψει τον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου κινητικότητας, που ξεκίνησε πέρυσι. Το σχέδιο αυτό υποχρεώνει 25.000 δημόσιους υπαλλήλους σε εργασία με μειωμένο μισθό, για 8 μήνες, μέχρι να τους τοποθετήσει σε διαφορετική δημόσια υπηρεσία, όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη, διαφορετικά να τους απολύσει.»
«Η κυβέρνηση με την δικαιολογία ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, παραβιάζει το Σύνταγμα, τονίζει ο καθηγητής νομικής Αριστείδης Χατζής, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπογραμμίζει, όμως, ότι τα δικαστήρια θα αντιταχθούν στην έγκριση μέτρων που προωθούν την καταπάτηση των νόμων. Γιατί, όπως τονίζει, η ορθή άσκηση του επαγγέλματος των δικαστών δεν έχει σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου