Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Στο Μαξίμου, το πλάνο της ZTE για να κατακτήσει την Ευρώπη

Διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της στην Ευρώπη το λιμάνι του Πειραιά.





Συνάντηση με τον επικεφαλής της εταιρείας ZTE κ. Hou WeiGui, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης η εταιρία ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό τα ακόλουθα:
1. Η εταιρία θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά το διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο στρατηγικός χαρακτήρας της επένδυσης είναι ανάλογος της επένδυσης της εταιρίας HP.
2. Η εταιρία θα δημιουργήσει ένα Maintenance Repair and Return Center, το οποίο αρχικά θα καλύψει την σειρά των προϊόντων και υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με προοπτική να καλύψει σταδιακά όλες τις γραμμές προϊόντων της ΖΤΕ και γεωγραφικά όλη την Ευρώπη. Το χρονοδιάγμαμμα προβλέπει ότι η πρώτη φάση της επένδυσης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2014. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωσή της.
3. Η εταιρία αναγνωρίζοντας την σημαντική γεωπολιτική της χώρας θα καταστήσει τη σχεδιαζόμενη βάση της στην Ελλάδα το κεντρικό σημείο εξυπηρέτησης (hub) της Ευρώπης αναφορικά με τη διακίνηση και την τεχνική υποστήριξη των προϊόντων της.
4. Η εταιρία θα παραδώσει στον πρωθυπουργό το συνοπτικό επιχειρησιακό σχέδιο των δύο επενδύσεων.
Οι παραπάνω σχεδιασμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ΖΤΕ είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, διαθέτει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, ενώ παράλληλα κερδίζει συνεχώς μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Hou Weigui υποστήριξε ότι τα πρότζεκτ που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα θα προωθήσουν την οικονομία της χώρας.
«Έχουμε δύο πρότζεκτ που θέλουμε να γίνουν στην Ελλάδα. Το ένα είναι κέντρο διαμετακομιστικό και το άλλο είναι κέντρο επισκευών και επιστροφής.
Πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο πρότζεκτ θα προωθήσουν την οικονομία της χώρας και με την ολοκλήρωσή τους θα προσφέρουν 400 με 600 θέσεις εργασίας στην αγορά και στη χώρα. Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πολύ αυτά τα project που σκοπεύουμε να κάνουμε. Έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ZTE ως έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως.
«Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό ότι μετά τον Μάιο που υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας καταρχήν μαζί τους, τιμούν τη συμφωνία αυτή και έρχονται μέσα σε λίγους μήνες, ανακοινώνοντας αυτό το σχέδιο, το οποίο θα δημιουργήσει 400 με 600 καινούργιες θέσεις εργασίας στον Πειραιά» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποφέρουν «καρπούς».
«Είναι σημαντικό ότι οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών πιάνουν τόπο, διότι έχουν αντανάκλαση σε εμπιστοσύνη από την πλευρά αξιόπιστων διεθνών επενδυτών. Και είναι, επίσης, σημαντικό ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και οι προσπάθειες οι δικές μας στο υπουργείο Ανάπτυξης και στα άλλα υπουργεία δεν πάνε χαμένες. Ξέρουμε ότι, φυσικά, η κρίση είναι πάντοτε παρούσα, αλλά θέλουμε με αυτή την προσέγγιση, με αυτή τη δουλειά να έχουμε ολοένα και περισσότερο θετικές ειδήσεις σαν τη σημερινή».
Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο αυτό το διαμετακομιστικό κέντρο να αξιοποιηθεί και ως μονάδα παραγωγής, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Αυτό είναι καθαρά δικό τους θέμα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορούσε μόνο διαμετακομιστικό κέντρο. Στην πορεία επείσθησαν ότι μπορούν να κάνουν και επισκευαστικό κέντρο, έτσι ώστε να μην μεταφέρουν τηλέφωνα για επισκευές στην Κίνα, αλλά να γίνεται όλη η προσπάθεια στο Πειραιά. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη συμφωνία της Cosco με την Hewlett – Packard. Βλέπετε ότι ακολουθεί και άλλος τηλεφωνικός πάροχος και επαναλαμβάνω η προσπάθεια είναι να ακολουθήσουν και άλλες θετικές ειδήσεις. Στην προσπάθεια αυτή, επικεφαλής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι αλλάζει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα.
«Νομίζω ότι το σημαντικό από όλα τα ραντεβού που κάνει ο πρωθυπουργός, είναι ότι αλλάζει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα. Και η χώρα έχει ξαναμπεί, πλέον, πάλι στον χάρτη των μεγάλων επενδύσεων. Έχουμε μία στρατηγική θέση σαν πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στρατηγική μας θέση εκμεταλλευόμαστε με συγκεκριμένα έργα, όπως τα έργα που ανακοινώνει σήμερα η ΖΤΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου