Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Spiegel: Η NSA κατασκοπεύει εδώ και χρόνια την κυβέρνηση του Μεξικού

Το περιοδικό επικαλείται ντοκουμέντα που παραχωρήθηκαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Toυ Κώστα Δεληγιάννη




Υπό τον ασφυκτικό «ηλεκτρονικό κλοιό» της NSA βρίσκεται εδώ και χρόνια η κυβέρνηση του Μεξικού, όπως αποκαλύπτει άρθρο της online έκδοσης του Spiegel. Το δημοσίευμα βασίζεται σε ντοκουμέντα που παραχώρησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν στο περιοδικό, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική μυστική υπηρεσία ήδη το 2010 είχε καταφέρει μεταξύ άλλων να διεισδύσει στον λογαριασμό του δημόσιου e-mail του τότε προέδρου της χώρας, Felipe Calderon.Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει ένα από τα άκρως απόρρητα έγγραφα, η NSA μπορούσε να παρακολουθεί τις επικοινωνίες της οικονομικής και κρατικής ελίτ της χώρας, «αποκτώντας μία πολύ καλή εικόνα για το πολιτικό σύστημα του Μεξικού».
Το καλοκαίρι του 2012, η μουσική υπηρεσία ξεκίνησε να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του Enrique Peña Nieto, τότε υποψήφιου για την προεδρία και σημερινού προέδρου του Μεξικού. Βάζοντας στο στόχαστρο τον Nieto και εννιά στενούς του συνεργάτες, υπέκλεψε 85.489 γραπτά μηνύματα.
Στο αίτημα του Spiegel να σχολιάσει το δημοσίευμα, η NSA απέστειλε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει πως δεν σχολιάζει συγκεκριμένες δραστηριότητες, επαναλαμβάνοντας πάντως πως οι ενέργειές της στοχεύουν σε τύπου πληροφοριών που συγκεντρώνουν και άλλες χώρες. Επίσης, επανέλαβε την πρόσφατη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, για επανεξέταση των τρόπων δράσης της NSA, «ώστε να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια των πολιτών και των συμμάχων μας, και το αίτημα για ιδιωτικότητα που μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου