Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Εντοπίστηκαν οι σοροί των πιλότων του τουρκικού Phantom που κατέρριψε η Συρία

Επιχείρηση ανάσυρσης

Τουρκικά F-16 απογειώνονται από τη βάση του Ιντσιρλίκ «απαντώντας» σε συριακές πτήσεις κοντά στη μεθόριο Τουρκικά F-16 απογειώνονται από τη βάση του Ιντσιρλίκ «απαντώντας» σε συριακές πτήσεις κοντά στη μεθόριο

 

 

Αγκυρα, Τουρκία
Δεκατρείς ημέρες μετά την κατάρριψη του τουρκικού Phantom F-4 -σε διεθνή εναέριο χώρο κατά την πάγια θέση της Άγκυρας που έρχεται σε σύγκρουση με τη συριακή εκδοχή- το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνει ότι εντοπίστηκαν από βαθυσκάφος οι σοροί των δύο χειριστών στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να δίνει όμως το ακριβές στίγμα.

Η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού προκάλεσε πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με συνεχείς απογειώσεις τουρκικών μαχητικών τις τελευταίες ημέρες και προειδοποιήσεις ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Συρίας στη μεθόριο δεν θα μείνει αναπάντητη.


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι οι σοροί εντοπίστηκαν από το αμερικανικό ερευνητικό βαθυσκάφος E/V Nautilus, που έχει σταλεί στη θαλάσσια περιοχή για την ανέλκυση των συντριμμιών του μαχητικού που έχουν βρεθεί σε βάθος 1.000 μέτρων.


Ο στρατός δεν αποσαφηνίζει, ωστόσο, το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι σοροί. Από τουρκικές πλευρές έχει αναφερθεί πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιλότοι χρησιμοποιήσαν το σύστημα εκτίναξης γιατί είχαν ήδη εντοπιστεί τα κράνη και τα άρβυλα των χειριστών.


Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» μετά την κατάρριψη του τουρκικού Phantom υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις 22 Ιουνίου.


Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα και έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα και εκτοξευτήρες ρουκετών, έχοντας προειδοποιήσει το καθεστώς Άσαντ ότι οι κανόνες εμπλοκής άλλαξαν και η Άγκυρα θα απαντήσει με στρατιωτική δράση έναντι κάθε μορφής στρατιωτικών κινήσεων στη μεθόριο.


Επί τρεις ημέρες F-16 απογειώθηκαν από τουρκικές βάσεις εξαιτίας πτήσης συριακών μεταγωγικών ελικοπτέρων κοντά στη μεθόριο, χωρίς να υπάρξει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.


Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε την Τρίτη σε τουρκική εφημερίδα «μετανιωμένος» για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, επιμένοντας πως χτυπήθηκε σε συριακό εναέριο χώρο δίχως να είναι γνωστή η ταυτότητά του.


Σε συνέντευξή του στην τουρκική Cumhuriyet, ο αλ-Άσαντ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί η ένταση σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη, και άφησε να εννοηθεί πως θεωρήθηκε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην ισραηλινή αεροπορία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου