Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Flow Yoga: Αυξάνει την μυϊκή δύναμη

Η λέξη flow σημαίνει ροή στο μάθημα, στο είδος αυτό της γιόγκα, υπάρχει μια δυναμική ροή που συνδέει τη μια στάση με την επόμενη, ακολουθώντας το ρυθμό της αναπνοής και ισορροπώντας ανάμεσα στη δύναμη και στην ευλυγισία. Το μυαλό ελευθερώνεται και η άσκηση μετατρέπεται σε ρυθμικό χορό. Η flow yoga αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία, κινητοποιεί τα ενεργειακά κέντρα και σας χαρίζει μία αίσθηση ζωντάνιας. Όταν εξασκείται σε εξωτερικό χώρο, απελευθερώνει το πνεύμα και την αναπνοή.

Μία από τις πολλές ερμηνείες της αρχαίας ινδιάνικης πρακτικής είναι και η Vinyasa Yoga, που είναι περισσότερο γνωστή ως «Flowing ή flow yoga». Πρόκειται για δυναμική γιόγκα, σύμφωνα με την οποία η «asana», δηλαδή οι διάφορες στάσεις του σώματος, εναλλάσσονται με μια συντονισμένη ακολουθία, η οποία αρθρώνεται με τον ρυθμό της αναπνοής. Σ' αυτή την αλληλουχία περνάτε αμέσως από τη μία κίνηση στην άλλη, μετά από μερικές μόνο αναπνοές, χωρίς να κρατάτε για πολύ την ίδια στάση.


Οι ασκήσεις έχουν αξιοσημείωτη δράση αναζωογόνησης του καρδιο-κυκλοφορικού συστήματος και χάρη στον έλεγχο της αναπνοής, καρδιά, μυς και πνεύμονες δουλεύουν στο μέγιστο. Χωρίς λαχάνιασμα ή πίεση, ακόμη κι όταν η δύναμη που πρέπει να καταβληθεί είναι μεγάλη. Οι στάσεις της flow yoga αλληλοσυμπληρώνονται με τεντώματα και στάσεις ισορροπίας και εναλλάσσονται με στρέτσινγκ. Με αυτόν τον τρόπο οι μυϊκές ομάδες αρχικά συσπώνται, τονώνονται και γίνονται πιο δυνατές και συμπαγείς, έπειτα χαλαρώνουν και στη συνέχεια μορφοποιούν αρμονικά το σχήμα τους. Επιπλέον, αυτή η πρακτική βελτιώνει την ικανότητα προσαρμογής στις εξωτερικές μεταβολές, ενώ κάνει το άτομο πιο ευέλικτο και από πνευματικής άποψης. Για να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε με θετικό τρόπο ό,τι καινούριο σας επιφυλάσσει η ζωή.


Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου