Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος για την Φινλανδία η ευρωπαϊκή κρίση

Με έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δίνεται έμφαση στους κινδύνους που κρύβει για την φινλανδική οικονομία η ευρωπαϊκή κρίση.

«Παρά τα δυνατά θεμέλια και ένα ιστορικό καλών πολιτικών, η βραχυπρόθεσμη προοπτική της Φινλανδίας απειλείται από εντεινόμενες εξωτερικές πιέσεις», σχολιάζει το Ταμείο και προσθέτει: «Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναμένεται να αποδυναμωθεί αξιοπρόσεχτα το 2012, στον απόηχο της απομόχλευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της δημοσιονομικής προσαρμογής σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες», συνεχίζει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι «Διαχύσεις στη Φινλανδία θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, δεδομένης της πολύ ανοιχτής οικονομίας της, του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συνδέσμων με την Ευρώπη».


Η Φιλανδία συμπεριλαμβάνεται στη μειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που εξακολουθούν να διατηρούν τα τρία «Α» όσον αφορά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ήταν δε το μοναδικό μέλος της νομισματικής ένωσης που ζήτησε την παροχή εγγυήσεων από την Ισπανία εάν η χρηματοδότησή της γίνει μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF.

Ωστόσο, «αγκάθι» για τη χώρα αποτελεί η μικρή αύξηση που παρουσιάζει το ΑΕΠ της το 2012 (μόλις κατά 0,5%) ενώ πέρυσι η χώρα είχε ανάπτυξη 3%, όπως προβλέπει το Ταμείο.


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου