Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Φόρο στη ζάχαρη προτείνει ο Τζέιμι Ολιβερ


Εκστρατεία κατά της ζάχαρης άρχισε ο γνωστός βρετανός σεφ, Jamie Oliver, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά.
Στην τελευταία του τηλεοπτική εκστρατεία ο Oliver έδειξε κάποιες συγκλονιστικές εικόνες - μικρά παιδιά που έχουν βγάλει τα τους χαλασμένα δόντια, μια μαμά που δίνει με το μπιμπερό στο μωρό της ανθρακούχο αναψυκτικό, μία 13χρονη μαθήτρια με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου κάθε λίγες ώρες. Στη συνέχεια, ο Jamie ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του δείχνοντας μία ταινία από μαθητές σε ένα δημοτικό σχολείο που καλλιεργούν λαχανικά και διατρέφονται υγιεινά, ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσής τους, χωρίς την επιβολή φόρου ζάχαρης.
Ο στόχος του Jamie για να επιβάλει η κυβέρνηση 20% φόρο στα αεριούχα ποτά- υποστηρίζεται ευρέως και από τους υπόλοιπους που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας. Θέλει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την είσπραξη του φόρου (υπολογίζονται σε 1 δισ. λίρες Αγγλίας, το χρόνο) να πηγαίνουν απευθείας στα σχολεία για τη χρηματοδότηση των μαθημάτων υγιεινής διατροφής και μαγειρέματος.
Την εκστρατεία του διάσημου μάγειρα δεν την βλέπει με καλό μάτι η βιομηχανία τροφίμων. Εκπρόσωπο της όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με τη ζημιά που προκαλεί η ζάχαρη στην υγεία δηλώνουν: «Υπάρχουν ειδικοί πάνω στο θέμα αυτό, ας τους ακούσουμε», υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να πάει μπροστά μία κοινωνία είναι να δίνονται επιλογές στους καταναλωτές.
Η κουβέντα για την κατανάλωση ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανοίξει για τα καλά και οι σύμβουλοι υγείας της κυβέρνησης επιθυμούν η κατανάλωσή της να μειωθεί σε επτά κουταλάκια του γλυκού ανά ημέρα, από 40 που είναι σήμερα, γεγονός που απαιτεί την αλλαγή του τρόπου ζωής.
Η κατανάλωση ζάχαρης έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, στην Βρετανία, αλλά, όπως έδειξε ο Oliver στην εκπομπή του η προσθήκη ζάχαρης γίνεται στα πάντα, από το ψωμί μέχρι τις σάλτσες. Οπότε η σκέψη για την επιβολή φόρου ζάχαρης ίσως να μην είναι και τόσο ρεαλιστική, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι ο κόσμος να αλλάξει γενικότερα στάση και αντίληψη για την κατανάλωσή της.
Μια καλή αρχή ίσως να ήταν η αφαίρεση των αυτόματων πολητών φαγητού, σνακ και αναψυκτικών από τα νοσοκομεία και τα σχολεία, αλλά και η άρνηση χορήγησης άδειας λειτουργίας σε καταστήματα φαστ φουντ κοντά σε σχολεία. Ακόμα προτείνετε οι διοργανωτές αθλητικών γεγονότων να αρνούνται χορηγίες από εταιρείες αναψυκτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου