Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Παγώνουν οι λογαριασμοί στην Κύπρο


Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο κύμα πανικού από καταθέτες μετά το πέρας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέταξε την προσωρινή αναστολή μέχρι νεωτέρας όλων των τραπεζικών κινήσεων σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποφύγει μαζικό κύμα αναλήψεων αλλά και μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό. Την επιστολή, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2013 και ένδειξη «Εμπιστευτικόν», την αποκαλύπτει η κυπριακή ιστοσελίδα 24Η.

Εκεί τονίζεται ότι η τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας είτε κατ' άλλον τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Το εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε η Κεντρική Τράπεζα έχει ως εξής:

Θα ανοίξουν οι τράπεζες;

Έντονη φημολογία κυριαρχεί στη Λευκωσία περί αναστολής λειτουργίας των τραπεζών έως την Τετάρτη. Αν και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, οι οικονομικοί παράγοντες του νησιού επισημαίνουν πως η Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπαράθεση αναμένεται να είναι σφοδρή, ενώ οπωσδήποτε θα τεθεί και το ζήτημα της αναστολής ή όχι των τραπεζικών κινήσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ήδη το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, καθώς και η ΕΔΕΚ -δηλαδή η Αριστερά και η Κεντροαριστερά της Κύπρου- έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να υιοθετήσουν με την ψήφο τους το πακέτο του μνημονίου. Αναμένεται να διεξαχθεί έντονη συζήτηση στο κυπριακό κοινοβούλιο, όπου ενδεχομένως να τεθεί ζήτημα δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση του πακέτου, ενώ είναι ήδη γνωστό πως το ΑΚΕΛ συζητά ακόμη και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Βουλής στην Κύπρο

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής που επρόκειτο να γίνει σήμερα, για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013».

Με το νομοσχέδιο προωθείται η επιβολή τελών σε ποσοστό 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το εν λόγω ποσό.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε το πρωί του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής από τον πρόεδρο αναβλήθηκε. Προς αναβολή οδεύει και η έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής που ήταν προγραμματισμένη για τις 16.00 και κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. Η συνεδρία της ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 16.00.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει σήμερα στον λαό διάγγελμα για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου