Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

1.Οι χώρες-"πλυντήρια" στην "αυλή" της Γερμανίας, που δεν ενοχλούν καθόλου τη Μέρκελ

Δύο μέρες πριν από το μοιραίο Εurogroup που έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν. Επισήμως οι γερμανόφωνοι υπουργοί Οικονομικών απλώς αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κρίση.
Οι παροικούντες, όμως, την ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ θεωρούν απολύτως βέβαιο πως η μητρόπολη και οι δορυφόροι του γερμανικού Ράιχ διαμοίρασαν τα ιμάτια των τραπεζικών καταθέσεων της Κύπρου, λαμβάνοντας προνομιακή ενημέρωση για το τι επρόκειτο να συμβεί στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Με τις ευλογίες του νούμερο 2 της Ανγκελα Μέρκελ, μια σειρά γερμανόφωνων χωρών (με εξαίρεση την Αυστρία δεν ανήκουν καν στην Ε.Ε., πόσω μάλλον στην Ευρωζώνη) έβαλαν τα καλά τους κι ετοιμάστηκαν να υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών μετά από την αναμενόμενη πανικόβλητη φυγή τους από το νησί.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο πως η μαφιόζικου τύπου «εγκάρδια συνεννόηση» για τη λεηλασία του κυπριακού πλούτου ενορχηστρώθηκε από τη Γερμανία και μια σειρά χωρών που θεωρούνται παράδεισοι ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω του τραπεζικού τομέα τους και του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος τους.
Στο ίδιο τσουβάλι μπαίνει άνετα και η ίδια η Γερμανία. Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 8 Μαρτίου, την κατατάσσει στην ίδια βαθμίδα με την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ (!) σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού τομέα τους και τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η βρετανική «Guardian» ανεβάζει στο αστρονομικό ποσό των 21-32 τρισ. δολαρίων (περίπου το μισό ΑΕΠ του πλανήτη) τις offshore καταθέσεις και άλλου είδους επενδύσεις που αναπαύονται σε Ελβετία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, αλλά και χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Βρετανία.
Υπό την πίεση του ΟΟΣΑ, του G20 και του αμερικανικού Foreign Account Tax Compliance Act (Φορολογική Συμμόρφωση Λογαριασμών στο Εξωτερικό), η Ελβετία προχώρησε πρόσφατα σε διμερείς συμφωνίες με Γερμανία και Βρετανία για τη φορολόγηση των πλούσιων πολιτών της που διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. Ωστόσο, το μέτρο κρίνεται ανεπαρκές και αποσπασματικό, καθώς η πανίσχυρη Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών βάζει προσκόμματα στην «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», υψώνοντας ασπίδα προστασίας στους πλούσιους πελάτες της.
Πολλοί πάντως θεωρούν ότι σύντομα η Ελβετία θα πάψει να είναι ο απόλυτος φορολογικός παράδεισος και τη θέση της θα καταλάβει η Σιγκαπούρη. Και στις δύο χώρες άλλωστε φέρεται να διατηρεί μυστικές καταθέσεις ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος εξαναγκάστηκε για το λόγο αυτό σε ατιμωτική παραίτηση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessweek.com, η στοχοποίηση της Κύπρου από τους «Ευρωγερμανούς» είναι εντελώς υποκριτική, καθώς οι ξένες καταθέσεις, ύψους 40 δισ. δολαρίων που φιλοξενούνται στο νησί, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των καταθέσεων 2,7 τρισ. δολαρίων σε offshore φορολογικούς παραδείσους. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πως η Κύπρος δεν ανήκει καν στους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, δεδομένου ότι οι ξένες καταθέσεις μόνο στα Νησιά Κέιμαν φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια και στις Ολλανδικές Αντίλες τα 300 δισ. δολάρια (τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με έδρα την Ελβετία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου