Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ο Ολυμπος ενώνει Ελληνες και Γερμανούς


Μπορεί στις Βρυξέλλες το κλίμα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών πολιτικών να είναι βαρύ, δεν ισχύει όμως το ίδιο στο Λιτόχωρο, όπου εντείνονται οι προετοιμασίες για το 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων. Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να καταφθάσουν Γερμανοί εισαγωγείς, που θα παραμείνουν για τρεις ημέρες στους πρόποδες του Ολύμπου δοκιμάζοντας τσίπουρο, λάδι, κρασί, φιστίκια, ελιές και ρύζι από Ελληνες παραγωγούς της περιοχής. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, που το διοργανώνει σε συνεργασία με την  εταιρεία-μέλος του BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα οι εισηγητές θα σκιαγραφήσουν την αγορά τροφίμων και τις ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις. Τις επόμενες ημέρες Ελληνες παραγωγοί και συνεταιρισμοί τους θα παρουσιάσουν σε γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές επιχειρήσεις τα προϊόντα τους. Επιτομή, ωστόσο, της διμερούς σύσκεψης θα είναι η επιτόπια επίσκεψη των ξένων εμπόρων στις μονάδες παραγωγής των ελληνικών προϊόντων, δηλαδή οι λεγόμενες B2B (Business to Business) συναντήσεις, που θεωρούνται εκ προοιμίου πιο αποδοτικές, καθώς απαλείφονται οι πάσης φύσεως μεσάζοντες. Στο περιθώριο της διοργάνωσης, οι Γερμανοί επισκέπτες θα ξεναγηθούν είτε στο Δίον είτε στη Βεργίνα, αλλά θα τους προταθεί –δεδομένης της δημοφιλίας του αθλήματος στην πατρίδα τους– και πεζοπορία στον Ολυμπο.
Οι Ελληνες συμμετέχοντες μπορούν να αισιοδοξούν για την τελική έκβαση του εγχειρήματος, καθώς έχει προηγηθεί το επιτυχημένο 1ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων στην Πελοπόννησο. Τον περασμένο Οκτώβριο, υλοποιήθηκαν 400 συναντήσεις Β2Β μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, εκ των οποίων το 75% προχώρησε σε σύναψη συνεργασιών. «Επιλέξαμε το Λιτόχωρο ως συνδετικό κρίκο για όλη τη Β. Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται πλήθος παραγωγών και συνεταιρισμών με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και τεχνογνωσία στις εξαγωγές» δήλωσε στην «Κ», από πλευράς του, το Επιμελητήριο, που διανύει το 91ο έτος λειτουργίας του. «Η Β. Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας και χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική της θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου