Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σε επίπεδα - ρεκόρ του 1,16 τρισ. δολ. τα φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ

Aνησυχητική είναι και η προοπτική που έχουν οι φοιτητές δανειολήπτες. Οντας επιβαρυμένοι με οφειλές, έχουν μειωμένες πιθανότητες να δανειστούν εκ νέου ως οικογενειάρχες για την αγορά κατοικίας.Aνησυχητική είναι και η προοπτική που έχουν οι φοιτητές δανειολήπτες. Οντας επιβαρυμένοι με οφειλές, έχουν μειωμένες πιθανότητες να δανειστούν εκ νέου ως οικογενειάρχες για την αγορά κατοικίας.

 

 

 

 

Αύξηση εμφάνισαν τα φοιτητικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο τρίμηνο του 2014, φθάνοντας το 1,16 τρισ. δολάρια, δηλαδή κατά 31 δισ. υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για δανεισμό ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Επιπλέον, άνοδο παρουσίασαν και τα καθυστερούμενα δάνεια το τέταρτο τρίμηνο του παρελθόντος έτους, αντιστοιχώντας στο 11,3% των συνολικών από το 11% του τρίτου τριμήνου. «Εχουμε παρατηρήσει μία γενικότερη βελτίωση στα ποσοστά των καθυστερούμενων δανείων από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης», επισήμανε στο Βloomberg ο Ντάνγκουν Λι, αναλυτής της Fed (Ομοσπονδιακής Τράπεζα) Νέας Υόρκης.
«Ωστόσο, η αυξητική τάση στον φοιτητικό δανεισμό εν συνόλω είναι ανησυχητική, ενώ ειδικά η καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους έχει επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή των σπουδαστών, οι οποίοι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν το δικό τους νοικοκυριό». Σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, το 2005 το φοιτητικό χρέος ανερχόταν μόλις στο ένα τρίτο του σημερινού, φθάνοντας τα 363 δισ. δολάρια.
Ο φοιτητικός δανεισμός αυξήθηκε 31 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρέους στις ΗΠΑ μετά τα στεγαστικά δάνεια. Τα τελευταία αυξήθηκαν στα τέλη του 2014 κατά 39 δισ. δολάρια στα 8,2 τρισ. δολάρια, ενώ τα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου αυξήθηκαν 21 δισ. δολάρια στα 955 δισ. δολάρια. Η σοβαρή αύξηση του δανεισμού των φοιτητών σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία και δημιουργεί προβληματισμό. Σύμφωνα με τη Fed Ν. Υόρκης, η πραγματική κατάσταση στις καθυστερούμενες οφειλές δεν αποτυπώνεται στην τωρινή έκθεση. Σχεδόν στα μισά από τα σπουδαστικά δάνεια υπάρχει αναστολή πληρωμών ή έχει δοθεί περίοδος χάριτος στους δανειολήπτες ή έχουν προσωρινά τεθεί εκτός του κύκλου εξόφλησής τους.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι και η προοπτική που έχουν οι φοιτητές δανειολήπτες. Οντας επιβαρυμένοι με οφειλές, έχουν μειωμένες πιθανότητες να δανειστούν εκ νέου ως οικογενειάρχες για την αγορά κατοικίας. Πριν, όμως, από την κρίση οι 30χρονοι με φοιτητικά δάνεια δεν δίσταζαν να λάβουν και στεγαστικό δάνειο, γιατί με τις σπουδές που είχαν κάνει, έβρισκαν καλοπληρωμένες δουλειές.
Το μέσο οφειλόμενο ποσό κατά κεφαλήν αυξήθηκε 74% από το 2004. Τότε ήταν της τάξεως των 15.000 δολαρίων, ενώ σήμερα ανήλθε στα 27.000 δολάρια. Οι περισσότεροι, πάντως, από τους δανειολήπτες οφείλουν λιγότερα από 27.000 δολάρια. Ωστόσο ο μέσος όρος αυξάνεται από τα χρέη του 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων, οι οποίοι κατά κεφαλήν οφείλουν 100.000 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου