Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Δεν λέει να κοπάσει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Κρέας αλόγου φαίνεται πως κατέληξε και στα γερμανικά σούπερ μάρκετ, καθώς γνωστή αλυσίδα απέσυρε από τα ράφια κατεψυγμένο προϊόν με λαζάνια. Παράλληλα, αυστηρούς ελέγχους επί τρεις μήνες συστήνει η Κομισιόν.

Την ώρα που το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που έφερε την ένδειξη βοδινού αρχίζει να απασχολεί και τις υγειονομικές Αρχές της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από όλες τις χώρες-μέλη να προχωρήσουν από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες σε έλεγχο του DNA βοδινού κρέατος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπίζονται ίχνη από κρέας αλόγου.

Αύριο, ειδικοί από τις 27 χώρες-μέλη αναμένεται να συζητήσουν τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας, κοινοτικός επίτροπος Τόνιο Μποργκ. Οι πρώτοι 2.500 γενετικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα, εκ των οποίων οι 200 θα γίνουν στη Γερμανία. Το κρέας θα ελέγχεται και για την ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας φενυλβουλταζόνης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.
Έλεγχοι και στη Γερμανία
Στη Γερμανία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Real» απέσυρε από τα ράφια κατεψυγμένα λαζάνια, καθώς σε ελέγχους τυχαίων δειγμάτων βρέθηκαν ποσότητες κρέατος αλόγου. «Ύποπτα» προϊόντα βάζουν τώρα στο μικροσκόπιο και άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως η «Kaiser's Tengelmann», η «Rewe», η «Edeka» και η «Eismann». Όπως εξήγησε ο αρμόδιος για την Προστασία των Καταναλωτών υπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοχάνες Ρέμελ, από την αξιολόγηση των τιμολογίων προέκυψε ότι μεταξύ Νοεμβρίου του 2012 και Ιανουαρίου του 2013 κατέληξαν μέσω ενός μεσάζοντα «ύποπτα» προϊόντα στη Γερμανία.

Η θυγατρική της «Metro», «Real», απέσυρε χθες το βράδυ από τα ράφια των καταστημάτων της τα κατεψυγμένα λαζάνια «TiP Lasagne Bolognese, 40gr». «Πρόκειται για ένα καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Υπενθυμίζουμε ότι το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου αποκαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν ποσότητες κρέατος αλόγου σε γεύματα που βάσει ετικέτας περιείχαν μοσχαρίσιο κιμά.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα 
 
Για «σοβαρή ευρωπαϊκή κρίση» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας
«Σοβαρή ευρωπαϊκή κρίση» χαρακτήρισε το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου σε προϊόντα με σήμανση βοδινού ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα.

Η Ρουμανία ενεπλάκη στο σκάνδαλο, καθώς γαλλική εταιρεία που προμήθευε διανομείς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέδειξε δύο ρουμανικά σφαγεία ως τόπο προέλευσης του κρέατος.
Όλοι, ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς της Ρουμανίας διαβεβαίωσαν ότι από ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες δεν προέκυψε καμία ένδειξη εμπλοκής των σφαγείων με το σκάνδαλο. Ο Πόντα υπογράμμισε ότι οι ρουμανικές Αρχές δεν εντόπισαν καμία παρατυπία στα σφαγεία. «Όλη η διαδικασία», όπως είπε, «πραγματοποιείται με βάση τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων».

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κρίση που αφορά όλες τις χώρες, διότι επηρεάζει το απόλυτο δικαίωμα του Ευρωπαίου καταναλωτή να έχει εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που αγοράζει και να γνωρίζει με ακρίβεια το είδος των τροφίμων που βάζει στο τραπέζι του και από πού προέρχεται, δήλωσε ο Πόντα στο BBC. Επανέλαβε ότι δεν υπήρξε απάτη εκ μέρους των ρουμανικών σφαγείων και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα ως «ο Νο 1 ύποπτος».

Ο Πόντα ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι πολίτες της Ρουμανίας ζητούν την επιβολή «κυρώσεων στους πραγματικούς ενόχους του διατροφικού σκανδάλου, που έθεσε -δικαίως- σε συναγερμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου