Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Συλλήψεις και βία στη Μόσχα


Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και συλλήψεις, τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας στη Μόσχα. Χιλιάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας «αρκετά τα ψέματα», διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του νεοεκλεγέντος προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η τελετή ορκωμοσίας του οποίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Η διαδήλωση, που ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες, ξεκίνησε από ένα μικρό νησί κοντά στο Κρεμλίνο με βασικό αίτημα τη ματαίωση της τελετής ορκωμοσίας και τη διεξαγωγή νέας εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με τους οργανωτές της διαδήλωσης, το πλήθος των συγκεντρωμένων ξεπερνούσε τα 20.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, οι συγκεντρωθέντες δεν ξεπερνούσαν τις 8.000.
Η αστυνομία είχε από νωρίς δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να μην περάσουν τη γέφυρα του ποταμού Μόσχοβα. Οταν οι διαδηλωτές άρχισαν να απωθούν τους παραταγμένους αστυνομικούς προσπαθώντας να περάσουν τη γέφυρα, οι άνδρες των ρωσικών ΜΑΤ απάντησαν με χτυπήματα με κλομπ. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα ανέφερε πως οι διαδηλωτές διοργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία, αρνούμενοι να μετακινηθούν έστω κι ένα εκατοστό προτού αναβληθεί η τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν. Μεταξύ των αιτημάτων που διατύπωσαν οι διαδηλωτές ήταν η απόκτηση πρόσβασης στην κρατική τηλεόραση και η προβολή των θέσεών τους και η διενέργεια νέων εκλογών. Μετά τα επεισόδια, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν και κρατούνται, και ανάμεσά τους πολλές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.
Εικόνες που προβλήθηκαν στην τηλεόραση έδειξαν τους αστυνομικούς να εφορμούν κατά του κυρίου σώματος των διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφωνούσε ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς, Σεργκέι Ουνταλτσόφ. Λίγη ώρα πριν από τη σύλληψή του είχε ζητήσει ματαίωση της τελετής ορκωμοσίας, ενώ από τον τηλεβόα απευθύνθηκε στους διαδηλωτές λέγοντας: «Δεν θα φύγουμε», και αυτοί απάντησαν: «Είμαστε η δύναμη». Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, εθνικιστής μπλόγκερ που έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη διαφθορά, συνελήφθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου