Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εκουαδόρ: Ανακαλύφθηκε μύκητας που τρέφεται με πλαστικό

Τα πλαστικά αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων παγκοσμίως γιατί διασπώνται έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο μια νέα ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία, εξαφανίζοντας τα πλαστικά πολύ πιο σύντομα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής στο τροπικό δάσος του Εκουαδόρ, φοιτητές του Τμήματος Μοριακής Βιοφυσικής και Βιοχημείας του Γέιλ ανακάλυψαν έναν μύκητα που πεινά για πολυουρεθάνη (πλαστικό) και μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος.


Πρόκειται για τον πρώτο μύκητα που διαπιστωμένα επιβιώνει μόνο με πολυουρεθάνη και μάλιστα σε αναερόβιο περιβάλλον (χωρίς οξυγόνο), κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον πάτο των χωματερών.


Η πολυουρεθάνη συγκαταλέγεται στα πολυμερή και χρησιμοποιείται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υλικών, από σκληρό πλαστικό μέχρι συνθετικά υφάσματα.


Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα πλαστικά, όπως η πολυουρεθάνη, χαρακτηρίζονται «αθάνατα» είναι ότι οι μικροοργανισμοί δεν τα αναγνωρίζουν ως τροφή με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν για αιώνες το περιβάλλον μέχρι να διασπαστούν.


Η ανακάλυψη όμως του μύκητα Pestalotiopsis microspora ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν ήδη απομονώσει και μελετούν το θαυματουργό ένζυμο που δίνει την ικανότητα στον μύκητα να διασπά το πλαστικό.


Η μείωση της χρήσης πλαστικών σίγουρα αποτελεί το πρώτο και κυριότερο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο αν ο μύκητας από το Εκουαδόρ είναι πρόθυμος να βοηθήσει τότε ακόμα καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου