Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τριγμοί στην Ευρώπη στον απόηχο εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία

Πτώσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Γαλλία προκάλεσαν τριγμούς στα , της Γηραιάς Ηπείρου και στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, αναζωπυρώνοντας φόβους ότι η ενδυνάμωση κομμάτων που αντιτίθενται στα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας συνιστά υπαρξιακό κίνδυνο για την ευρωζώνη.

Παρά τις ζημίες όμως, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται με την πάροδο της ώρας.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση που άγγιξε και το 8% κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά το μεσημέρι σταθεροποιήθηκε μεταξύ των 640 και 650 μονάδων και υποχώρηση της τάξης του 6,42%. 

Βίοι παράλληλοι και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς έως αυτή την ώρα όλοι οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν απώλειες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 1,07% και ο DAX στη Φρανκφούρτη πέφτει κατά 1,28%.

Οι πτώσεις ήταν σαφώς μεγαλύτερες στα πρώτα στάδια των συνεδριάσεων, αλλά οι δείκτες έχουν αρχίσει να ανακτούν έδαφος καθώς το αίσθημα μετεκλογικής ανασφάλειας καταλαγιάζει. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό σήμερα λόγω αργίας.

Παραπλήσια εικόνα παρουσιάζει και ο δείκτης EURO STOXX 50, που κατέπεσε κατά 0,95% στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο EURO STOXX 50 αφορά τις μετοχές 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη της ΟΝΕ.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου πέφτει κατά 0,51% σε βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος και διαμορφώνεται σε 1,3015 δολάρια ανά ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου