Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Φιλοξενία και ιατρική φροντίδα στην Τιμοσένκο πρόθυμος να προσφέρει ο Πούτιν


Η Τιμοσένκο καταγγέλλει ότι την κακομεταχειρίστηκαν στη φυλακήΜόσχα, Ρωσία
Έτοιμος να φιλοξενήσει την φυλακισμένη και ασθενή πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, δηλώνει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ επισημαίνει ότι δεν πρέπει η υπόθεση να περιπλέξει την ομαλή διεξαγωγή του Euro 2012.

«Αν η Γιούλια (Τιμοσένκο) το θεωρεί αυτό εφικτό και εφόσον συμφωνούν και οι Αρχές της Ουκρανίας, με χαρά μας θα δεχτούμε τη Γιούλια Τιμοσένκο για να υποβληθεί σε θεραπεία», δήλωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πρόσθεσε δε ότι «ο αθλητισμός είναι ξεχωριστός από την πολιτική» αναφερόμενος σε προτάσεις ευρωπαίων ηγετών για μποϊκοτάζ του Euro 2012 που θα διεξαχτεί στην Ουκρανία και την Πολωνία λόγω της φυλάκισης της αρχηγού της αντιπολίτευσης.

«Ας αφήσουμε ήσυχο τον αθλητισμό», επισήμανε.

Στο μεταξύ η Ουκρανία, μέσα από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις προσπάθειες να πολιτικοποιηθεί το Euro 2012.

Η Τιμοσένκο έχει αρχίσει απεργία πείνας σε διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση που δηλώνει ότι υφίσταται κατά τον εγκλεισμό της στη φυλακή μετά την καταδικαστική απόφαση για συμφωνίες που είχαν γίνει στη διάρκεια της θητείας της.

Όπως λέει οι φρουροί την χτύπησαν και την γρονθοκόπησαν.

Εκκλήσεις και προειδοποιήσεις


Η υπόθεση της Ουκρανής πρώην πρωθυπουργού έχει κινητοποιήσει ηγέτες από τη δυτική Ευρώπη οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Τιμοσένκο πρέπει αν μη τι άλλο να τύχει της δέουσας θεραπείας.

Κρατούν πάντως ανοιχτό και το ενδεχόμενο να απόσχουν οι ομάδες των χωρών τους από την αθλητική διοργάνωση.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ που δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή λέγοντας ότι προέχει η ιατρική φροντίδα για την Τιμοσένκο και έπονται τα σχεδία για τυχόν παρουσία της στο Euro.

Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην Ουκρανία, όπως και ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, καλεί την Ουκρανία (που συνδιοργανώνει με τη χώρα του την διοργάνωση) να τηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά, όπως είναι εύλογο, δεν θα μποϊκοτάρει τη διοργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου