Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

H «φούσκα» του bitcoin


H «φούσκα» του bitcoin

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014, 15:01
Ads by Google
Fortune Greece Δείτε τη λίστα με τις 20 ταχύτερα ανερχόμενες ελληνικές εταιρείες! fortunegreece.com


Κατεδαφίζεται η τιμή του bitcoin, σε ποσοστό άνω του 20%, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του εικονικού νομίσματος, το MT Gox, έχει «εξαφανιστεί» από το διαδίκτυο, με την ιστοσελίδα να εμφανίζεται ότι δεν είναι διαθέσιμη.

Η εξέλιξη αυτή έχει τροφοδοτήσει σενάρια για χρεοκοπία του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου του εικονικού νομίσματος, στο οποίο είχε τοποθετηθεί μεγάλος αριθμός επενδυτών!

Όλα αυτά όταν τη Δευτέρα η πλατφόρμα συναλλαγών bitcoin είχε διαγράψει όλα τα tweets από τον λογαριασμό που διατηρούσε στο Twitter, ενώ την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mark Karpeles υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο του Bitcoin Foundation.

Η πλατφόρμα MT Gox έχει παγώσει τις αναλήψεις από την Παρασκευή, γεγονός που έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Τόκιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νόμισμα διαπραγματευόταν -κατά τη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση στο Τόκιο- στα 467 δολάρια από 979,45 δολάρια τον Νοέμβριο. Από τη μεριά τους, πολυάριθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις συναλλαγές του bitcoin ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι:

«Η τραγική καταστρατήγηση της εμπιστοσύνης των χρηστών του MT Gox
υπήρξε αποτέλεσμα των ενεργειών της συγκεκριμένης εταιρείας και δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της βιομηχανίας του ψηφιακού νομίσματος. Υπάρχουν εκατοντάδες αξιόπιστες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις συναλλαγές του bitcoin και οι οποίες φροντίζουν το εν λόγω νόμισμα να είναι περισσότερο ασφαλές και εύχρηστο κατά τις συναλλαγές από τους καταναλωτές και τους εμπόρους. Σε έναν νέο κλάδο, υπάρχουν κακοί παίκτες, τους οποίους πρέπει να απομονώσουμε».

Τι είναι το bitcoin

Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν έχει φυσική μορφή και χρησιμοποιείται από τους χρήστες του διαδικτύου που έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες με αυτό. Ωστόσο, μόλις 21 εκατομμύρια bitcoins κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, αριθμός που δεν θα αυξηθεί, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Πώς γίνονται οι συναλλαγές;

Οι χρήστες διαθέτουν ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, όπου βρίσκονται τα ψηφιακά νομίσματα, και για τις συναλλαγές χρησιμοποιούν ένα peer to peer (αντίστοιχο του Napster) δίκτυο. Η μοναδική αυτή διεύθυνση p2p δημιουργεί ένα δημόσιο κλειδί, όπως και ένα ιδιωτικό κλειδί -που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση-, το οποίο ο χρήστης τo διατηρεί κρυφό. Εάν χάσετε το ιδιωτικό κλειδί, που ουσιαστικά ξεκλειδώνει το πορτοφόλι με τα bitcoins, αυτό οδηγεί στην απώλεια και των νομισμάτων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Βρετανού James Howells, ο οποίος είχε συγκεντρώσει bitcoins αξίας άνω των 750.000 ευρώ αλλά τα έχασε εν μία νυκτί, καθώς πέταξε έναν σκληρό δίσκο που περιείχε 7.500 ψηφιακά νομίσματα...

Για να αποκτήσουμε ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα πρέπει μέσω του www.bitcoin.org να εγκαταστήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα, με το οποίο δημιουργείται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ένα κρυπτογραφημένο πορτοφόλι που αντιστοιχεί σε bitcoin διεύθυνση.

Για να πληρώσουμε, για παράδειγμα, τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, αρκεί να γνωρίζουμε το δημόσιο κλειδί του ιδρύματος, ενώ πραγματοποιούμε τη συναλλαγή με το ιδιωτικό κλειδί μας.

Κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω του δικτύου bitcoin, αφού ελέγχεται για την εγκυρότητά της, καταχωρείται σε ένα block αντίστοιχο με των κλασικών... κατάστιχων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημιουργείται ένα νέο block με τις αντίστοιχες συναλλαγές, το οποίο συγκρίνεται με το προηγούμενο, όπως και όλα τα προηγούμενα. Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται αδύνατη η δημιουργία πλαστών νομισμάτων.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αφού πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή, δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Πώς αποκτούν οι χρήστες bitcoins; Είτε μέσω αγοράς, όπου ισχύει η ισοτιμία έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, είτε μέσω της διαδικασίας... εξόρυξης (mining). Οι χρήστες, δηλαδή, προσπαθούν να επιλύσουν μαθηματικούς αλγορίθμους -στους οποίους στηρίζεται η εγκυρότητα των συναλλαγών- ενός ειδικού προγράμματος (mining program) που το κατεβάζουν από το bitcoin.org.

Πάντως, το bitcoin, του οποίου δημιουργός είναι ο developer Satoshi Nakamoto, φέρεται να αποτελεί το νούμερο 1 μέσο πληρωμής για την πραγματοποίηση παράνομων διαδικτυακών συναλλαγών, όπως η διακίνηση ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου