Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ Ε4

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ

Μετά τις κόρες, τις συζύγους, τα ανίψια, τους κουμπάρους, τους συνεργάτες και η Μις Πελοπόννησος βρήκε «καταφύγιο» ως μετακλητή στη Βουλή των Ελλήνων.
Η Ρωξάνη Παναγούλια είχε μαγέψει με την ομορφιά της τους θεατές των καλλιστείων το 1994, όταν αναδείχθηκε Μις Πελοπόννησος και στη συνέχεια Miss Personality 1994 στον διεθνή διαγωνισμό Best Model of the World, χωρίς τότε να φαντάζεται ότι σε μερικά χρόνια θα ανέβαινε και τα σκαλοπάτια της Βουλής ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του βουλευτή Λακωνίας Λ. Γρηγοράκου και σε θέση του κλάδου επεξεργασίας κειμένου.
Ο διορισμός του πρώην μοντέλου έγινε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 30/7/2012. Ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος γνωρίζει πολύ καλά την 36χρονη Ρωξάνη Παναγούλια, αφού τους συνδέει κοινός τόπος καταγωγής, το χωριό Σπαρτιά Ταϋγέτου.
Στο γραφείο του Λ. Γρηγοράκου είναι σχεδόν όλοι γνωστοί και συγγενείς, καθώς ο βουλευτής Λακωνίας έχει φροντίσει να διορίσει δίπλα του και τη σύζυγό του Σοφία Ανδριτσοπούλου. Η ίδια το 2010 πήρε μετάταξη από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία» στον κλάδο επεξεργασίας κειμένων της Βουλής, όπως και η Ρωξάνη, ως μόνιμη υπάλληλος. Στο ίδιο γραφείο φαίνεται ότι βρίσκουν «καταφύγιο» και άλλοι στενοί συνεργάτες πολιτικών! Ειδικότερα τον Μάρτιο του 2012 διορίστηκε στο γραφείο του Λ. Γρηγοράκου και ο Κ. Γουβάλας συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου.
Την ίδια περίοδο, ο μόλις 24 ωρών πρόεδρος της Βουλής Βυρ. Πολύδωρας, πρόλαβε και διόρισε την κόρη του Μαργαρίτα στο γραφείο του, ενώ την «σκυτάλη» πήρε στις αρχές Αυγούστου ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, ο οποίος διόρισε στη Βουλή την αδελφή του γαμπρού του, Καλλιόπη Λεοντή, ως μετακλητή υπάλληλο. Αφού είχε ήδη «τακτοποιήσει» στη Βουλή κόρη, γαμπρό και νύφη.
Ο Νικήτας Σιώης, είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, όμως παραιτήθηκε επικαλούμενος «φόρτο εργασίας», παρότι ήταν άνεργος!!.
Τότε, πολλοί είχαν κάνει λόγο για πιέσεις που είχε δεχθεί προκειμένου να αντικατασταθεί από τον επιλαχόντα Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος της κόρης του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Τελικά φαίνεται πως κανείς δεν βγήκε χαμένος. Ο Αρτ. Ματθαιόπουλος είναι πλέον μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο Ν. Σιώης λαμβάνει πλέον έναν «χρυσό» μισθό από τη Βουλή και δεν θα ζει κάνοντας μεροκάματα
όπου βρει, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει παλαιότερα. Ο Ν. Σιώης εργαζόταν στο παρελθόν σε μια κατασκευαστική εταιρεία, ενώ είχε διατελέσει και διαιτητής σε πρωτάθλημα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Μαζί του στις 14 Αυγούστου διορίστηκε στη Βουλή και o Γιώργος Μισιάκας, ο οποίος ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στα Τρίκαλα. Λίγο νωρίτερα, στις 26/7/2012, στο κατώφλι του Κοινοβουλίου πέρασαν και με τη βούλα ως μετακλητοί ο Απόστολος Γκλέτσος και ο Ανδρόνικος Σίμος. Ο πρώτος εξάδελφος του δημάρχου Στυλίδας και γνωστού ηθοποιού, ο οποίος είχε εκλεγεί την 6η Μαΐου στον νομό Φθιώτιδας αλλά τελικά τον Ιούνιο δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, έχει αναλάβει θέση διευθυντή στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο Ανδρ. Σίμος, από την άλλη, βιοτέχνης, απέτυχε να εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή στην Α΄ Αθηνών.
Από τη ΔΗΜΑΡ ως μετακλητοί τοποθετήθηκαν μέσα στον Αύγουστο του 2012 κομματικά στελέχη, όπως η Χαρά Ζαράνη, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής στην Πρέβεζα, η Ερση-Βασιλεία Βουδούρη, η οποία το 2010 ήταν υποψήφια στον συνδυασμό του Γρηγόρη Ψαριανού, που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Σωτήρης Μαυροκεφαλίδης, συγγενής με τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, υποψήφιο με τη ΔΗΜΑΡ στη Β΄ Αθηνών.
Τους δικούς του ανθρώπους φρόντισε να «τακτοποιήσει» και ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όπως την Αγλαΐα Μπαλαμάτση, η οποία επιμελούνταν τις ιστοσελίδες του ΠΑΣΟΚ. Η Α. Μπαλαμάτση προσλήφθηκε ως μετακλητή και μονιμοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010.
Μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής είναι από το 2008 και οι παλαιοί συνεργάτες του από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον είχαν ακολουθήσει στη Βουλή αρχικά ως μετακλητοί στο γραφείο του, όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: η ιδιαιτέρα του Γεωργία-Αναστασία Σαμιώτου, η Καλλιόπη Πετροπούλου, η Μαρία Πουρή και η Αγγελική Κατραμάδου, όπως και ο Χρήστος Τζουτζουράκης, ο οποίος πήρε μετάταξη στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας το 2008. Μαζικά μονιμοποιήθηκαν το 2010 και οι υπόλοιποι, που υπηρετούσαν ως μετακλητοί από το 2008. Μεταξύ αυτών, η Χριστίνα Τσερμεντσέλη, η οποία παλαιότερα εργαζόταν μαζί με τον πατέρα της στο Πολιτικό Γραφείο του πρώην υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Χάρη Καστανίδη, η Ντίνα Καπρινιώτη, παλιά συνεργάτις του Κ. Σκανδαλίδη και υπάλληλος της Χαριλάου Τρικούπη στο γραφείο Τύπου, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που εργαζόταν στο γραφείο Εκδηλώσεων και Κινητοποιήσεων του κόμματος και η Ελευθερία Καπένη, ειδική συνεργάτις της Φώφης Γεννηματά στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς.
Παλαιότερα το 2004, ο Στέλιος Παπαθεμελής διόρισε στη Βουλή την κόρη του Ελένη, ενώ έναν χρόνο μετά στη Βουλή διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος και η κόρη του Δ. Τσοβόλα, Λυδία. Υπάλληλος της Βουλής είναι επίσης η Βασιλική - Γεωργία Σεχιώτη, κόρη του πρώην υπουργού Αναστάσιου Σεχιώτη, ενώ στη Βουλή είχε τοποθετήσει τον γιο του Σωτήρη ως μετακλητό υπάλληλο το 2008 και ο πρώην βουλευτής Αθανάσιος Λεβέντης.
Ο πρώην βουλευτής Αδάμ Ρεγκούζας είχε διορίσει σε θέση ειδικού συμβούλου στο πολιτικό του γραφείο το 2004 την κόρη του Νικολέτα, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Παράλληλα, πήγε με απόσπαση στο πολιτικό του γραφείο η εκπαιδευτικός σύζυγός του, Αγγελική Λεούδη. Μεταξύ άλλων, γνωστά ονόματα, όπως η κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, Λώρα, και η κόρη του πρώην προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, Στεφανία, που μονιμοποιήθηκαν το 2002.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας στο προσωπικό του γραφείο στη Βουλή διόρισε τον κουνιάδο του Ν. Χαλακατεβάκη, ο οποίος παλαιότερα ήταν και ειδικός σύμβουλός του στη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης, τον κουμπάρο και την κουμπάρα του, ενώ μόνιμοι «κάτοικοι» Βουλής έγιναν και οι δύο στενοί του συνεργάτες Δ. Παπαγιάννης και Ν. Στεφάνου.
Από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή πέρασε και ο πατέρας του βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα, Κώστας, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη σύζυγο του βουλευτή, Άρτεμη Πάνου. Υπάλληλοι Βουλής είναι και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, και η γυναίκα του Αλεξάνδρα Μουρτζά, που έχει μονιμοποιηθεί από το 2002 στη Βουλή. Διορισμένη, επίσης, στο γραφείο του τέως προέδρου, και συγκεκριμένα στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι και η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μερόπη Καλδή.

Στη Βουλή διορίστηκε το 2004 και η γραμματέας του πρώην υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, Αμαλία Κυπαρίσση. Την ίδια χρονιά στη Βουλή μονιμοποιήθηκε και ο Κ. Βυζοβίτης, αδελφός της Ντόρας Βυζοβίτου (στενής συνεργάτιδας του πρώην πρωθυπουργού και στενής φίλης της Νατάσας Καραμανλή) και γιος του Χ. Βυζοβίτη, του εκλιπόντος πρώην βουλευτή της ΝΔ στην Πέλλα. Η Ντ. Βυζοβίτου είναι επίσης υπάλληλος της Βουλής.
Στην «οικογένεια» της βουλής «μέλος» είναι από το 2007 και η σύζυγος του άλλου αδελφού Τάσου Βυζοβίτη, Αλεξάνδρα Κρυστάλλη, η οποία είχε διοριστεί ως μετακλητή στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Στη Βουλή ξεκίνησε την πορεία του ως μετακλητός υπάλληλος και ο πρώην βουλευτής της Β΄ Πειραιώς και γόνος μιας εκ των μεγαλύτερων μανιάτικων οικογενειών, Γ. Κουράκος, ο οποίος μονιμοποιήθηκε το 2002. Παραιτήθηκε λόγω εκλογής του το 2004 και επανήλθε στην υπηρεσία του το 2007, όταν δεν επανεξελέγη.
Με πολύ μικρή προϋπηρεσία στο γραφείο του κόμματος στη Βουλή μονιμοποιήθηκε μέσα σε ένα χρόνο και η σύζυγος του υφυπουργού Ανάπτυξης, Α. Σκορδά, Αθανασία Μπούτσικα. Ακριβώς η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για τον πρώην ειδικό γραμματέα της πολικής επιτροπής της ΝΔ, Στάθη Τριάντη, ο οποίος διορίστηκε στο γραφείο του
κόμματος μετά τις εκλογές του 2007 και μονιμοποιήθηκε έπειτα από έναν χρόνο (Realnews, 2/9/2012).

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όταν παρέλαβε τη Βουλή ο Αθανάσιος Τσαλδάρης το 1989 από τον προκάτοχό του Ιωάννη Αλευρά είχε λιγότερους από 500 υπαλλήλους και το 1991 έφτασαν τους 571.
Το 1994 επί Κακλαμάνη οι κατεχόμενες θέσεις ήταν 710 και σε μία 10ετία ανήλθαν σε 824.
Ο παραπάνω αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε ως τις εκλογές του 2004, ξεπερνώντας τους 1.000, καθώς είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις λόγω της λειτουργίας του Καναλιού της Βουλής, του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του γυμναστηρίου, αλλά και με την πρόσληψη ειδικών φρουρών. Επί Μπενάκη το 2006 οι υπάλληλοι είχαν φτάσει τους 1.305.
Επί Σιούφα το 2009 και δίχως να συμπεριλαμβάνεται το τελευταίο «κύμα» μονιμοποιήσεων μετακλητών, το οποίο κάλυψε τις διακομματικές «ανάγκες», οι κατεχόμενες θέσεις έφτασαν τις 1.514.
Οι υπάλληλοι σήμερα μαζί με τους 72 ειδικούς φρουρούς ανέρχονται συνολικά σε 1.383. Αν προστεθούν και οι 360 αστυνομικοί της φρουράς του κοινοβουλίου (αναμένεται να μειωθούν κατά 130), τότε ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 1.743. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι η Γερμανία με 100 εκατ. πληθυσμό έχει μόλις 400 υπαλλήλους στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και ως το 1980 οι υπάλληλοι της Βουλής χωρίζονταν σε Κορίνθιους και Βοιωτούς, καθώς οι μεν είχαν διοριστεί επί προεδρίας του Κ. Παπακωνσταντίνου που καταγόταν από την Κόρινθο και οι δε επί προεδρίας του Βοιωτού Δ. Παπασπύρου (ο οποίος έφερε και το παρατσούκλι «Παλάντζας»).
Το προνόμιο των Προέδρων της Βουλής να προσλαμβάνουν υπαλλήλους συνεχίστηκε, ενώ σταδιακά έλαβε σε ορισμένες περιπτώσεις και…. διακομματικό χαρακτήρα. Επί ΠΑΣΟΚ οι «συσχετισμοί δυνάμεων» μεταξύ των υπαλλήλων άρχισαν σταδιακά να αλλάζουν. Αν και επί της «σφικτής», όπως την αποκαλούν, προεδρίας Ιωάννη Αλευρά έγιναν οι πρώτοι διορισμοί μέσω διαγωνισμού, τότε είναι που εγκαινιάζεται το καθεστώς των μετακλητών και των επιστημονικών συνεργατών, το οποίο σύντομα πυροδότησε το «αλισβερίσι» των συγγενών, των συζύγων και των παιδιών, όπως και των στενών συνεργατών τους, διαφόρων πολιτικών αξιωματούχων.
Το καθεστώς εδραιώθηκε στην πορεία όταν τουλάχιστον τρεις φορές έγινε η μονιμοποίησή τους: επί προεδρίας Αθ Τσαλδάρη, Απ. Κακλαμάνη και Δ. Σιούφα.
Οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων αποτέλεσαν στην πράξη το πλέον πρόσφορο μέσο για να μονιμοποιηθεί κάποιος στη Βουλή. Υπήρξαν μάλιστα και αναδρομικές μονιμοποιήσεις με δικαίωμα μετάταξης σε άλλους τομείς του Δημοσίου (με αιχμή το «προνομιούχο», άλλοτε, υπουργείο Οικονομικών κ.α.) όσων είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν, τουλάχιστον για δύο χρόνια, σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες ή βουλευτές. Αυτό έγινε επί προεδρίας Κακλαμάνη, ενώ την περίοδο που ανέλαβε Πρόεδρος της Βουλής η κυρία Άννα Μπενάκη το φαινόμενο των μονιμοποιήσεων παρακάμφθηκε, καθώς προκρίθηκαν οι απευθείας διορισμοί, για να επανέλθει και μάλιστα με μεγάλη δυναμική επί προεδρίας Σιούφα. Με μια νέα, εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση (με αναδρομικό χαρακτήρα) προβλεπόταν ότι όσοι υπηρέτησαν ως μετακλητοί υπάλληλοι στα κόμματα ή στον Πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της Βουλής αποκτούσαν δικαίωμα μονιμοποίησης ακόμη και αν η υπηρεσία τους διήρκεσε μία ημέρα. Ήταν μια κίνηση με διακομματικά οφέλη, καθώς μέσω του «παραθύρου» αυτού προσελήφθησαν και μονιμοποιήθηκαν (και) υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ, με τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο
να επιρρίπτει την ευθύνη… στον εμπνευστή της ρύθμισης, την οποία και κατήργησε καθιερώνοντας τους όρους του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις. Υπήρξαν πολλά νομότυπα κόλπα, μεταξύ των οποίων – κυκλοφορεί μάλιστα και ως ανέκδοτο στη Βουλή – τα περίφημα «εννιάρια». Οι ιθύνοντες «έσπαγαν» τις λίστες των «ημετέρων» σε εννιάδες ώστε να προσλαμβάνονται απευθείας χωρίς διαγωνισμό και δίχως λογαριασμό (ΝΕΑ, 9/11/2012).

Η συνδιαλλαγή γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων. Και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι επί προεδρίας Δ. Σιούφα το 2008 η Ολομέλεια αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την μονιμοποίηση περίπου 200 ατόμων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στη Βουλή των Ελλήνων διορίστηκαν υπάλληλοι, χωρίς καμία αξιολόγηση, οι περισσότεροι χωρίς προσόντα, χωρίς ειδικότητα ή την κατάλληλη ειδικότητα, απλώς είχαν ένα βασικό προσόν, ήταν τα «δικά μας παιδιά».
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να λείπουν από την Βουλή χρήσιμες ειδικότητες όπως αυτή της στενογραφίας. Έτσι η Βουλή επί προεδρίας Πετσάλνικου υποχρεώθηκε να κάνει νέες προσλήψεις 18 ατόμων που να γνωρίζουν στενογραφία. Και το ερώτημα του απλού πολίτη είναι: Στους χιλιάδες υπαλλήλους που προστέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στη Βουλή, δεν προσελήφθησαν 18 άτομα που να ξέρουν στενογραφία; Και αν δεν υπάρχουν δεν μπορούν να μετεκπαιδευτούν; Τι στην ευχή κάνουν 1.383 (χωρίς τους 360 αστυνομικούς της φρουράς του Κοινοβουλίου) άτομα εκεί μέσα, όταν το 1991 η δουλειά γινόταν μόνο με 571;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου