Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Τα παράδοξα των ελληνικών πανεπιστημίων

Στο ΑΠΘ οι καθηγητές πληρώνουν τις καθαρίστριες, ενώ το ΕΜΠ δεν θεσμοθετεί, εδώ και 7 χρόνια, βραβείο αριστείας - δωρεά.

του Αποστολου Λακασα




Οι καθηγητές πληρώνουν «ρεφενέ» την καθαρίστρια της σχολής· επί 7 χρόνια ΑΕΙ δεν δέχεται να θεσμοθετήσει χρηματικό βραβείο-δωρεά τέως καθηγητή προς τους φοιτητές· πανεπιστημιακός επιχαίρει διότι διακόπηκε συνεδρίαση εκλεκτορικού σώματος από κάποιους που κατέβασαν τον διακόπτη της τηλεδιάσκεψης· η γραμματεία της σχολής επί δύο εβδομάδες αγνοούσε την αίθουσα στην οποία γίνονταν τα μαθήματα· πανεπιστημιακός ζήτησε από τους πρωτοετείς φοιτητές του να υπογράψουν υπέρ της παραμονής του στο Τμήμα!Οι διάλογοι που γίνονται μεταξύ των πανεπιστημιακών στο δίκτυο κάθε ιδρύματος, αλλά και η αλληλογραφία προς το υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτουν ιδιαίτερα κωμικοτραγικά συμβάντα, όπως τα παραπάνω. Μπορεί το ακαδημαϊκό έργο σε ένα ίδρυμα να είναι αυτό που τελικά μετράει, όμως τα περιστατικά αυτά αποτελούν πτυχές της καθημερινής λειτουργίας στα ελληνικά ΑΕΙ, καθόλου άσχετες με τις χρόνιες παθογένειες και τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα:
– Η προαγωγή της αριστείας είναι μεταξύ των στόχων κάθε ΑΕΙ, όπως υποστηρίζουν όλοι. Η ιστορία, του τέως καθηγητή του ΕΜΠ, Παρασκευά Παρασκευόπουλου, ο οποίος από το 2006 πρότεινε στο ίδρυμα τη θεσμοθέτηση βραβείου 2.000 ευρώ, δωρεά του ιδίου, για κάθε ακαδημαϊκό έτος για τον φοιτητή που αρίστευσε στο εισαγωγικό μάθημα των Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ομως, ενώ η Επιτροπή Κληροδοτημάτων γνωμοδότησε θετικά, το θέμα δεν έχει προχωρήσει. «Η διοίκηση του ΕΜΠ έχει στερήσει από τους αρίστους φοιτητές συνολικά 14.000 ευρώ» λέει ο κ. Παρασκευόπουλος σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ώστε να συνδράμει για να βρεθεί λύση και να δοθούν τα χρήματα στους νέους φοιτητές!
– Στο ΑΠΘ καθηγητές βάζουν από την τσέπη τους 14 ευρώ μηνιαίως ο καθένας για να πληρώσουν την καθαρίστρια, η οποία καθαρίζει δύο φορές τον μήνα. «Μήπως όταν θα συναντηθείς με τον κ. Πρύτανη να τον έφερνες για μία ξενάγηση στη Φιλοσοφική Σχολή να δει την κατάσταση των γραφείων μας;» ρωτάει σκωπτικά καθηγήτρια τον πρόεδρο του Συλλόγου Διδασκόντων στο ΑΠΘ. Εκεί η καθαριότητα γίνεται με έξοδα των πανεπιστημιακών, οι οποίοι επίσης εφοδιάζονται με άλλα είδη υγιεινής και καθαρισμού από το σπίτι τους. «Το κόστος που έχουμε είναι το λιγότερο. Το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση της απαξίωσης του πανεπιστημίου, που είναι τεράστια».
– Στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ως προς την εκλογή πανεπιστημιακών, και η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των μελών του ιδρύματος αναδεικνύει φαινόμενα βυζαντινισμού. «Με έκπληξη διάβασα σήμερα τόσο τα συμβαίνοντα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών όσο και την έκκληση του αναπληρωτή καθηγητή Αρ. Βαρουδάκη για συμπαράσταση. Συμπαράσταση σε τι, κύριε Βαρουδάκη; Στο συνεχές πραξικόπημα και στην προσπάθεια να αλωθεί η Αρχιτεκτονική; Προσωπικά δεν θα σας κάνω τη χάρη» έγραψε στο διαδικτυακό chat του ΑΕΙ ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο οποίος πήρε θέση υπέρ του νυν πρύτανη, Βασίλη Διγαλάκη. Η διαμάχη ξέσπασε για την κάλυψη θέσης πανεπιστημιακού. Επικαλούμενος νομικά ζητήματα, ο κ. Διγαλάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Αρ. Βαρουδάκη, την αναβολή της συνεδρίασης εκλεκτορικού σώματος για την κάλυψη θέσης.
«Κατέβασε» διακόπτη
Μάλιστα, ο κ. Διγαλάκης έδωσε εντολή να κλείσουν τα κυκλώματα στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης του κτιρίου Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων για να ακυρώσει τη σχετική τηλεδιάσκεψη, την οποία είχε συγκαλέσει ο κ. Βαρουδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρέθηκαν πανεπιστημιακοί που επικρότησαν το «μπλακ άουτ» διά χειρός πρύτανη. Το ίδιο το ίδρυμα καλείται να βρει λύσεις για τα θέματα που το ταλανίζουν. Κι αν κρίνουμε από όσα λέγονται (πραξικοπηματική άλωση κ.λπ.) και γίνονται (κατεβαίνουν διακόπτες για να μη γίνουν συνεδριάσεις), τα προβλήματα είναι πολλά.
www.kathimerini.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου