Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Barter trading: Κερδίζουν έδαφος τα συστήματα ανταλλαγής χωρίς χρήματα

Το 1934 στην Ελβετία, λίγα χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση και την αδυναμία των τραπεζών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς για ρευστότητα, δεκαέξι ελβετικές εταιρείες αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα προϋπάρχον σύστημα συναλλαγών χωρίς χρήματα. Εκείνο που αντάλλασσαν ήταν προϊόντα και υπηρεσίες χάρη σε ένα πλαίσιο αξιών που διασφάλιζε τις συναλλαγές. Τα αποτελέσματα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ήταν πολύ θετικά και η ιδέα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα σήμερα το 20% του ΑΕΠ της Αυστραλίας να αφορά τέτοιες συναλλαγές και το 75% των πράξεων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να γίνεται μέσω παρόμοιου συστήματος.
Με αφορμή την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ, ώστε να είναι γνωστή η αξία κάθε προϊόντος και υπηρεσίας, φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ιταλία το «υιοθέτησαν» φέρνοντας νέα δεδομένα στη συγκεκριμένη χώρα του Ευρωπαϊκού νότου που πλήττεται σήμερα από την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία οι συναλλαγές μέσω του εν λόγω συστήματος αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 500%.
«Η εταιρεία Synergaxia.com είναι ένα εμπορικό δίκτυο επιχειρήσεων στο οποίο η πληρωμή γίνεται με βάση την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Μια εταιρεία που επιθυμεί να συμμετέχει καταβάλλει το ελάχιστο ποσό των 120 ευρώ με το οποίο αποκτά αυτόματα 600 ηλεκτρονικές μονάδες. Με αυτές και μέσω της αποστολής μηνυμάτων SMS σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να αγοράζει ταχύτατα οτιδήποτε επιθυμεί και προσφέρεται μέσω του δικτύου αλλά και να πουλά τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που εμπορεύεται. Οι επιλογές είναι πολλές καθώς το σύστημα μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες, από γεύμα σε ένα εστιατόριο, αγορά επίπλων, τροφίμων, φαρμάκων και εξοπλισμού, μέχρι την λήψη υπηρεσιών διαφήμισης, τουρισμού, εμπορίας διαφόρων ειδών, μεταφορών κ.α.» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πάνος Παπαευγενίου, ο οποίος μετά από επικοινωνία του με την ιταλική εταιρεία συμμετέχει στις προσπάθειες επέκτασης του δικτύου της στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα με τη χαρακτηριστική ονομασία «Barter trading» δεν έχει στόχο την κατάργηση του ευρώ καθώς λειτουργεί παράλληλα με αυτό αφού κάθε ηλεκτρονική μονάδα έχει αξία ενός ευρώ. Τα οφέλη του είναι η έλλειψη μεσαζόντων, η ταχύτητα και η ασφάλεια των συναλλαγών αλλά και το γεγονός πως όσοι το χρησιμοποιούν ουσιαστικά προσφέρουν στην αγορά κάτι που δεν χρειάζονται για να αποκτήσουν κάτι που χρειάζονται. «Μπορεί για παράδειγμα να μην χρειάζομαι το παλιό μου πικ απ αλλά ένα ipad. Μέσω του συστήματος, οι λάτρεις των παλαιών αντικειμένων θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την παλιά συσκευή και ο πωλητής της θα αποκτήσει τα χρήματα που θέλει για να αγοράσει αυτό που επιθυμεί» σχολιάζει.
Παράλληλα αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα «barter trading» έχουν λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά ώστε μέσα από αυτά παρέχονται ακόμη και δάνεια για την αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου. «Το σύστημα ξεκίνησε εν μέσω κρίσης αλλά διαπιστώθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και εκτός κρίσης, ως μέρος της υπάρχουσας οικονομίας και των συναλλαγών με ρευστό» προσθέτει.
Επιπλέον η διαδικασία δεν παρακάμπτει το φορολογικό σύστημα καθώς σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφει τις συναλλαγές μέσω «barter trading» και ο ΦΠΑ καταβάλλεται σε κάθε αγορά. Έχουν προβλεφθεί ακόμη ασφαλιστικές δικλείδες για τη διατήρηση της ισορροπίας του συστήματος, ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις εταιρειών που μόνον αγοράζουν αλλά δεν προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες.
Τις λεπτομέρειες του θέματος θα αναλύσει απόψε ο εκπρόσωπος της Synergaxia Λούκα Πιάνο Ντελ Μπάλτσο σε εκδήλωση που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-ιταλικό επιμελητήριο. Θα ακολουθήσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ελληνικές εταιρείες ώστε μόλις συγκεντρωθούν 300 να αρχίσει να εφαρμόζεται σε ελληνικό και κυπριακό έδαφος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου