Τα ελληνικά νησιά παραμένουν προσφιλής τόπος αναψυχής των απέναντι γειτόνων, με μια εσχάτως ενδιαφέρουσα επισήμανση. Οι Τούρκοι τουρίστες, πλην των κλασικών σουβενίρ, επισκέπτονται και τα κρεοπωλεία και προβαίνουν σε γενναίες προμήθειες...
«Σουβενίρ» κρέας και αλλαντικά παίρνουν από την Ελλάδα χιλιάδες Τούρκοι που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν το τουριστικό πέρασμα από τα νησιά του Αιγαίου με αγορά κρέατος αλλά και πλήθους άλλων προϊόντων. «Από παπούτσια και τσάντες μέχρι αλλαντικά και παξιμάδια αγοράζουν οι Τούρκοι επισκέπτες που ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται μαζικά στη Λέσβο», λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λάζαρης, τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη.
Γιατί όμως ειδικά κρέας; Δεν είναι μόνο η απουσία χοιρινού, το οποίο δεν επιτρέπεται από τη μουσουλμανική θρησκεία, άρα δεν μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στην αγορά της Τουρκίας, είτε νωπό είτε σε παρασκευάσματα από χοιρινό, όπως αλλαντικά. Το τελευταίο διάστημα έχει ακριβύνει πάρα πολύ το κρέας στην Τουρκία (η βασική κατανάλωση σε κρέας του πληθυσμού είναι το αρνί), με αποτέλεσμα ένα κιλό αρνιού ή βοδινού να κοστίζει 20 - 30 ευρώ!
Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα αποδίδουν τις μεγάλες ανατιμήσεις του κρέατος στη γειτονική χώρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές όπου ζουν Κούρδοι, που στήριζαν σε μεγάλο βαθμό την κτηνοτροφία. Επιπλέον όμως υπάρχει και μεγάλη κερδοσκοπία. «Οταν οι τιμές του βοδινού και του αρνιού έγιναν απαγορευτικές για τα μέσα και κατώτερα εισοδήματα, ο κόσμος στράφηκε στο κοτόπουλο, αλλά κι εκεί οι τιμές απογειώθηκαν, καθώς υπάρχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά από εταιρείες φιλικές στην κυβέρνηση», μας είπε χαρακτηριστικά συνομιλητής μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κρέας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο φθηνό για τους Τούρκους επισκέπτες, ακόμα και μετά την πρόσφατη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Μεγάλες είναι οι αγορές κρέατος και αλλαντικών από Τούρκους επισκέπτες και στην Κω. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετά σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία του νησιού εφαρμόζουν (ή αναζητούν) λύσεις αεροστεγούς συσκευασίας για τη μεταφορά του κρέατος. Τυπικά, η εισαγωγή νωπού κρέατος στην Τουρκία απαγορεύεται, αλλά μερικά κιλά μπορούν να περάσουν με την κατάλληλη συσκευασία μέσα στη βαλίτσα. Υπάρχουν μάλιστα και πρώτες μαρτυρίες για κανονικό λαθρεμπόριο, με εκατοντάδες κιλά κρέατος να περνούν από τα ελληνικά νησιά απέναντι...
«Εάν μπει τουρκικό γκρουπ σε σούπερ μάρκετ, δεν βγαίνει εύκολα, ενώ στην έξοδο θα έχουν γεμάτες σακούλες. Ψωνίζουν τα πάντα! Οχι μόνο είδη που λείπουν στην Τουρκία ή είναι ακριβότερα εκεί, αλλά προϊόντα που είναι από την Ελλάδα, που είναι ευρωπαϊκά. Είναι το σουβενίρ που θα δείξουν με την επιστροφή τους. Οι Τούρκοι που έρχονται στην Ελλάδα προέρχονται από τα μεσαία οικονομικά στρώματα κι έχουν γενικά χρήματα, συχνά μάλιστα και συνάλλαγμα, με αποτέλεσμα να μην τους επηρεάζει η υποτίμηση της λίρας. Το πρώτο 500άρικο σε ευρώ το πήρα παλιότερα από την Τουρκία», λέει ο κ. Λάζαρης, ο οποίος υπογραμμίζει το πόσο ενισχύει την αγορά της Λέσβου ο τουρισμός από την Τουρκία. «Στις τρεις μέρες που μένουν στη Λέσβο, ξοδεύουν περίπου 200 ευρώ το άτομο. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να διευρύνει τις δυνατότητες παραμονής με τη βίζα που χορηγεί στους Τούρκους επισκέπτες», συμπληρώνει.
«Προσούτο και γενικά αλλαντικά, προϊόντα ντελικατέσεν και τυριά» αγοράζουν Τούρκοι επισκέπτες στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με τον Κωστή, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της πόλης. «Σε σακούλες σούπερ μάρκετ έχω δει μέχρι και μακαρόνια», συμπληρώνει. «Ολόκληρα κεφάλια ελληνικών τυριών» σηκώνουν οι επισκέπτες στην Κω.
Και αλκοόλ
Σταθερός στόχος βέβαια είναι το αλκοόλ, το οποίο στην Τουρκία φορολογείται ακόμα περισσότερο και από την Ελλάδα, προφανώς και για θρησκευτικούς λόγους, με αποτέλεσμα μία φιάλη ουίσκι να κοστίζει μέχρι και 40 ευρώ κι ένα κουτάκι μπίρα 2 ευρώ. «Πέρα από το οικονομικό ζήτημα, σε πολλές περιοχές της Τουρκίας υπάρχει θέμα κοινωνικού στιγματισμού όταν κάποιος βάζει στο σπίτι του αλκοόλ», μας λέει Τούρκος συνομιλητής μας στην Αθήνα.
Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που περνούν σε κάποιο ελληνικό νησί για να αισθανθούν ελεύθεροι, να χαλαρώσουν και να πιουν και το ουζάκι τους. Δεν λείπουν και οι μαζικές αγορές αλκοόλ, που βεβαίως δεν επιτρέπονται (υπάρχει όριο συγκεκριμένων λίτρων για εισαγωγή στην Τουρκία). «Μέχρι και 50 ή 100 φιάλες ουίσκι έχουμε δει να αγοράζονται και να μεταφέρονται απέναντι με ιδιωτικά σκάφη», μας λένε έμποροι από τα Δωδεκάνησα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου