Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ταξιδιωτικός ύμνος του Spiegel για την Ελλάδα

Ταξιδιωτικό αφιέρωμα - ύμνο στην Ελλάδα δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«O oυρανός σου, η θάλασσά σου, ο πολιτισμός σου, αχ Ελλάδα! Και φέτος το γαλάζιο και το λευκό θα ενθουσιάσει και πάλι τα εκατομμύρια των επισκεπτών σου. Εδώ, ξεκινά το ταξίδι για τα ωραιότερα νησιά, τα ήσυχα χωριά και τις ιδιαίτερες τοποθεσίες της, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ενώ συνοδεύει το αφιέρωμα με φωτογραφίες.
«Συγκεντρώσαμε από το αρχείο μας ορισμένα άρθρα, τα οποία, όχι μόνο θα σας δείξουν τον δρόμο προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και προς τα ήσυχα ορεινά χωριά. Ελάτε μαζί μας στην πιο διάσημη παραλία της Ρόδου και κοιτάξτε πώς αναδύεται από τη θάλασσα η Σαντορίνη. Και μην ξεχάσετε να αναζητήσετε το ντελικατέσεν / πολυτελές έδεσμα αυγοτάραχο» σημειώνει το Spiegel, το οποίο παραπέμπει, μέσω link, σε επιλεγμένα άρθρα του με υπέροχες φωτογραφίες, προκειμένου να βοηθήσει τους αναγνώστες του να επιλέξουν προορισμό στην «παντοτινή αγαπημένη» τους Ελλάδα.
«Γνωριζόμαστε εδώ και καιρό και υπάρχει συμπάθεια. Και φέτος θα πάνε στην Ελλάδα οι τουρίστες, με γεμάτες τις αποσκευές τους με καλοκαιρινά. Τι μεγάλη και ακλόνητη αγάπη για διακοπές! Τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, ένα εκατομμύριο περισσότεροι από πέρυσι. Κάτι που δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει χώρος και για σας!» γράφει το περιοδικό, παροτρύνοντας και άλλους να σπεύσουν να κάνουν κράτηση για τη χώρα μας.

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Μάντσεστερ: 19 νεκροί, και δεκάδες τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία

Τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη στην αγγλική πόλη Μάντσεστερ χθες όπου η αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε είχε συναυλία, και δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα ότι υπάρχει υποψία να επρόκειτο για επεισόδιο με βομβιστή αυτοκτονίας.
Η βρετανική αστυνομία είπε ότι το επεισόδιο, στο οποίο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50 άτομα, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό επεισόδιο. Η Αστυνομία της Περιοχής Μάντσεστερ ολοκλήρωσε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, και αργότερα δήλωσε ότι ήταν ρούχα που είχαν εγκαταληφθεί κοντά στο στάδιο.
Η αστυνομία του Μάντσεστερ είπε ότι απάντησε σε αναφορές για έκρηξη που έγινε στην είσοδο του σταδίου, που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (00:35 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα). Το ακροατήριο στη συναυλία περιελάμβανε και πολλά παιδιά.
Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιό αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.
Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Μία μάρτυρας ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο, που ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα εν φυγή από το κτίριο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θεατές, μεταξύ των πολλοί νέοι, να τρέχουν προς τα έξω.
"Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν είμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν", είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. "Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν", πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της Αριάνα Γκράντε, 23, είπε ότι η τραγουδίστρια ήταν "εντάξει".
Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.
Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη πιό επείγουσα κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας.
Τον Μάρτιο, ένας βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.
Δηλώσεις της πρωθυπουργού Τ. Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο "αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση", σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι "όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί".
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. "Μία πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί", μετέδωσε το Sky News.

Έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας στις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου) μετά την έκρηξη που έγινε σε μουσική συναυλία στην πόλη Μάντσεστερ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Συγκλονισμένη η Αριάνα Γκράντε

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: “Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια.”

Κινητοποιήση κατοίκων του Μάντσεστερ για προσφορά βοήθειας

Όπως γίνεται γνωστό από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι στο Μάντσεστερ έχουν κινητοποιηθεί μετά την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο και προσφέρουν την βοήθεια τους, για την μεταφορά τραυματιών.
Ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη κι αναμένεται να παραμείνει κλειστός στη διάρκεια της ημέρας, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν στα κεντρικά σημεία της περιοχής, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 21.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι ήταν στη συναυλία.
Οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρουν υπνοδωμάτια, τσάι, αλλά και μέσα μεταφοράς (#roomformanchester) μέσω twitter.
Παράλληλα, οδηγοί ταξί μεταφέρουν δωρεάν ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα στο στάδιο του Μάντσεστερ

Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο που έγινε η έκρηξη στο Μάντσεστερ, μεταφέροντας τραυματίες σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής (North West Ambulance Services).
Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για 59 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αρκετοί τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο της έκρηξης.
(Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS)

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Παίρνουν για «σουβενίρ» κρέας και... αλλαντικά

Τα ελληνικά νησιά παραμένουν προσφιλής τόπος αναψυχής των απέναντι γειτόνων, με μια εσχάτως ενδιαφέρουσα επισήμανση. Οι Τούρκοι τουρίστες, πλην των κλασικών σουβενίρ, επισκέπτονται και τα κρεοπωλεία και προβαίνουν σε γενναίες προμήθειες...







«Σουβενίρ» κρέας και αλλαντικά παίρνουν από την Ελλάδα χιλιάδες Τούρκοι που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν το τουριστικό πέρασμα από τα νησιά του Αιγαίου με αγορά κρέατος αλλά και πλήθους άλλων προϊόντων. «Από παπούτσια και τσάντες μέχρι αλλαντικά και παξιμάδια αγοράζουν οι Τούρκοι επισκέπτες που ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται μαζικά στη Λέσβο», λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λάζαρης, τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη.
Γιατί όμως ειδικά κρέας; Δεν είναι μόνο η απουσία χοιρινού, το οποίο δεν επιτρέπεται από τη μουσουλμανική θρησκεία, άρα δεν μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στην αγορά της Τουρκίας, είτε νωπό είτε σε παρασκευάσματα από χοιρινό, όπως αλλαντικά. Το τελευταίο διάστημα έχει ακριβύνει πάρα πολύ το κρέας στην Τουρκία (η βασική κατανάλωση σε κρέας του πληθυσμού είναι το αρνί), με αποτέλεσμα ένα κιλό αρνιού ή βοδινού να κοστίζει 20 - 30 ευρώ!
Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα αποδίδουν τις μεγάλες ανατιμήσεις του κρέατος στη γειτονική χώρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές όπου ζουν Κούρδοι, που στήριζαν σε μεγάλο βαθμό την κτηνοτροφία. Επιπλέον όμως υπάρχει και μεγάλη κερδοσκοπία. «Οταν οι τιμές του βοδινού και του αρνιού έγιναν απαγορευτικές για τα μέσα και κατώτερα εισοδήματα, ο κόσμος στράφηκε στο κοτόπουλο, αλλά κι εκεί οι τιμές απογειώθηκαν, καθώς υπάρχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά από εταιρείες φιλικές στην κυβέρνηση», μας είπε χαρακτηριστικά συνομιλητής μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κρέας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο φθηνό για τους Τούρκους επισκέπτες, ακόμα και μετά την πρόσφατη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Μεγάλες είναι οι αγορές κρέατος και αλλαντικών από Τούρκους επισκέπτες και στην Κω. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετά σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία του νησιού εφαρμόζουν (ή αναζητούν) λύσεις αεροστεγούς συσκευασίας για τη μεταφορά του κρέατος. Τυπικά, η εισαγωγή νωπού κρέατος στην Τουρκία απαγορεύεται, αλλά μερικά κιλά μπορούν να περάσουν με την κατάλληλη συσκευασία μέσα στη βαλίτσα. Υπάρχουν μάλιστα και πρώτες μαρτυρίες για κανονικό λαθρεμπόριο, με εκατοντάδες κιλά κρέατος να περνούν από τα ελληνικά νησιά απέναντι...
«Εάν μπει τουρκικό γκρουπ σε σούπερ μάρκετ, δεν βγαίνει εύκολα, ενώ στην έξοδο θα έχουν γεμάτες σακούλες. Ψωνίζουν τα πάντα! Οχι μόνο είδη που λείπουν στην Τουρκία ή είναι ακριβότερα εκεί, αλλά προϊόντα που είναι από την Ελλάδα, που είναι ευρωπαϊκά. Είναι το σουβενίρ που θα δείξουν με την επιστροφή τους. Οι Τούρκοι που έρχονται στην Ελλάδα προέρχονται από τα μεσαία οικονομικά στρώματα κι έχουν γενικά χρήματα, συχνά μάλιστα και συνάλλαγμα, με αποτέλεσμα να μην τους επηρεάζει η υποτίμηση της λίρας. Το πρώτο 500άρικο σε ευρώ το πήρα παλιότερα από την Τουρκία», λέει ο κ. Λάζαρης, ο οποίος υπογραμμίζει το πόσο ενισχύει την αγορά της Λέσβου ο τουρισμός από την Τουρκία. «Στις τρεις μέρες που μένουν στη Λέσβο, ξοδεύουν περίπου 200 ευρώ το άτομο. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να διευρύνει τις δυνατότητες παραμονής με τη βίζα που χορηγεί στους Τούρκους επισκέπτες», συμπληρώνει.
«Προσούτο και γενικά αλλαντικά, προϊόντα ντελικατέσεν και τυριά» αγοράζουν Τούρκοι επισκέπτες στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με τον Κωστή, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της πόλης. «Σε σακούλες σούπερ μάρκετ έχω δει μέχρι και μακαρόνια», συμπληρώνει. «Ολόκληρα κεφάλια ελληνικών τυριών» σηκώνουν οι επισκέπτες στην Κω.
Και αλκοόλ
Σταθερός στόχος βέβαια είναι το αλκοόλ, το οποίο στην Τουρκία φορολογείται ακόμα περισσότερο και από την Ελλάδα, προφανώς και για θρησκευτικούς λόγους, με αποτέλεσμα μία φιάλη ουίσκι να κοστίζει μέχρι και 40 ευρώ κι ένα κουτάκι μπίρα 2 ευρώ. «Πέρα από το οικονομικό ζήτημα, σε πολλές περιοχές της Τουρκίας υπάρχει θέμα κοινωνικού στιγματισμού όταν κάποιος βάζει στο σπίτι του αλκοόλ», μας λέει Τούρκος συνομιλητής μας στην Αθήνα.
Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που περνούν σε κάποιο ελληνικό νησί για να αισθανθούν ελεύθεροι, να χαλαρώσουν και να πιουν και το ουζάκι τους. Δεν λείπουν και οι μαζικές αγορές αλκοόλ, που βεβαίως δεν επιτρέπονται (υπάρχει όριο συγκεκριμένων λίτρων για εισαγωγή στην Τουρκία). «Μέχρι και 50 ή 100 φιάλες ουίσκι έχουμε δει να αγοράζονται και να μεταφέρονται απέναντι με ιδιωτικά σκάφη», μας λένε έμποροι από τα Δωδεκάνησα.
Έντυπη

Ενα «κομμάτι» του Ιντσιρλίκ στη Σούδα

Τα σενάρια περαιτέρω ανάδειξης και μεγαλύτερης αξιοποίησης των νατοϊκών εγκαταστάσεων της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις αναθερμαίνει η συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και στους συμμάχους της σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι επί πρακτικού επιπέδου η βάση της Σούδας ήδη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν και, μάλιστα, επεκτείνεται διαρκώς. Ενα σκέλος της πολύ έντονης αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα αυτή την εποχή είναι οι πολύ πυκνές συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν μονάδες των ΗΠΑ με ελληνικές ειδικές δυνάμεις και όχι μόνο. Σε πολιτικό –αλλά και ουσιαστικό– επίπεδο απομένει η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) για πέντε –ή και περισσότερα– χρόνια, αντί της ετήσιας ισχύος που έχει αυτήν τη στιγμή. Στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας, και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς.
Ενα σκέλος της καθυστέρησης αφορά το πιθανό πολιτικό κόστος και ένα δεύτερο τα ανταλλάγματα που ζητάει η Αθήνα. Για την Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά δύσκολη η παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke, τα οποία φέρουν πυραυλικά συστήματα Aegis. Αυτού του είδους τα πλοία δεν έχουν ενταχθεί στην κατηγορία του πλεονάζοντος πολεμικού υλικού (EDA-Excess Defense Articles) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και δεν θα μπορούσαν να παραχωρηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως τα ελικόπτερα τύπου «Καϊόβας» μεταφέρονται στην Ελλάδα ακριβώς μέσω EDA, που είναι ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά έχει γίνει δίαυλος για παραχώρηση υλικού και σε ισχυρές οικονομίες όπως το Ισραήλ. Γίνεται απολύτως σαφές ότι δίχως την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ειδικούς όρους ούτε για τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη F-35, παρά την καλή αμερικανική διάθεση να διευκολύνουν τις διαδικασίες που αφορούν την αρχική προώθηση του αιτήματος, αλλά και τη θετική αντιμετώπιση από τη γραφειοκρατία. Στα πλέον σαφή και ήδη ορατά αντισταθμιστικά ωφελήματα θα πρέπει να θεωρείται η έμμεση –αλλά ουσιώδης– αμερικανική βοήθεια στην αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης, στη γεωπολιτική θέση και την επιχειρησιακή αξία του οποίου το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ έχουν επενδύσει σημαντικά. Από αρκετούς εκτιμάται, επιπλέον, ότι η Αθήνα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης από τις ΗΠΑ σε μικρότερα αλλά τακτικής σημασίας οπλικά συστήματα, η τεχνολογική εξέλιξη των οποίων είναι ταχύτατη, όπως τα drones ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται πως από ένα σημείο και έπειτα η σχέση Ουάσιγκτον - Αθήνας, λόγω της κατάστασης στην περιοχή, έχει αποκτήσει μια δυναμική ανεξάρτητη από τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Εξακολουθούν να υπάρχουν και προς τις δύο πλευρές του Ατλαντικού φόβοι για πιθανή εξαγωγή της άλλοτε αυξημένης, άλλοτε μειωμένης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, ωστόσο γενικά εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση των κ. Τραμπ και Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα κατέδειξε με τρόπο ανάγλυφο για όσους διαθέτουν εμπειρία τις δυνατότητες, αλλά και τους περιορισμούς της Τουρκίας. Οπως ανέφεραν, ο κ. Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η απόφαση για στήριξη των Κούρδων από τους Αμερικανούς είναι δεδομένη, ωστόσο αρχίζει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο στήριξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε να λάβει μορφή σε μια πιθανή επιχείρηση με στόχο –μετά την εκδίωξη του ISIS– τον ίδιο τον Ασαντ. Ηδη στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενεργότερης συμμετοχής του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις κατά του ISIS και αναμένεται να φανεί εάν κάτι τέτοιο λάβει πιο σαφή χαρακτηριστικά στη σύνοδο των ηγετών της Συμμαχίας την Πέμπτη.
Παρά τη μείωση της ρητορικής –τουλάχιστον– έντασης (με τις ΗΠΑ, διότι στο στόχαστρο της Αγκυρας παραμένει το Βερολίνο), στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει έλθει ξανά στην επιφάνεια η ρητορική περί ανάγκης στροφής στην Ανατολή, μακριά από την επιρροή της Δύσης. Στην Τουρκία έχει αρχίσει να διακινείται (όχι για πρώτη φορά) και μια εγχώρια εκδοχή «Ευρασιατισμού». Εμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν ότι από τη ρητορική ώς την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και πρόσθεταν ότι το μέτωπο του κ. Ερντογάν με τη Δύση είναι περισσότερο επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό. Και ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 300 ταξίδια που έκανε ως πρωθυπουργός (2003-2014) στο εξωτερικό. Εξ αυτών, οι περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία (16), στις ΗΠΑ (15) και στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύει η Ε.Ε. (13). Τέταρτη χώρα στη λίστα με 12 επισκέψεις είναι το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία.

Πεζοναύτες στα «ίχνη» του Λεωνίδα

Ηταν ξημερώματα Κυριακής όταν 19 Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν γύρω από το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Σε λίγα λεπτά θα ξεκινούσε για αυτούς μια περιπέτεια για την οποία προετοιμάζονταν μήνες. «Ανδρεία! Αυτό έπρεπε να έχουν οι 300 του Λεωνίδα για να πολεμήσουν τους Πέρσες», τους είπε ο Λανς Κάμινγκς, ο επικεφαλής τους. Εβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες, φώναξαν «Μoλών λαβέ» σε σπαστά ελληνικά και συνοδευόμενοι από ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας ξεκίνησαν. Για τις επόμενες οκτώ ημέρες θα περπατούσαν στον Δρόμο των Αρχαίων Σπαρτιατών, 378 χλμ. μέχρι τις Θερμοπύλες.
Ολα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν ο Κάμινγκς, βετεράνος πεζοναύτης, αναζητούσε μια νέα πρόκληση. «Αρχισα να ψάχνω μέρη στα οποία είχε αλλάξει η ιστορία της ανθρωπότητας και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν οι Θερμοπύλες», εξηγεί. Είχε δει πριν από μερικά χρόνια την ταινία με τους 300 και έκτοτε διαβάζει βιβλία για τη μάχη και τους Σπαρτιάτες. «Είχα ταυτιστεί. Εμείς οι πεζοναύτες νιώθουμε ένα είδος συγγένειας μαζί τους. Είχαν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε σε εμάς: αφοσίωση στη μάχη, πόλεμος για τα ιδανικά μας αλλά ταυτόχρονα μια προσπάθεια να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι και καλοί για την κοινωνία».
Ψάχνοντας στο Ιντερνετ, ανακάλυψε την arcadian trails, την εταιρεία του Κώστα Παναγούλια που ειδικεύεται στον θεματικό και αθλητικό τουρισμό στην Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη διαδρομή «των 300» εκείνοι τη δούλευαν από το 2014. «Ηταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει, οπότε υπήρχαν διάφορες δυσκολίες», εξηγεί στην «Κ». Κατ’ αρχάς προσπάθησαν με τη βοήθεια ιστορικών να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή, που δεν ήταν καταγεγραμμένη. Στη συνέχεια την περπάτησαν όλη για να δουν τις δυσκολίες. 78 άτομα από 15 χώρες δήλωσαν τότε συμμετοχή. Οι περισσότεροι είχαν ήδη στείλει προκαταβολή όταν ο Παναγούλιας αποφάσισε να ακυρώσει τη διοργάνωση.
«Ηταν άνοιξη του ’15 και φοβηθήκαμε. Υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα και βέβαια η περίπτωση να έχουμε πτωχεύσει ως χώρα όταν θα γινόταν ο αγώνας». Επέστρεψαν σε όλους τα χρήματα αλλά δεν παράτησαν την ιδέα. Πέρυσι αποφάσισαν να το τολμήσουν ξανά.
Την ίδια περίοδο ο Κάμινγκς προσπαθούσε να σχηματίσει την ομάδα που θα τον ακολουθούσε «Εριξα μια απόχη και περίμενα να δω τι θα πιάσω», λέει γελώντας. Η... ψαριά του δεν θα μπορούσε να είναι ποιο ανομοιογενής. Δεκαοκτώ άνδρες και μία γυναίκα, από 26 μέχρι 65 ετών. Κάποιοι ενεργοί άλλοι έφεδροι πεζοναύτες, πολλοί βετεράνοι (μεταξύ τους και ένας τραυματίας πολέμου που είχε χάσει το πόδι του στη Βεγγάζη), ένας δικηγόρος, ένας μεσίτης, ένας αθλητής που έχει σπάσει ρεκόρ συμμετέχοντας σε 50 αγώνες ironman σε 50 συνεχόμενες ημέρες και ένας τετραπληγικός αθλητής.
«Ο καθένας είχε βάλει τον δικό του προσωπικό στόχο, αλλά όλους μάς ενέπνεε το πνεύμα των Σπαρτιατών και βέβαια μοιραζόμασταν έναν κοινό σκοπό: να μαζέψουμε χρήματα για τρία φιλανθρωπικά ιδρύματα που βοηθούν τους πεζοναύτες και τις οικογένειές τους», εξηγεί ο Κάμινγκς. Ο στόχος που είχαν βάλει ήταν υψηλός: 300.000 δολάρια.

Η διαδρομή

Στη διαδρομή υπήρξαν δύσκολες στιγμές που ένιωθαν ότι είχαν φτάσει στα όριά τους. «Είναι χειρότερα και από την εβδομάδα της κόλασης», αστειεύτηκε κάποιος αναφερόμενος στη θρυλική εκπαίδευση των Αμερικανών πεζοναυτών. Ειδικά μετά την πέμπτη ημέρα, εξαντλημένοι και με πόδια τραυματισμένα, κάποιοι ανακοίνωσαν πως θα σταματούσαν. Ενας μάλιστα είχε ανεβάσει πυρετό και ο γιατρός τού συνέστησε να συνεχίσει με το συνοδευτικό αυτοκίνητο. Και όμως, στις πέντε το επόμενο πρωί ήταν όλοι εκεί.
«Ολοι έχουμε αποθέματα δύναμης που δεν γνωρίζουμε», εξηγεί ο Κάμινγκς «Βοήθησε πως είχαμε στην ομάδα τον Κάιλ που είναι τετραπληγικός και έκανε τη διαδρομή με το ποδήλατό του χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Οταν βλέπαμε εκείνον να μην το βάζει κάτω, δεν υπήρχαν περιθώρια για γκρίνια ή παραίτηση».
Στα διαλείμματά τους, συζητούσαν για τη διαδρομή. Για το τι συναισθήματα τους βγάζει, πώς τους εμπνέει. «Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που γύρισα και είδα πίσω μου τη Σπάρτη», είπε η Jolene, έφεδρος πεζοναύτης. «Σκέφτηκα τους Σπαρτιάτες που έφευγαν πριν από 2.500 χρόνια ξέροντας πως δεν θα έβλεπαν τους αγαπημένους τους ξανά. Είναι το ίδιο συναίσθημα που έχουμε εμείς όταν φεύγουμε για τον πόλεμο», συμπλήρωσε. «Εγώ παίρνω δύναμη από την ανάμνηση του πατέρα μου που, παρότι υπέφερε από την αρρώστια του, δούλευε μέχρι την τελευταία στιγμή χωρίς να δείχνει αδυναμία», είπε κάποιος άλλος. Κάποιοι μίλησαν για τους πολέμους που έχουν πάρει μέρος, για τους φίλους που έχασαν στις μάχες, για το πνεύμα του πολεμιστή. Και κάπως έτσι, η διαδρομή στα βήματα των Σπαρτιατών εξελίχθηκε σε μια ιδιόμορφη ομαδική ψυχοθεραπεία.
«Μας άλλαξε όλους αυτή η εμπειρία. Ο αγώνας μάς έφερε αντιμέτωπους με την ψυχική μας δύναμη, τα όριά μας και το πώς λειτουργήσαμε ως ομάδα», θα πουν στον τερματισμό. Εκείνη τη μέρα οι πρώτοι είχαν φτάσει στις Θερμοπύλες γύρω στη 1 μ.μ. Περίμεναν όμως για δύο ώρες κάτω από το ήλιο, ένα χιλιόμετρο μακριά από το άγαλμα, ώστε να τερματίσουν όλοι μαζί. Οταν μαζεύτηκαν και οι 19, έριξαν στην πλάτη τους μια αμερικανική και μια ελληνική σημαία και περπάτησαν στο άγαλμα του Λεωνίδα. «Ηταν μια συγκινητική στιγμή για όλους», θα πει αργότερα ο Κάμινγκς. «Μέσα από αυτή τη διαδρομή αγαπήσαμε την Ελλάδα, μάθαμε ακόμα περισσότερα για την ιστορία και την κουλτούρα σας και βέβαια πετύχαμε τον στόχο μας». Το προηγούμενο βράδυ είχαν μάθει πως είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 300.000 δολάρια.

Μοναχικός άθλος

Ο τερματισμός στις Θερμοπύλες ήταν και για τον Κώστα Παναγούλια, τον διοργανωτή, μια σημαντική στιγμή. Χωρίς χορηγούς (τελικά αναγκάστηκε να βάλει ο ίδιος χρήματα για να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση) ή κάποια βοήθεια από το κράτος (παρά μόνο από την τροχαία και την αστυνομία που τους στήριξε), ένιωθε πως είχε κάνει και εκείνος έναν άθλο.
Οχι μόνο λόγω των πρακτικών δυσκολιών που είχε το όλο εγχείρημα, αλλά και από τη –συχνά μάταιη– προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους δήμους από όπου θα περνούσαν ώστε να αγκαλιάσουν το εγχείρημα (εξαίρεση ο Δήμος Λαμίας που συμμετείχε ενεργά στην τελετή λήξης και ο Δήμος Τρίπολης που συνόδευσε τους δρομείς με μπάντα). Ακόμα και απλά πράγματα ήταν δύσκολα.
Οπως π.χ. η άδεια που προσπάθησε να πάρει για να κατασκηνώνουν οργανωμένα στην ύπαιθρο (δεν τα κατάφεραν, το αίτημα απορρίφθηκε λόγω καχυποψίας για τη χρήση των σκηνών σε σχέση με το προσφυγικό). Δεν το έχει μετανιώσει όμως. «Η Ελλάδα είναι γεμάτη από παρόμοιους θησαυρούς και βέβαια υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους που πολλές φορές γνωρίζουν την ιστορία μας ακόμα καλύτερα και από εμάς. Σκεφτείτε πως υπάρχουν χώρες που έχουν “εκμεταλλευτεί” αντιηρωικές πράξεις και τις έχουν κάνει προϊόντα θεματικού τουρισμού. Εμείς είμαστε ακόμα πίσω», εξηγεί.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ο οδικός χάρτης για τη χαλάρωση των capital controls

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν (αριστερά) και ο διοικητής της τράπεζας της Ιταλίας Ινάτσιο Βίσκο (δεξιά) καλωσορίζουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε για την υπουργική συνάντηση του G7 στο Μπάρι.






Σε συντηρητική κατεύθυνση θα κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδικός χάρτης για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αποφεύγοντας ημερομηνίες και δίνοντας έμφαση στην ικανοποίηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων κάθε φορά για την πραγματοποίηση του επόμενου βήματος.
Πριν από κάθε απόφαση που θα επιτρέπει στους καταθέτες να αποσύρουν μεγαλύτερα ποσά από τους λογαριασμούς τους ή να στέλνουν υψηλότερα εμβάσματα στο εξωτερικό, η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει να έχει διασφαλίσει ότι το περιβάλλον θα είναι σταθερό και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να ασκηθούν πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα με εκροή καταθέσεων.
Προς το παρόν, αυτό δεν είναι δεδομένο, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, που δείχνουν μικρή υποχώρηση των καταθέσεων, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Ετσι, από τα 10 δισ. ευρώ που μπήκαν στις τράπεζες το 2016, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέχρι σήμερα έχουν φύγει τα 2,7 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες εκροές να σημειώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ο Μάρτιος έκλεισε με περαιτέρω ελαφρά μείωση, ο Απρίλιος με ελαφρά αύξηση και οι πρώτες μέρες του Μαΐου κινήθηκαν καθοδικά. Αυτό δείχνει, όπως επισημαίνουν στην κεντρική τράπεζα, ότι η σταθερότητα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και το ισοζύγιο των καταθέσεων παραμένει αρνητικό και μάλιστα έντονα, αποθαρρύνοντας τολμηρές πρωτοβουλίες για τα capital controls.
Αντί ημερομηνιών, ο οδικός χάρτης θα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνεται η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτές είναι:
1. Η επιστροφή των καταθέσεων.
2. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
3. Η πρόσβαση στις αγορές.
4. Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
5. Και η ρύθμιση του χρέους.
Επίσης, ο χάρτης θα προβλέπει σταδιακή άρση των περιορισμών του δεύτερου και στη συνέχεια του τρίτου πυλώνα των capital controls. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τους περιορισμούς στις αναλήψεις καταθέσεων (έως 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο σήμερα) και τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και ο τρίτος τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί του πρώτου πυλώνα, που αφορούν το άνοιγμα νέων προθεσμιακών λογαριασμών και εξόφληση δανείων, έχουν ουσιαστικά ήδη αρθεί.
Το επόμενο βήμα –το οποίο, πάντως, δεν θα προσδιορίζεται στον οδικό χάρτη– αναμένεται τον Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Εκτιμάται ότι έως τότε, όπως είχε γίνει και πέρυσι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στο τραπεζικό τοπίο, με κάποιες επιστροφές καταθέσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατ’ αρχάς ότι οι περιορισμοί που θα αρθούν τότε θα αφορούν τη διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων, π.χ. για την αγορά πρώτων υλών από το εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το όριο ανάληψης καταθέσεων από τις τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αυξηθεί. Η μόνη πιθανότητα που εξετάζεται είναι να ενοποιηθεί σε ένα μήνα το όριο των δύο εβδομάδων, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη συνολικά ποσού έως 1.680 ευρώ τον μήνα, αντί των 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο σήμερα. Ακόμη κι αυτή η κίνηση, όμως, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, καθώς ενέχει κίνδυνο εκροών αν συμβεί κάποια απρόβλεπτη αρνητική εξέλιξη.
Η κατάργηση των capital controls «θα είναι στο τέλος του δρόμου», αναφέρει αρμόδια υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, εννοώντας ότι πρέπει να προηγηθεί η αποκατάσταση της ασφάλειας με την ένταξη στο QE και την έξοδο στις αγορές. Μάλιστα, η πλήρης άρση των περιορισμών τοποθετείται, με ιδανικές συνθήκες και υπό προϋποθέσεις, στο τέλος του 2018.
Στην κεντρική τράπεζα πιστεύουν ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων εγγυώνται ένα περιβάλλον ασφάλειας για να γίνει το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης: η έξοδος στις αγορές.
Η σειρά είναι η εξής: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα, απόφαση για ελάφρυνση του χρέους και στη συνέχεια –εφόσον η απόφαση ικανοποιεί το ΔΝΤ, για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα– εκταμίευση της δόσης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έξοδος στις αγορές. Στην ιδανική αυτή χρονική σειρά, η απόφαση για το QE τοποθετείται στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούλιο, αλλά –κατά ορισμένες πηγές– ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο, οπότε αντίστοιχα θα συντονιστεί η έξοδος στις αγορές.
Αν το ΔΝΤ δεν συμφωνήσει, τα πράγματα περιπλέκονται. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που γνωρίζει εκ των έσω το ΔΝΤ, για να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα χρειαστεί «επαρκή συγκεκριμενοποίηση και βεβαιότητα» στις παραμέτρους ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά ως βάση για την κατάρτιση της ανάλυσής του σχετικά με τη βιωσιμότητα χρέους.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικά. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει ότι «θα μαγειρευτεί» μια αλλαγή της θέσης της Γερμανίας, η οποία έχει υποστηρίξει ότι, αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει να αρχίσει η διαπραγμάτευση από την αρχή, καθώς δεν υπάρχει Plan B.
Σημειώνεται ότι, εφόσον μπει τελικώς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η συμμετοχή του δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Σκοπιανό θρίλερ εξελίσσεται στην Ελλάδα

Την Τετάρτη στον Αρειο Πάγο θα δοθεί συνέχεια στο θρίλερ της έκδοσης ή μη του 30χρονου πρώην επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής - αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων, Dejan Vucovic. Συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών, καθώς εις βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης των σκοπιανών αρχών για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την υπόθεση «σκευωρία» και αποδίδει τη δίωξή του στην πολιτική αναταραχή στα Σκόπια και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στις συγκρούσεις σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας με αλβανόφωνους, μέλη του UCK, τον Μάιο του 2015, στην πόλη Κουμάνοβο στην ΠΓΔΜ.
«Συμμετείχα ως επικεφαλής της ειδικής ομάδας εγκαθίδρυσης τάξης σε μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Τετόβου και του Κουμάνοβο κατά τρομοκρατών, μελών του UCK», αναφέρει σε υπόμνημά του προς Ελληνες δικαστές, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ». Στις 26 Απριλίου, πάντως, το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα των δικαστικών αρχών της γειτονικής χώρας για έκδοση του Vucovic στα Σκόπια, απορρίπτοντας ουσιαστικά τον ισχυρισμό του ότι σε περίπτωση επιστροφής του στην ΠΓΔΜ κινδυνεύει με βασανισμό ή ακόμη και θάνατο. Μέσω των συνηγόρων του, ο 30χρονος άσκησε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί την Τετάρτη, ενώ εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου που υπέβαλε αμέσως μετά τη σύλληψή του, στη Θεσσαλονίκη.
Οπως είχε αρχικά δημοσιεύσει η εφημερίδα «Μακεδονία», ο Vucovic εντοπίστηκε την 28η Φεβρουαρίου από Ελληνες αστυνομικούς, κοντά στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Εγινε έλεγχος των ταξιδιωτικών του εγγράφων και, αφού προέκυψε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» της Interpol και αίτημα έκδοσης των Σκοπίων, συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη από τα Σκόπια δύο με τρεις ημέρες πριν συλληφθεί, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων.
«Ερυθρά αγγελία»
Στους Ελληνες αστυνομικούς είχε επιδείξει τη στρατιωτική του ταυτότητα και είχε περάσει τα σύνορα, δίχως τα στοιχεία του να ελεγχθούν στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. Η «ερυθρά αγγελία» πάντως, που βρίσκεται ήδη από την 2α Δεκεμβρίου 2016 καταχωρισμένη στη βάση δεδομένων της Interpol, αναφέρει ότι «την 23η Σεπτεμβρίου 2016 κατά τη διενέργεια συνήθους ελέγχου σε όχημα μάρκας Volvo βρέθηκε μια χειροβομβίδα τύπου Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας σε διάφανο πλαστικό περιτύλιγμα». Ο 30χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της σκοπιανής αστυνομίας, απ’ όπου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (κατά μια εκδοχή, χάρη στη βοήθεια συναδέλφων του αστυνομικών) κατάφερε να δραπετεύσει πριν καταλήξει, τον Φεβρουάριο, στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα, χαρακτηρίζει τη δίωξή του «άκρως προσχηματική» και την αποδίδει στη συμμετοχή του, ως επικεφαλής των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας, στις αιματηρές συγκρούσεις με μέλη του UCK, τον Μάιο του 2015 στην πόλη Κουμάνοβο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στη χώρα του και την ανάδειξη αλβανόφωνων μουσουλμάνων σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, κινδυνεύει με ηθική και φυσική εξόντωση, καθώς ο ίδιος θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο μαχητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου – UCK στα γεγονότα του 2015. «Τυγχάνω πολίτης της ΠΓΔΜ, χριστιανός ορθόδοξος και σερβικής καταγωγής. Μέχρι πρότινος διατελούσα επικεφαλής αστυνομικός της ομάδας εγκαθίδρυσης δημόσιας τάξης και ειρήνης», ανέφερε υπόμνημά του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. «Με την ιδιότητά μου αυτή συμμετείχα σε μάχες κατά τρομοκρατών του UCK που είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και τη δημιουργία αλβανικών καντονιών.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στα Σκόπια από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα, Αλβανόφωνοι - μουσουλμάνοι έλαβαν σημαντικές θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα και το τελευταίο προ της σύλληψής μου διάστημα λάμβανα μηνύματα σχετικά με προσπάθεια ηθικής και πρωτίστως φυσικής εξόντωσής μου», υποστηρίζει. Κατά πληροφορίες, το διάστημα που παρέμενε κρατούμενος στα Σκόπια ανακρίθηκε και κατέθεσε ενώπιον εισαγγελέα για τον ρόλο του στα γεγονότα του Μαΐου 2015.
Η άκρη βρίσκεται στο Κουμάνοβο
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή και τον ελληνικό Τύπο, την 9η Μαΐου 2015 ειδικές δυνάμεις της σκοπιανής αστυνομίας συγκρούστηκαν στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο με ομάδες ένοπλων Αλβανών, που –σύμφωνα με μια εκδοχή– αποτελούσαν παρακλάδι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου - UCK. Οπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Νταμιάνοβιτς, ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 22 νεκροί και 37 τραυματίες. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που είχε απευθύνει την επομένη των ένοπλων συγκρούσεων, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «μια τρομοκρατική ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από γειτονική χώρα (δεν την είχε κατονομάσει), με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα». Ακόμη, είχε δηλώσει ότι στη διάρκεια των γεγονότων είχαν σκοτωθεί οκτώ αστυνομικοί και είχαν τραυματιστεί 37, ενώ την ίδια ημέρα η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι «στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας στο Κουμάνοβο, 14 τρομοκράτες σκοτώθηκαν». Επικεφαλής των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας ήταν ο 30χρονος σήμερα Dejan Vucovic, η τύχη του οποίου κρίνεται την Τετάρτη στον Αρειο Πάγο. Παρόμοιες, εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς είχαν προηγηθεί το 2001, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασε νέος κύκλος έντασης με χαρακτηριστικό επεισόδιο την εισβολή στο Κοινοβούλιο οπαδών του απερχόμενου πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του νέου προέδρου της Βουλής.
Έντυπη

Τα τηλεγραφήματα «δείχνουν» και Αιγαίο

Το «βαρομετρικό χαμηλό» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», μέσω σειράς διπλωματικών πληροφοριών και τηλεγραφημάτων, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. Αρκετές πηγές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η αμερικανοτουρκική κόντρα για τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες εξαγωγής της κρίσης στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Στις πρόσφατες επαφές που πραγματοποιήσαν στην Ουάσιγκτον στενοί συνεργάτες του προέδρου της Τουρκίας, δεν κατόρθωσαν να βρουν σημεία επαφής με τους Aμερικανούς αξιωματούχους, κάτι το οποίο δεν θέτει σε κίνδυνο την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μετατρέπει τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε γεγονός υψηλής πολιτικής επικινδυνότητας. Στην Ουάσιγκτον μετέβησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και προαλειφόμενος για το υπουργείο Εξωτερικών Ιμπραχίμ Καλίν, ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ.
Η αμερικανική πλευρά έθεσε, μεταξύ άλλων, ζήτημα Αιγαίου και Κύπρου, ιδίως προς τον κ. Καλίν. Ο Tούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και εκείνος στο ζήτημα, δίχως, ωστόσο, να εκφέρει άποψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμες πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρονται να χαρακτηρίζουν την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τις τελευταίες εβδομάδες «μη επιβοηθητική». Στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο εξαγωγής της αμερικανοτουρκικής κόντρας, που αφορά το συριακό ζήτημα, προς το Αιγαίο και την Κύπρο, η αμερικανική πλευρά, όμως, παρέχει διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν και υπάρχουν παραδείγματα υπέρ αυτής της ερμηνείας, καθώς τους προηγούμενους μήνες η Ουάσιγκτον παρενέβη με επιτυχία προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση στο Aιγαίο, αρκετοί εκτιμούν ότι πλέον οι ΗΠΑ έχουν πολύ πιο περιορισμένα περιθώρια λόγω του άσχημου υφιστάμενου κλίματος, εξαιτίας των Κούρδων και της εκκρεμότητας Γκιουλέν.
Ως προς το Κυπριακό, οι Αμερικανοί δηλώνουν –και παραμένουν– διατεθειμένοι να στηρίξουν τη διαδικασία επίλυσής του, όμως είναι ξεκάθαρο σε αυτούς ότι δεν το θεωρούν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην «Κ» διπλωματικές πηγές, εφόσον οι συνομιλίες προχωρήσουν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ή ακόμη και του Aμερικανού αντιπροέδρου στη Λευκωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δίχως, πάντως, να υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή πληροφορίες για συνάντησή του με τον κ. Τραμπ.
Ως προς τη Συρία, οι Αμερικανοί κατέστησαν στους Τούρκους επισκέπτες σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση έναντι των Κούρδων του YPG, τουλάχιστον μέχρις ότου ανακαταληφθεί η Ράκα και εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές. Από την αμερικανική πλευρά γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι Τούρκοι ότι η συνεργασία με τους Κούρδους θα είναι τακτικού και όχι στρατηγικού χαρακτήρα, διευκρίνιση που, πάντως, δεν ικανοποιεί την Αγκυρα. Κίνηση προσπάθειας για τη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας θεωρείται το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν πρόσκληση στους Τούρκους επισκέπτες για φωτογράφιση με τον κ. Τραμπ, κάτι που είναι εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα του Λευκού Οίκου. Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, έθεσαν συνολικά ως ζήτημα τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράκα με τη συμμετοχή των –υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ– Κούρδων, αλλά και το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν εύλογα προκαλεί το ενδιαφέρον και των Ευρωπαίων. Διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να κερδίσει από τη σχεδιαζόμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον σε κανένα από τα βασικά ζητήματα που θέτει (Συρία, Ιράκ, Γκιουλέν). Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν, μάλιστα, ενοχληθεί από τις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των βάσεων του YPG στο όρος Καρατσόκ στη Συρία και κατά κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.
Ως προς τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως είναι η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οι Γερμανοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τη συνέχισή της τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017. Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι εφόσον επανεκλεγεί, η κ. Αγκελα Μέρκελ δύσκολα θα αλλάξει τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ελληνοτουρκικές επαφές συνεχίζονται, ενώ, χθες, όπως αναμενόταν, έγινε σε καλό κλίμα στο Πεκίνο και η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, στην οποία ετέθη από την ελληνική πλευρά η ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών, με τον Τούρκο πρόεδρο να φέρεται να ζητεί και εκείνος την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης. Σε αναλόγως θετικό κλίμα επισημαίνεται ότι είχαν συναντηθεί την Πέμπτη και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ευ. Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, ενώ επίκειται και η επίσκεψη του κ. Πρ. Παυλόπουλου στην Αγκυρα.

Ενας τουρισμός που θεραπεύει πολλαπλώς...

Σύμφωνα με έρευνα, υπολογίζεται ότι 3-4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ταξιδεύει για να... θεραπευθεί.








ΣΙΚΑΓΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οταν η 32χρονη Ιωάννα Μ., που από το 2011 ζει και εργάζεται στο Σιάτλ, ήρθε στην Αθήνα για να αποκτήσει παιδί, ουδείς στο στενό της περιβάλλον εξεπλάγη. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ασθενείς από όλο τον κόσμο, κάτι που μπορεί να τονώσει σημαντικά την εγχώρια οικονομία, καθώς το κεφάλαιο του «ιατρικού τουρισμού» αναδεικνύεται ολοένα περισσότερο ως χρυσοτόκο.
«Προσωπικά, είχε κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου στο αμερικανικό σύστημα Υγείας, κάτι που συμβαίνει σε όλο και περισσότερους» λέει στην «Κ» η Ιωάννα, «πολλοί αναζητούν λύσεις σε προβλήματα υγείας τους εκτός ΗΠΑ, οι δε Ευρωπαίοι που ζουν στις ΗΠΑ συνδυάζουν την επίσκεψη στην πατρίδα με ένα check-up». Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι υψηλές χρεώσεις σε συνδυασμό με πολλά κακώς κείμενα του συστήματος διογκώνουν την ανασφάλεια.
«Είχα κάνει δύο προσπάθειες εξωσωματικής, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, αλλά δεν μου εξηγούσαν γιατί» συνεχίζει η 32χρονη σήμερα από το πατρικό της στην Αθήνα. «Το κόστος των εξωσωματικών στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 18.000 έως 20.000 δολάρια, εκ των οποίων το ασφαλιστικό μου ταμείο κάλυψε την πρώτη φορά το 100% αλλά τη δεύτερη μόλις το 20%». Δεν ήταν, όμως, μόνο το οικονομικό που ώθησε τη νεαρή Ελληνίδα να αναζητήσει αλλού βοήθεια. «Συνομίλησα με γνωστό Ελληνα γυναικολόγο μέσω skype και με κέρδισε, ενώ επιπλέον βλέποντας τις εξετάσεις μου αντελήφθη τι είχε πάει στραβά». Εν προκειμένω, οι γιατροί στις ΗΠΑ είχαν παραλείψει να κάνουν στην Ιωάννα σαλπιγγογραφία. «Επέλεξα τότε να έρθω στην Αθήνα και να ξεκινήσω την ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία της μεταφοράς από τις ΗΠΑ γενετικού υλικού που είχαμε καταψύξει σε πρότερο χρόνο» περιγράφει η Ιωάννα, που σήμερα εγκυμονεί σε δίδυμα. «Στον 5ο μήνα θα επιστρέψω στις ΗΠΑ για να γεννήσω εκεί, ώστε να μη στερήσω στα παιδιά την αμερικανική ιθαγένεια».
Η Ιωάννα, ωστόσο, προγραμματίζει να επανέλθει για λόγους υγείας στην Ελλάδα. «Είχα ενοχλήσεις στο στομάχι και στις ΗΠΑ, χωρίς να μου κάνουν γαστροσκόπηση, μου έδωσαν φαρμακευτική αγωγή κρίνοντας ότι έχω έλκος» προσθέτει με πικρία, «ο γαστρεντερολόγος στην Αθήνα μου έκανε γαστροσκόπηση, διαπίστωσε ότι έχω μια κήλη που πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, κάτι που θα δρομολογήσω».
Η περίπτωση της Ιωάννας (η εφημερίδα διαθέτει τα πλήρη στοιχεία της) δεν είναι μοναδική. Συνολικά, εκτιμάται ότι 1,25 εκατ. Αμερικανοί πολίτες (2014) καταφεύγουν στον «ιατρικό τουρισμό». «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του VISA and Oxford Economics, ο τζίρος του τουρισμού Υγείας εκτιμάται σε 100 δισ. δολ. ετησίως με 25% εκτιμώμενη ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι 3-4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ταξιδεύει για να... θεραπευθεί» τονίζει ο κ. Νίκος Αυλώνας καθηγητής στο DePaul University και πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE). Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι η απόφαση για τη διενέργεια διημερίδας για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, που διοργάνωσαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και ο τομέας του Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ πριν από λίγες ημέρες στο Σικάγο ήταν εύστοχη.
Οι διοργανωτές δίνουν προτεραιότητα στην προσέγγιση της ελληνικής ομογένειας, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Ελλάδα. Της διημερίδας στο Σικάγο προηγήθηκαν άλλες δύο στη Νέα Υόρκη και στο Μόντρεαλ.
«Η ομογένεια έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την υποστήριξή τους στην προσπάθεια δήλωσαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, κ. Πολυξένη Πετροπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας, κ. Κώστας Χανιωτάκης. Στη διημερίδα, όπου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέστη ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, διεπιστημονική ομάδα γιατρών πολλών ειδικοτήτων (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οφθαλμολογία, οδοντιατρική, ιαματική ιατρική κ.λπ.) ενημέρωσε το κοινό για τις δυνατότητες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.«Το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/5 στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ» ανέφερε ενδεικτικά ο δρ Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικής.
Υψηλού επιπέδου οι γιατροί μας
Τις ευοίωνες προοπτικές αλλά και τον μεγάλο ανταγωνισμό διεθνώς στον τομέα του ιατρικού τουρισμού επισήμανε ο Ελληνας καθηγητής στο DePaul University, κ. Νίκος Αυλώνας. «Διαθέτουμε υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό και μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές θεραπείες με μικρή αναμονή σε προσιτές τιμές» υποστηρίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η τάση δεν είναι... νέα. «Στην αρχαία Μεσοποταμία οι άνθρωποι ταξίδευαν μέχρι τον βωμό του εκάστοτε Θεού-θεραπευτή, ενώ οι αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι ταξίδευαν πεζή ή με πλοίο σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι να φτάσουν στην κατάλληλη ιαματική πηγή».
Οι χώρες που εξειδικεύονται στον τουρισμό Υγείας αυξάνονται. «Η Κόστα Ρίκα δέχεται ετησίως 40.000 ασθενείς κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» σημειώνει ο ίδιος, «οι Αμερικανοί ασθενείς πληρώνουν για οδοντιατρικές και αισθητικές επεμβάσεις εκεί 30-40% λιγότερο». Αντίστοιχα, ο ασφαλιστικός φορέας ενός Αμερικανού θα πληρώσει 90.000 δολάρια για μια εγχείριση by-pass στις ΗΠΑ και μόλις 12.000 στην Ταϊλάνδη. «Μεγάλα ξένα funds έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Wellness Resorts στην Ελλάδα, ενώ ήδη βρίσκεται εν εξελίξει μια επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία που εμπίπτουν στο wellness industry». Ο Ελληνας καθηγητής, πάντως, εφιστά την προσοχή των ιθυνόντων. «Για να κτιστεί η φήμη μιας χώρας στον θεματικό τουρισμό απαιτείται συστηματική δουλειά δέκα ετών». Η περίπτωση της Τουρκίας, που διευκολύνει με νομοθετικές ρυθμίσεις τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ασθενείς (αρχής γενομένης Ελλήνων ακριτικών περιοχών) αλλά και της Νοτίου Κορέας, που σήμερα καταβάλλει αποζημιώσεις εξαιτίας αποτυχημένων πλαστικών επεμβάσεων σε τουρίστες, δίνουν τροφή για σκέψη και... δράση.

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Τελικός Eurovision

Τελικός EurovisionΣτο Κίεβο χτυπά η καρδιά των μουσικόφιλων, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Eurovision.

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision διεξάγεται στον απόηχο των όσων δραματικών έχουν συμβεί με τον ηλεκτρονικό ιό Ransonware
Ελλάδα και Κύπρος, με την Demy και τον Χόβικ, πέρασαν στον μεγάλο τελικό, συγκεντρώνοντας άκρως κολακευτικά σχόλια με τις εμφανίσεις τους στα ημιτελικά. Πλέον, ελπίζουν ότι τόσο το «This is Love» όσο και το «Gravity» θα πείσουν κοινό και κριτική επιτροπή. Η Ελλάδα εμφανίζεται 15η και η Κύπρος 19η. Τη χορογραφία του τραγουδιού της Demy έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο οποίος είχε βάλει την υπογραφή του και στην αποστολή της Έλενας Παπαρίζου το 2005. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

Στον τελικό συμμετέχουν συνολικά 26 χώρες. Οι 20 προκρίθηκαν μέσω των δύο ημιτελικών και πλαισιώνουν τις λεγόμενες Big 5 (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και τη διοργανώτρια Ουκρανία.

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στον απόηχο των όσων δραματικών έχουν συμβεί με τον ηλεκτρονικό ιό Ransonware, ο οποίος έχει χτυπήσει δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς η guest εμφάνιση της Ruslana με το τραγούδι «It's Magical». Η Ουκρανή τραγουδίστρια είχε νικήσει στον διαγωνισμό του 2004 (στον οποίο ο Σάκης Ρουβάς με το «Shake it» είχε έρθει τρίτος). Θεωρείται το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της Ουκρανίας και βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τις γυναίκες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Το 2004 είχε μαγέψει την Ευρώπη με το τραγούδι «Wild Dances».
Μία πρωτιά και τρεις τρίτες θέσεις

Η Ελλάδα έλαβε πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision το 1974. Απουσίασε τις χρονιές 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και 2000. Το 2005 το τραγούδι «My Number One» της Έλενας Παπαρίζου ήρθε πρώτο.

Το 2001 οι Antique κέρδισαν τις εντυπώσεις με το «Die for you», κατακτώντας την 3η θέση. Τρίτος ήρθε το 2004 ο Σάκης Ρουβάς με το «Shake it», ενώ τρίτη κατετάγη και η Καλομοίρα, το 2008, με το τραγούδι «My Secret Combination».

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Μπαράζ» κυβερνοεπιθέσεων σε 12 χώρες

Mπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σε τουλάχιστον 12 χώρες έχουν σημειωθεί σήμερα. Όπως αναφέρουν οι New York Times για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε το ίδιο κακόβουλο λογισμικό με το όνομα ransomware. Το εργαλείο hacking που χρησιμοποιήθηκε, είχε διαρρεύσει από μία ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται «Shadow Brokers», η οποία από πέρυσι δημοσιοποιεί εργαλεία hacking τα οποία υποκλάπηκαν από την NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Μεταξύ των χωρών που έχουν χτυπηθεί ειναι η Τουρκία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Microsoft κυκλοφόρησε ένα patch για την προστασία ευπαθών συστημάτων, πολλοί όμως υπολογιστές σε δημόσιες υπηρεσίες ή νοσοκομεία δεν είχαν κάνει την «ενημέρωση», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό ασφαλείας. 
Στην Αγγλία
Η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Βρετανίας (NHS) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα υπολογιστικά της συστήματα έπεσαν θύμα κυβερνοεπίθεσης, η οποία, όπως ανάγκασε νοσοκομεία της χώρας να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας, τα υπολογιστικά συστήματα προσβλήθηκαν από τον ιό «Ransomware», ο οποίος συνήθως κρυπτογραφεί αρχεία των υπολογιστών που προσβάλει, τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να ανακτήσουν ούτε με τη βοήθεια ειδικών.
Στη συνέχεια, οι χάκερ που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ζητούν από τους χρήστες μεγάλα χρηματικά ποσά για την αποκρυπτογράφηση τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του NHS, δεν πιστεύεται ότι τα προσωπικά στοιχεία των νοσηλευόμενων έχουν προσβληθεί από τον ιό.
«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital.
Νωρίτερα, τα βρετανικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι υποχρεώθηκαν να παραπέμψουν αλλού επείγοντα περιστατικά, έπειτα από την επίθεση, η οποία φέρεται να εκδηλώθηκε σε εθνικό επίπεδο, επηρεάζοντας διάφορους τομείς πέρα από το σύστημα υγείας της χώρας.
«Έπειτα από μια φερόμενη ως εθνική επίθεση στον κυβερνοχώρο λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά συστήματα και τις υπηρεσίες του NHS», ανέφερε το NHS του Μερσισάιντ στη βόρεια Αγγλία σε ανάρτησή του στο Twitter.
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητούν οι Εργατικοί
Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κάλεσε, από την πλευρά του την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πως χάκερ κατάφεραν να εξαπολύσουν την κυβερνοεπίθεση.
«Το περιστατικό υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων εντός του σύγχρονου συστήματος υγείας και επισημαίνει ότι η ανάγκη εφαρμογής μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των κυβερνητικών σχεδιασμών» επισήμανε ο υπουργός Υγείας της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ. «Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το τι συνέβη και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η απειλή απέναντι στους ασθενείς» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η περαιτέρω χρηματοδότηση του NHS αποτελεί σημαντικό μέρος της εκστρατείας των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα.
Η πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκαν για την κυβερνοεπίθεση 
O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ ενημερώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου και η πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.
Πολλοί οργανισμοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, μεταξύ αυτών νοσοκομεία και ιατρεία, βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, ακυρώσεις ραντεβού, ανακοίνωσε το NHS.
«Ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανισμών ανέφερε ότι επλήγη από τις κυβερνοεπιθέσεις» εξήγησε το NHS σε ένα δελτίο τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «έρευνα έχει ξεκινήσει», ωστόσο ο ιός που φαίνεται να έπληξε τα συστήματα είναι ο Wanna Decryptor.
Αυτός ο ιός κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη του να του καταβληθούν λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.
«Σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών» διευκρίνισε το NHS.
Αυτή η επίθεση «δεν εξαπολύθηκε ειδικά εναντίον του NHS κι επηρεάζει και άλλους τομείς» σημειώνεται από τις αρχές, χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Μας είπαν να κλείσουμε τους υπολογιστές μας και το σύστημα wifi των τηλεφώνων μας. Κανένας υπολογιστής δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή» δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Λονδίνου St Bartholomew, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
Ασθενοφόρα χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία προς άλλα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι ζήτησαν από ασθενείς να φύγουν και ραντεβού ακυρώθηκαν μετά την κυβερνοεπίθεση.
Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.
Η καθηγήτρια Έλεν Στόουκς Λάμπαρντ, επικεφαλής του Royal College of General Practitioners περιέγραψε την επίθεση «σκανδαλώδη και εξαιρετικά ανησυχητική».
Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία κατήγγειλαν προβλήματα στα τηλεφωνικά συστήματα, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και τα συστήματα εισαγωγής ασθενών. Γιατρός στην ανατολική Αγγλία είπε ότι όλες οι αντικαρκινικές θεραπείες χρειάστηκε να ακυρωθούν.
Η Κάρολιν Μπρέναν, μια Βρετανίδα 41 ετών πήγε στο νοσοκομείο St Bartholomew στη καρδιά του City προκειμένου να επισκεφθεί τον αδελφό της που υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.
«Φθάσαμε το μεσημέρι και μας είπαν ότι βρισκόταν ακόμη στο χειρουργείο, ακόμα κι αν κανονικά έπρεπε να έχει βγει από τις 8 το πρωί» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Κατόπιν στις 13.00 μας είπαν για πρώτη φορά ότι υπήρχε πρόβλημα, το πληροφοριακό σύστημα έχει υποστεί βλάβη κι ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν κανέναν όσο οι υπολογιστές δεν λειτουργούν» περιέγραψε η γυναίκα.
«Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι δεν μάθαμε παρά πριν από λίγα λεπτά ότι ο αδελφός μου ήταν ζωντανός και ότι όλα πήγαν καλά» αφηγήθηκε η 41χρονη Βρετανίδα.
Δήλωση από τη Μέι 
H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα μια κυβερνοεπίθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επίσης και άλλες χώρες.
«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.
«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».
Στην Ισπανία 
Ανάμεσα στους στόχους ήταν ο ισπανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισπανικών αρχών.
Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από τον αντίστοιχο ιό που χτύπησε και το NHS στην Αγγλία.
Ωστόσο σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:
«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».
Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων, ούτε πρόκειται για διαρροή τους», προσέθεσε η ανακοίνωση.
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση Ransomware».
Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows, κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.
Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της  Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.
(Πηγή: A.P., REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)