Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Φυγή 50.000 Ευρωπαίων εργαζομένων από τη Βρετανία το δ΄ τρίμηνο 2016


Πριν από λίγα χρόνια, η Βρετανία ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός για Ευρωπαίους εργαζομένους. Πλέον τα πράγματα αλλάζουν και όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται σε ένα «σκληρό» Brexit. Οπότε, ολοένα και πιο συχνά οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στη Βρετανία θα τσεκάρουν το εισιτήριο της Πριν από λίγα χρόνια, η Βρετανία ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός για Ευρωπαίους εργαζομένους. Πλέον τα πράγματα αλλάζουν και όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται σε ένα «σκληρό» Brexit. Οπότε, ολοένα και πιο συχνά οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στη Βρετανία θα τσεκάρουν το εισιτήριο της επιστροφής.Τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας πενταετίας παρουσίασε ο αριθμός των εργαζομένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βρετανία το δ΄ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας. Είναι μία ακόμη ένδειξη των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούνται στη βρετανική οικονομία από το δημοψήφισμα για το Brexit, όταν προ ημερών το βρετανικό Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές ελλείψεις στην προσφορά εργατικού δυναμικού. Σε έκθεσή του τονίζει ότι παρατηρείται έλλειψη ικανών στελεχών σε τομείς της οικονομίας που απασχολούν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων, λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Το Ινστιτούτο προειδοποίησε, επίσης, για σημαντικές προκλήσεις που αναμένεται να εμφανιστούν στην εύρεση και στρατολόγηση ικανών στελεχών αν υπάρξουν αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, όταν διακοπούν οι δεσμοί από την Ε.Ε. Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί ψήφισαν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνησή τους έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει στην υλοποίηση ενός «σκληρού» Brexit για να παύσει η εισροή οικονομικών μεταναστών.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι από Ε.Ε μειώθηκαν πέρυσι το δ΄ τρίμηνο κατά 50.000, στα 2,3 εκατ. άτομα. Η στατιστική υπηρεσία τόνισε ότι αυτά τα στοιχεία δεν αντανακλούν μια εποχική τάση και ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολλή προσοχή». Σχολιάζοντας τα ευρήματα της στατιστικής υπηρεσίας, το Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι αυτό είναι μια πρόσθετη απόδειξη ότι το Brexit έχει επιδράσει αρνητικά στην εικόνα της Βρετανίας ως τόπου διαμονής και εργασίας. «Οι εργοδότες σε κλάδους που απασχολούν αρκετούς κατοίκους της Ε.Ε. θα υποστούν τη μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού και θα δεχθούν πιέσεις στην εύρεση ικανού προσωπικού», σχολίασε ο Γκέργουιν Ντέιβις, σύμβουλος σε εργασιακά θέματα στο Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης.

Ενδεχομένως, η μείωση των εργαζομένων που καταγράφηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο να σηματοδοτεί τη γενικότερη αποθάρρυνση των πολιτών της Ε.Ε. να εργαστούν στη Βρετανία. Κάτι τέτοιο είναι κατανοητό επειδή η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνείται να εγγυηθεί για τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Πριν γίνει δημοψήφισμα για το Brexit, η Βρετανία ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός για εύρεση εργασίας στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι από την Ε.Ε. στη Βρετανία έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Ομως τα δικαιώματα εργασίας και διαμονής των Ευρωπαίων στη Βρετανία και περίπου 1,2 εκατ. Βρετανών στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε πρέπει να επανεξεταστούν, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν δύο χρόνια. Την τελευταία φορά που καταγράφηκε μείωση του αριθμού των εργαζομένων από την Ε.Ε. στη Βρετανία στο δ΄ τρίμηνο ήταν το 2009, δηλαδή όταν είχε ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση. Η Τράπεζα της Αγγλίας, επίσης, παρακολουθεί τη μείωση της προσφοράς και τις ενδεχόμενες τάσεις για γενίκευση αυτού του φαινομένου, διότι φοβάται την αύξηση των μισθών και την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου