Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

«Προχωρά» το Brexit, εν μέσω τριγμών Λονδίνου - Βρυξελλών

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα συναντηθεί αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ.




Ολο και πιο κοντά στο Brexit βρίσκεται η Βρετανία, αφότου η κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη σχέδιο νόμου που θα της επιτρέψει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αρχίζοντας επίσημα τη διαδικασία της εξόδου από την Ε.Ε.
Το σχέδιο νόμου των 137 λέξεων ζητά από τους βουλευτές να δώσουν τη δυνατότητα στη Τερέζα Μέι «να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ε.Ε, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε». Στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είχε ανακοινωθεί τη περασμένη Τρίτη και υποχρεώνει την κ. Μέι να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου προτού ενεργοποιήσει το άρθρο 50, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει ενδεχόμενες τροποποιήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς και φιλοευρωπαϊκά μέλη του Συντηρητικού κόμματος.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν αναμένεται ωστόσο να εκτροχιάσει την διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 50 που έχει προγραμματιστεί στα τέλη Μαρτίου, απλά ίσως να θεωρηθεί ως ευκαιρία να αποκαλύψει η κυβέρνηση ακόμη περισσότερες πτυχές του σχεδίου της για το Brexit. Το σχέδιο νόμου θα τεθεί υπό συζήτηση σε πρώτο στάδιο στις 31 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου αλλά μία ευρύτερη τελική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου ενώ η τελική ψήφος αναμένεται στις 8 Φεβρουαρίου. Το σχέδιο νόμου πρέπει αργότερα να εγκριθεί από τη Βουλή των Λόρδων.
Η κ. Μέι έχει ήδη εκφράσει κατά την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η ψήφος υπέρ του Brexit δεν αποτελεί ένδειξη απομονωτισμού αλλά μία ευκαιρία για την Βρετανία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μέι επιθυμεί να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με «παλιούς φίλους» αλλά και «νέους συμμάχους», προσθέτοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Αυστραλία, την Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία ενώ η Κίνα, η Βραζιλία και οι χώρες του Κόλπου έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για εμπορικές συνεργασίες.
Στο επίκεντρο όμως της ατζέντας της κ. Μέι αύριο, είναι η σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τον Ντόναλντ Τραμπ που θα αντισταθμίσει την απώλεια της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Η διαφορετική όμως προσέγγιση των δύο χωρών σε βασικά εμπορικά θέματα όπως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η παραγωγή κρέατος αλλά και οι φόβοι να αποσπάσουν αμερικανικές εταιρείες μέρος των υπηρεσιών της υγείας που παρέχει το βρετανικό ΕΣΥ, μπορεί να εμποδίσει μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Ανεβαίνουν οι τόνοι με Βρυξέλλες
Η βούληση όμως της κ. Μέι για τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες εκτός της Ε.Ε, προκαλεί νέους τριγμούς στη σχέση της με την Ε.Ε. Μία μέρα πριν τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τη κ. Μέι στην Ουάσινγκτον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Βρετανή Πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες σε επίσημο επίπεδο πριν αποχωρήσει οριστικά από την Ε.Ε. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι η Βρετανία μπορεί να συζητά αλλά όχι να επικυρώνει διμερείς συμφωνίες όσο παραμένει μέλος της Ε.Ε. Λίγο πριν από το σημερινό Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θέλησαν σε δηλώσεις τους στο Bloomberg να κατευνάσουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη συνάντηση της κ. Μέι με τον Ντόναλντ Τραμπ. Για τον ο Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν η συνάντηση της κ. Μέι με τον κ. Τραμπ είναι «όπως την περιμένει κανείς. Επιθυμεί να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες μεγάλες χώρες».
Την απόλυτη όμως αδιαφορία για τους περιορισμούς που θέτει η Ε.Ε επέδειξε σε δηλώσεις του ο νέος αμερικανός πρέσβης της Ε.Ε, Τεντ Μαλος σύμφωνα με τον οποίο «η Βρετανία μπορεί να υπογράψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Αμερική σε λιγότερο από 90 μέρες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου