Καταφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στην βρετανική κυβέρνηση, το Ανώτερο Δικαστήριο αποφάσισε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία θα εξετασθεί στις 5-8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η απόφαση του Δικαστηρίου αμφισβητείται επειδή το ίδιο το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, πρέπει να γίνει σεβαστό.
«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.
Πάντως, η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε στον απόηχο της απόφασης πως «η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο της η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ να εκκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου θα διαταράξει αυτό το χρονοδιάγραμμα».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες διάρκειας έως δύο ετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Το σχέδιό μας παραμένει να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου, πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα το επιτρέψει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Οι εισηγητές της απόφασης υποστηρίζουν πως η έξοδος από την Ε.Ε. θα καταργήσει δικαιώματα, όπως αυτό της ελεύθερης μετακίνησης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απόφαση του Κοινοβουλίου.
«Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit»
Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του στο BBC, ο Τζον Κερ, ο άνθρωπος που έκανε την προεργασία για τη δημιουργία του άρθρου 50 είπε πως η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ο Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν η χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να θυμώσουν που σπαταλήθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν και κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν να αποχωρήσουμε», είπε.
Η ίδια η πρωθυπουργός, έχει δηλώσει ότι θα επικαλεστεί επίσημα το Αρθρο 50, μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ενέργεια που πιθανότατα θα επηρεαστεί από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου